≫ 

Grad sunca i rodno mesto Jovana Dučića: Trebinje je mala Venecija u Republici Srpskoj

Smatra se da je ovo grad sa najviše spomenika u Bosni i Hercegovini

  • 9
Trebinje

Foto: Pixabay

Na 430 km od Beograda, u jugozapadnom delu Republike Srpske, u Bosni i Hercegovini smešten je grad Trebinje. Kako je kroz istoriju bio centar mnogih naroda, danas je Trebinje centar različitih kulturno-istorijskih objekata.

Različiti stilovi gradnje, od primorskog, preko orijentalnog do austrougarskog i stila današnjice, utiču na lepotu i duh ovog grada. Trebinje je i riznica kulturno istorijskih spomenika, koji su pod zaštitom države.

Dakle, kada posetite Trebinje znamenitosti koje bi trebalo da posetite su spomenik Jovanu Dučiću na Trgu pesnika, Petru II Petroviću Njegošu i Spomenik Oslobodiocima, a oni čine samo jedan deo velike skupine.

U ovom gradu postoje izuzetni uslovi za verski turizam, jer je kroz vekove podignuto puno verskih objekata. Pravoslavna crkva Preobraženja Gospodnjeg u centru grada čija je gradnja trajala od 1888. do 1908. godine, zatim manastir Tvrdoš posvećen uspenju presvete Bogorodice koji je od grada udaljen 4,5 kilometara.

Manastir svetih apostola Petra i Pavla je u Petrovom Polju, a manastir Duži posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice. Tu je i Osman-pašina džamija sagrađena 1729. godine. Sadašnja katolička katedrala, nekada crkva Blažene device Marije, podignuta je krajem 19. veka.

Rodno mesto Jovana Dučića

 

Trebinje je grad u kome je rođen jedan od najvećih srpskih pesnika, Jovan Dučić. Iako nije živeo u Trebinju, Dučič je mnogo voleo svoj rodni grad kome je slao veliki broj poklona iz svih delova sveta u kojima je bio.

Koliko je Dučić voleo Trebinje, toliko i Trebinje voli Dučića. Jovan Dučić je umro 1943. godine u SAD-u, a u testamentu je naveo svoju poslednju želju: "Voleo bih da se sahranim na jednom od brda rodnog Trebinja, u crkvi koja liči na Gračanicu sa Kosova i Metohije."

Godine 2000., posmrtni ostaci čuvenog pesnika, prenešeni su na brdo Crkvine, na kome je u čast Jovana Dučića podignuta crkva Hercegovačka Gračanica, posvećena Blagovestima Presvete Bogorodice.

Hercegovačka Gračanica

 

Hrcegovačka Gračanica pruža najlepši pogled na Trebinje, nalazi se na brdu sa kog se ovaj grad vidi kao na dlanu, oko 2 km udaljenosti od centra grada, može se stići pešaka, a ako se ipak odlučite da idete kolima, ispred crkve postoji parking.

U crkvi se nalaze 16 stubova od kojih je jedan drugačijeg oblika i simboliše kamen sa ognjišta kojim se prenosi duh starog doma u novi. Ovaj kamen donet je iz Kosovske Gračanice i nalazi se u podnožju zaobljenog stuba.

Manastirski kompleks čine crkva, dvor, amfiteatar, biblioteka i galerija. Zbog nestarnog prizora zalaska i izaska sunca sa ovog mesta, meštani Trebinje nazivaju još i grad Sunca.

Duhovnost ovog grada toliko je velika da se preliva i na okolinu koja čini sastavni deo uživanja i turističke ponude ovog grada.

Manastir i vinarija Tvrdoš

 

Manastir Tvrdoš nalazi se četiri kilometra zapadno od Trebinja, na desnoj obali Trebišnjice. Podigao ga je kralj Milutin, između 13. i 14. veka, prema nekim predanjima, baš na mestu gde je svojevremeno i rimski car Konstantin podigao hrišćansku bogomolju.

Veliki značaj manastira Tvrdoš čine vinogradi i vinski podrumi koji nastavljaju tradiciju proizvodnje vina još iz 15. veka. Pri obilasku manastira Tvrdoš, smeštenog podno planina uz samu Trebišnjicu, monasi će vas provesti kroz stari, kameni podrum, ispunjen stoletnim hrastovim bačvama u kojima sazrevaju bogata vina od vranca.

Na desetak metara dalje, napravljen je novi podrum, opremljen najmodernijim tehnološkim rešenjima za proizvodnju vina najvišeg kvaliteta, ali sa savršenom merom uklopljen u postojeći kompleks.

Vinogradi iz kojih dolazi grožđe smešteni su u dva kraška polja nadomak Trebinja. U Trebinjskom polju nalazi se sedamdeset hektara starih zasada vranca, dok su monasi podigli šezdeset hektara novih vinograda u Popovom polju.

Kapacitet vinarije je 400.000 litara, ali se trenutna godišnja proizvodnja zaustavlja na oko 150.000 flaša.

Reka Trebišnjica i svi njeni mostovi

 

Reka Trebišnjica je bila najveća ponornica u Evropi, a dobrim delom protiče kroz grad Trebinje. Zapravo je cela Istočna Hercegovina bogata vodom, a Trebišnjica je prelepa reka čiji potencijal nije u potpunosti iskorišćen.

Trebinje je grad sa više od 20 mostova zbog čega ga meštani s ponosom nazivaju i "malom Venecijom", a po lepoti, starini i neobičnoj sudbini najviše pažnje privlači Arslanagića ili Perovića most dug 92 metra za koji se pretpostavlja da je građen 1573. godine. Poznati su i Kameni most, Andrićev most, Geljov most i Rimski most.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA