≫ 

Kraljica Dunava sa ponosom čuva svoju prošlost: Budimpešta je idealna destinacija za kraći izlet

Gde god da krenete, u prestonici Mađarske ćete naići na neku znamenitost. Mostovi, građevine i kule samo su neke od njih

  • 0
Budimpešta, Mađarska Foto: Pixabay/charlemagne

Spajanjem Budima i Pešte u drugoj polovini 19. veka nastaje grad koji je jedna od čestih destinacija za kraća putovanja srpskih državljana, ne samo zbog blizine, već i zbog brojnih atrakcija koje Budimpešta nudi.

Često se navodi da je prestonica susedne Mađarske pravi biser na Dunavu. Upravo zato prilikom posete ne bi trebalo propustiti krstarenje, koje turistima pruža priliku da upoznaju lepote Budimpešte iz drugačije perspektive.

Znamenitosti Budimpešte

Nije tako jednostavno na jednom mestu nabrojati sve znamenitosti mađarske prestonice, jer gotovo na svakom koraku postoji nešto što bi trebalo videti i posetiti.

Podignuta na mestu antičkog grada Akvinkuma, Budimpešta čuva svoju slavnu prošlost. Iako većina građevina nije naročito visoka, značajne su zbog prilično dobro očuvane arhitekture minulih vremena.

Zgrada mađarskog parlamenta i Trg Lajoša Košuta, nezaobilazne su atrakcije koje posećuju turisti. Posebno je interesantno uživati u pogledu na taj deo grada sa suprotne strane reke, i to u toku noći, jer osvetljenje tada ističe još više njihovu lepotu. Zgradu Parlamenta je moguće posetiti i u toku dana, budući da se organizuju vođene ture.

Ukoliko želite da uživate u panoramskom pogledu, možete posetiti čuveni Ribarski bastion ili brdo Gelert. Trg heroja i bazilika Svetog Ištvana, tek su neke od znamenitosti Kraljice Dunava, kako se još Budimpešta naziva.

Manje je poznato da u Budimpešti postoji i Srpska ulica. Baš nadomak čuvene Vaci ulice, poznate po brojnim brendiranim radnjama. U Srpskoj ulici je i Srpska pravoslavna crkva, posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju, koja datira još od 16. veka.

Srbija i Mađarska potpisale su bilateralni sporazum o priznavanju vakcina protiv korona virusa. Državni obe zemlje mogu nesmetano da putuju u Mađarsku, odnosno Srbiju uz potvrdu o vakcinaciji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA