≫ 

Posle dvomesečnog lokdauna, Italija se polako otvara za turizam: Na koga se odnose nova pravila?

U ovom trenutku, čini se, treba pričekati sa turističkim putovanjima u ovu zemlju. Određenim kategorijama naših državljana, ipak je omogućen ulazak u Italiju

  • 3
Firenca, Italija Foto: Pixabay/spalla67

Ako planirate da putujete u Italiju, potrebno je da budete dobro informisani. U ovom trenutku Italija se nalazi još uvek u određenoj vrsti vanrednog stanja zbog trenutno aktuelne pandemije. Veći deo zemlje sada izlazi iz dvomesečnog lokdauna, tokom koga se borio protiv trećeg talasa zaraze.

Nakon što je teško pogođena u ranim fazama prvog talasa, Italija je zapravo bila jedna od prvih zemalja koja se ponovo otvorila za posetioce juna meseca prošle godine. Ipak, tada je ulazak uglavnom bio ograničen na stanovnike zemalja Evropske unije.

Premijer Mario Draghi je 5. maja ove godine najavio planove za otvaranje granica za druge posetioce u toku leta.

Počev od 30. marta ove godine Italija je uvela obavezni karantin za svakoga ko dolazi iz neke evropske zemlje. Već 7. maja je ta obaveza proširena na sve putnike koji dolaze iz gotovo bilo kog mesta na svetu, među onima naravno kojima je dozvoljen ulazak.

Međutim, od 17. maja je ukinut zahtev za karantinom za putnike sa teritorije Evropske unije, zatim iz Velike Britanije ili Izraela, ukoliko dostave negativan test, kao i za putnike i Sjedinjenih Američkih Država na letu koji je unapred testiran. Taj let organizuju samo određene avio kompanije i od američkih državljana se očekuje da ispoštuju sva pravila.

Ko može da poseti Italiju?

Nakon zatvaranja tokom novogodišnjih praznika, granice ove zemlje su ponovo otvorene u januaru ove godine.

Zemlje čijim građanima je trenutno dozvoljen pristup u Italiju, podeljene su u ovom trenutku na dve grupe.

Konkretno što se Republike Srbije tiče, a kako je navedeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, državljani Srbije trenutno ne mogu da uđu u Italiju u turističke svrhe.

Međutim, ulazak na teritoriju ove zemlje našim građanima je omogućen iz nekoliko razloga. Poslovnih ili zdravstvenih, odnosno zbog školovanja ili hitnog povratka u mesto stanovanja ili boravišta, a ukoliko su u potvrđenoj i stalnoj emotivnoj vezi sa državljanima Republike Italije, zatim zemalja Evropske unije ili Šengenskog sporazuma, to jest sa licima koja imaju zakonito prebivalište ili boravište na teritoriji Italije.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Italy • Benvenuti a tutti! (@italy)

Za sve te građane je neophodno dostavljanje negativnog PCR ili antigenskog testa, koji je urađen do 48 sati pre ulaska u zemlju. Takođe, potrebno je i da bude dostavljena popunjena lična izjava o stanju zdravlja pacijenta.

Uz sve te mere, obavezna je i mera samoizolacija u kućnim uslovima, koja treba da traje 10 dana. Svaki građane naše zemlje koji na taj način uđe u Italiju, ima obavezu da ponovi ili PCR ili antigenski test po završetku perioda samoizolacije.

Sve što je navedeno ne važi u slučaju da osoba na teritoriji Italije boravi do 120 sati, odnosno da je u tranzitu kroz zemlju u trajanju do 36 sati i u još nekim slučajevima.

Što se tiče građana ostalih zemalja, za sada je ulazak u Italiju dozvoljen stanovnicima većeg dela Evrope, i to iz sledećih zemalja: Andora, Austrija, Bugarska, Belgija, Hrvatska, Estonija, Kipar, Finska, Danska, Grčka, Nemačka, Island, Francuska, Mađarska, Lihtenštajn, Irska, Luksemburg, Monako, Letonija, Litvanija, Holandija, Malta, Slovenija, Rumunija, Španija, Portugalija, Slovačka, Češka, Poljska, Švajcarska, Norveška i Švedska.

Za građane svih tih zemalja do sada važi pravilo da moraju imati negativan rezultat testa na korona virus, a koji je urađen u roku od 48 sati od dolaska. Njihova je obaveza takođe da se prijave lokalnim zdravstvenim vlastima, s tim što je karantin za stanovnike tih zemalja prestao da važi od 17. maja, prenosi CNN travel.

Stanovnici neevropskih zemalja kojima je dozvoljen ulazak su oni koji žive na tlu Australije i Novog Zelanda, zatim Južne koreje, Tajlanda, Singapura i Ruande. Oni imaju mogućnost neograničenog ulaska, ali takođe imaju obavezu da budu samoizolovani 14 dana i to na mestu po ličnom izboru. Takođe su uslovljeni i time da ne smeju koristiti usluge javnog prevoza do odredišta.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Italy • Benvenuti a tutti! (@italy)

Iako za sada turizam još nije aktiviran u Italiji, početkom maja premijer je najavio da Italija ima planove da počne sa korišćenjem nacionalne zelene propusnice. Ta propusnica će imati za cilj da pokaže da je njen vlasnik ili vakcinisan ili da se oporavio od infekcije korona virusom ili da imao negativan test.

Premijer je takođe potvrdio da će se turisti na određeni način kvalifikovati za prolazak. Naveo je i da se nada da će zemlja uskoro početi sa otvaranjem za turizam.

Šta možete očekivati u Italiji?

Od 26. aprila ne postoji više zabrana takozvanih nebitnih putovanja između gradova i regija.

U celoj zemlji uglavnom se obavezno moraju nositi maske u zatvorenom prostoru, ali i napolju. Na snazi je policijski čas u trajanju od 22 do 05 po lokalnom vremenu.

Italija je ranije bila podeljena na zone, a sve u zavisnosti od nivoa zaraženosti. Ranije su postojale četiri zone. Počev od 17. maja postoje samo dve i to narandžasta i žuta. Ipak, unutar svakog regiona postoje mikro crvene zone, u okviru kojih je primetan porast broja zaraženih.

Širom zemlje u ovom trenutku policijski čas ostaje na snazi počev od 22 h, ali se očekuje da će u junu on biti skraćen.

Svakako Italija do daljnjeg ostaje nedostupna za turiste iz naše zemlje. Barem što se turizma tiče.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lals

    21. maj 2021 | 10:52

    Da mi je da udjem u Trst samo na jedan dan, obavim malu kupovinu i popijem kafu.

  • Danijel

    22. maj 2021 | 17:03

    Samo odjednom počeše države da se “otvaraju”. Kakva slučajnost.

  • milano

    22. maj 2021 | 11:16

    Sto ne možeš da udjes ko ti brani sedi u autobus i gas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA