≫ 

Ovo jezero nisu preplivali ni najbolji plivači: Planinske oči Durmitora kriju zanimljivu priču

Ranije se verovalo da su Vražje jezero naselili đavoli koji su uveče izlazili iz njega i ljudima koji bi se našli u blizini nanosili zlo, ali nastanak ovog prirodnog dragulja Crne Gore prati i druga legenda

  • 3

Vražje jezero možda nema privlačno ime i ko god da mu ga je dao sigurno nije mogao ni da pretpostavi da će godinama kasnije ovo jezero biti lokacija na koju će se uputiti veliki broj turista. 

Ovo je zasigurno jedno od jezera koje ne bi trebalo da propustite da vidite kad odete u Crnu Goru.

Kada se krene sa Žabljaka prema Nikšiću, na devetom kilometru puta, lako uočljivo sa viših terena, nalazi se Vražje jezero. Planinsko jezero koje se nalazi na visini od 1.411 m, uključeno je u sastav Nacionalnog parka Durmitor i nalazi se na teritoriji opštine Žabljak.

Voda u jezeru je kristalno bistra, ali nije za kupanje zbog hladnoće, mada postoje oni koji ne mogu da odole, a da ne uđu. Kako meštani navode, jezero je duboko 11 metara, a prati ga strašna legenda po kojoj se, navodno, svako ko je pokušao da ga prepliva s jedne obale na drugu nažalost utopio.

Ljudi ovo jezero nazivaju i Planinske oči, a razlog tome je što su ivice jezera tirkizno plave, dok je srednjišnji deo jezera tamnoplav.

U blizini se nalaze Riblje jezero i selo Novakovići, koje bi takođe trebalo posetiti.

Vražje jezero, Crna gora, Durmitor

Foto: PrintScreen/Youtube/ClunkyGears

Legenda o Vražjem jezeru

 

Za ovo jezero vezane su brojne legende koje objašnjavaju nastanak njegovog naziva. Ranije se verovalo da su jezero naselili đavoli koji su uveče izlazili iz njega i ljudima koji bi se našli u blizini nanosili zlo.

Međutim, postoji i druga legenda koja kaže da je oko jezera nekada bila šuma u koju je dolazio vojvoda Momčilo da lovi divljač. Jednom prilikom iz jezera je izašao crveni konj koji je oplodio vojvodinu kobilu.

Navodo je kobila rodila žderbe koje je Momčilo nazvao Jabučilo, a koje se posle veoma često pominje u narodnim pesmama.

- Samo mu to jednom ne pođe za rukom, a oplođena kobila oždrijebi krilatog konja Jabučila, na kome čuveni Vojvoda Momčilo za čas prelijetaše sa Pirlitora na Durmitor - kaže se u srpskoj narodnoj pesmi "Ženidba kralja Vukašina."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sexo

    27. jul 2021 | 22:06

    E ovo drugo je bilo sigurno jos samo Maric fali sa svojom teorijom zavjerei Kristijan da baca bombe pod noge ieci ce da je Jabucilo jos bio GTD varijanta sa 135kw i potrosnjom 1l/100km

  • 😡

    27. jul 2021 | 23:37

    "...Kobila rodila ždrebe..." O, Bogo dragi 🥺🥺🥺

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA