≫ 

Šta ukoliko zemlja koju posećujete nema aerodrom? Ako je to jedna od ovih, nije nikakav problem

Organizacija putovanja je vrlo važna. Ipak, sve se komplikuje ako do neke destinacije ne možete stići direktno

  • 2
Vatikan Foto: Pixabay/walkerssk

Obično kada idete u posetu nekoj zemlji, prvo što uradite jeste da rezervišete avionsku kartu. Međutim, ponekad ovo baš i nije tako lako. Sve postaje komplikovanije od pukog rezervisanja karte kada shvatite da izabrana destinacija jednostavno nema aerodrom.

To je slučaj sa sledećih pet zemalja.

Vatikan

Država Vatikan nije samo nezavisan grad-država, već i najmanja država na svetu. Zauzima površinu od svega 0,44 kvadratna kilometra i nema svoj aerodrom. Najverovatnije zato što je „zarobljen“ u Rimu.

Večni grad, međutim, može da se pohvali sa čak dva međunarodna aerodroma. Posetioci mogu da odlete do Rima, a zatim se odvezu do malog rimokatoličkog grada-zemlje.

Aerodrom u Rimu „Leonardo da Vinči-Fiumicino“ udaljen je približno 18,5 km od granice Vatikana.

Andora

Smeštena u Pirinejima, graniči se sa Španijom i Francuskom, Andora je zemlja poznata po prelepim pešačkim stazama i fascinantnim pogledima.

Glavni grad je Andora la Velja i ujedno je najviši glavni grad cele Evrope.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
@andorra_la_vella_ је поделио/ла објаву

Da biste stigli do ove zemlje, morate voziti oko 3 sata od najbližeg aerodroma, koji se nalazi u Barseloni u Španiji, odnosno u Tuluzu u Francuskoj. Sa aerodromom ili bez njega, Andora je jedna od zemalja sa najvišim životnim standardom na svetu.

San Marino

Takođe u Italiji, država San Marino nema svoj aerodrom, iako je okružena italijanskom teritorijom.

Kao peta najmanja država na svetu,  San Marino se ipak ne smatra nepristupačnim, prosto zato što je tek oko 15 kilometara teritorije te države udaljena od poznatog međunarodnog aerodroma „Federiko Felini“.

Vredi napomenuti i to da oko 33.000 stanovnika San Marina živi u jednoj od najbogatijih zemalja sveta, sa jednim od najviših BDP-a po stanovniku.

Monako

Sa tri strane okružena Francuskom i sa jedne Sredozemnim morem, Monako je druga najmanja država na svetu, odmah posle Vatikana. Takođe nosi i titulu najgušće naseljene suverene države na svetu.

Monako Foto: Pixabay

Da biste došli do referentne tačke svetskog džet seta, morate da se vozite oko pola sata od aerodroma u Nici.

Ova država je domaćin jedna od najstarijih i najpoznatijih trka Formule 1, Velike nagrade Monaka.

Lihtenštajn

Kao najmanja država na svetu koja se graniči sa dve države, Austrijom i Nemačkom, Lihtenštajnu se može prići ili drumskim putem ili vozom sa obližnjih švajcarskih ili austrijskih železničkih stanica.

Najbliži aerodrom ovoj državi je švajcarski „Sent Gallen-Altenrhein“.

Lihtenštajn je gotovo osam puta manji od grada Los Anđelesa, a u najvećem gradu ove države živi samo oko 6.000 stanovnika.

Iako je u pitanju teritorijalno prilično mala zemlja, može se pohvaliti jednim od najviših BDP-a po glavi stanovnika i jednim od najnižih nacionalnih dugova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stole

    10. maj 2021 | 18:37

    Grunf je sasvim u pravu. Ili padobran, ili neke helikopterske usluge royal, da se osećate k'o kralj. Helikopter može da sleti i na zgradu ili livadu, ne treba mu aerodrom.

  • Grunf

    10. maj 2021 | 07:07

    Bitno je samo da dobro spakujete padobran kako se prilikom iskakanja ne bi zamrsio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA