Kinezi grade novi Titanik: Od prethodnika će se razlikovati samo po jednoj stvari

Replika je verna originalu – brod je dugačak 269,06 metara i širok 28,19 metara, a prema dosadašnjim procenama njegova izgradnja će koštati 153,5 miliona dolara

  • 0
titanic replica Foto: Profimedia/NOEL CELIS/AFP

Za one koji su se uvek pitali kako bi bilo biti putnik na „Titaniku“, tematski park u Kini će ponuditi najbliže iskustvo koje možete dobiti.

Masivna replika potopljenog okeanskog broda sada je u izgradnji u okrugu Daing u provinciji Sečuan.

Brod nazvan „Nepotopivi Titanik“ veran je originalu – dugačak je 269,06 metara i širok 28,19 metara.

Središnji deo tematskog parka pod nazivom Romandisea imaće iste pogodnosti kao i njegov imenjak, uključujući banket sale, pozorišta, osmatračnice i bazen. Gosti će moći da plate noćenje na brodu koji će biti trajno usidren u reci Kijiang, oko 130 kilometara od glavnog grada provincije Čengdu - nekoliko stotina milja od mora.

titanic replica Foto: Profimedia/NOEL CELIS/AFP

Datum otvaranja još nije poznat.

CNN je prvi put izvestio o projektu 2016. godine, kada su građevinski radnici tek započeli izgradnju broda.

Za izradu replike „Titanika“ potrebno je 23.000 tona čelika, a brod će, prema dosadašnjim procenama, koštati 153,5 miliona dolara.

Kineski brod nije jedina predložena replika originalnog „Titanika“. Pre 3 godine australijska kompanija „Blue Star Line“ najavila je početak rada na „Titaniku 2“. Ovaj brod najavljen je kao identična kopija prvog "Titanika", a u njemu je trebalo da bude 835 kabina za smeštaj 2.435 putnika.

Prvo putovanje trebalo je da bude upriličeno 2022. godine, međutim veb lokacija kompanije nije ažurirana od 2018. godine. Status izgradnje ovog broda je nepoznat.

titanic replica Foto: Profimedia/NOEL CELIS/AFP

Originalni „Titanik“ isplovio je na prvo putovanje od Sautemptona u Engleskoj do Njujorka 10. aprila 1912.

U to vreme to je bio najveći putnički brod. Potonuo je za manje od 3 sata, posle udara u santu leda, 14. aprila oko ponoći. Prema izveštaju američkog Senata, na Titaniku je od 2.223 putnika i člana posade živote izgubilo 1.517 ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA