≫ 

7 atrakcija koje morate videti u Maroku: Jednu od njih lako možete pomešati sa grčkim ostrvima

Zemlja koja se smatra možda i najzanimljivijom na afričkom kontinentu, poznata je po brojnim atraktivnim gradovima i predelima

  • 2
Šefšauen, Maroko Foto: Pixabay/motamid2006

Zemlja blistave raznolikosti, Maroko je spoj krševitih planinskih predela, pustinje i drevnih gradova, pustih plaža i poznatog gostoprimstva. Gradovi i pejzaži Maroka se sa pravom smatraju možda i najuzbudljivijim na afričkom kontinentu.

Marakeš

Grad koji jednostavno zna kako da opčini posetioca, Marakeš je prosto očaravajući i nezaobilazna je destinacija ako posećujete Maroko.

Smešten u podnožju planine Atlas sa razlogom se naziva Crveni grad, ali i Biser juga. Njegov naziv potiče iz berberskog jezika i znači Božija zemlja.

Fes

Jedan je od takozvana 4 kraljevska grada, zajedno sa gradovima Meknes, Marakeš i Rabat. Treći je grad po veličini u Maroku i nalazi se na severu zemlje.

Univerzitet koji postoji u Fesu se smatra najstarijim aktivnim na celom svetu, budući da je osnovan još 859. godine.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели adriano nunes (@adrianno2)

Osnovno obeležje Fesa je keramika intenzivno plave boje, koja se u gradu proizvodi.

Planina Atlas

U južnom delu zemlje nalazi se najviši vrh Atlaskih planina, koje se prostiru teritorijom Maroka, Alžira i Tunisa. Na 4.165 metara nadmorske visine nalazi se vrh Tubkal.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Le Village Du Toubkal - Imlil (@le_village_du_toubkal)

Ovaj planisnki masiv je neka vrsta granice između pustinje Sahara, poznate po izuzetno sušnoj klimi i područja severozapadne Afrike, u kom preovlađuje vlažna klima.

Šefšauen

Na severozapadu zemlje nalazi se najplavlji grad na svetu.

Gotovo sve kuće, ali i ostale građevine su ukrašene karakterističnim nijansama ove boje, pa otuda i tako lep epitet po kome je grad poznat širom sveta.

Skura

Na području Atlaskih planina, u provinciji Urzazat nalazi se grad Skura. Poznat je po spoju istorijske oaze, koju karakteriše tradicionalna arhitektura i modernog dela grada.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели May Foong (@mayyyfoong)

Grad Skura se smatra odličnim izborom za upoznavanje tradicionalnog načina života, uz kombinaciju sa modernim elementima.

Tandžer

Baš na mestu na kome se nalazi ovaj marokanski grad je, prema legendi, sin starogrčkog boga Posejdona i boginje Gee, Antej osnovao grad. Upravo tu je u kasnijem periodu mitski junak Herkules razdvojio zemlju, te stvorio Gibraltarski moreuz i tako spojio područje Mediterana i Atlantik.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Manale El-amiri (@asaadilia_art)

Sve do polovine prošlog veka, Tandžer je važio za jedan od najkosmopolitskijih gradova na celom svetu.

Kazablanka

Glavna luka zemlje i najveći grad smešten je na obalama Altantskog okeana. Iako nije prestonica Maroka, Kazablanka važi za poslovni, ali i ekonomski centar zemlje.

Iako je čuveni film „Kazablanka“ iz 1942. godine omogućio ovom gradu da stekne svetsku slavu, on zapravo uopšte nije snimljen u ovom gradu, već u Holivudu. Ali je i dalje mnogima prva asocijacija na taj marokanski grad.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA