Replika manastira Gračanica u gradu platana i sunca: Upoznajte rodno mesto čuvenog srpskog pesnika

Prilikom posete rodnom mestu srpskog pesnika Jovana Dučića jednostavno se ne propušta predah u jednom od kafića na glavnom trgu, poznatom po platanima, po kojima je Trebinje čuveno

  • 1
Trebinje Foto: Shutterstock

Leotar, Trebišnjica, platani i Jovan Dučić neraskidivo su vezani za grad, koji se smatra jednim od najsunčanijih u ovom delu sveta. Sneg se retko može videti u Trebinju, ali je zato sunce vrlo često. Duga topla leta i blage zime su osnovne karakteristike klime grada na reci Trebišnjici.

Mnogi koji letuju u Crnoj Gori ili Hrvatskoj, a putuju automobilom na odmor, upravo u ovaj grad svrate kako bi napravili pauzu.

Grad platana i sunca

Prilikom posete rodnom mestu srpskog pesnika Jovana Dučića jednostavno se ne propušta predah u jednom od kafića na glavnom trgu, poznatom po platanima, koji su i jedan od simbola Trebinja.

Crkva izgrađena po ugledu na Gračanicu, na Kosovu i Metohiji, još jedan je od simbola grada na reci Trebišnjici. Hercegovačka Gračanica je i mesto na kome počivaju zemni ostaci sprskog pesnika, koji je o „milom Trebinju“, kako je znao da ga naziva, ostavio neke od najlepših reči. Nalazi se na uzvišenju Crkvina i osim glavne crkve, posvećene Bogorodici, tu se nalaze i biblioteka, galerija i amfiteatar. Pored toga što je salonu Hercegovačke Gračanice domaćin brojnim događajima, prilikom posete se ne propušta ni uživanje u jednom od najlepših pogleda na grad, koji se odavde pruža.

Hramovi i mostovi kao simboli Grada platana

Mnogi narodi su vladali ovim područjem. I većina ih je ostavila traga. Zato i ne čudi što na području Trebinja postoje brojni verski objekti.

Sem već pomenute Hercegovačke Gračanice, u samom centru je i katedrala Blažene Djevice Marije, zatim saborni hram Preobraženja Gospodnjeg, te crkva Svetih Arhangela i crkva Svetog Klimenta. U centru Trebinja su i dve džamije i to Osman-pašina džamija i Sultan Ahmedova, poznata i kao Careva džamija.

U bližoj ili malo daljoj okolini nalaze se i brojni srpski srednjevekovni manastiri. Neki od najznačajnijih su manastiri Tvrdoš i Duži. A u blizini Tvrdoša nalazi se i Popovo Polje, gde je i rodna kuća Svetog Vasilija Ostroškog, prekoputa koje je izgrađena omanja crkva ovom Svecu posvećena.

Most izgrađen najverovatnije tokom 13. veka poznat je kao Rimski most i nalazi se na reci Vučiji. Za gradnju drugog mosta koji je značajan za Trebinje, najverovatnije je zaslužan veliki vezir Mehmed paša Sokolović. Arslanagića most je okarakterisan kao nepokretno kulturno dobro Republike Srpske.

Manastir Svetog Petra i Pavla, kao i Pavlova pećina, u kojoj je prema verovanju pokrštavao ljude upravo apostol Pavle, posebno su atraktivni i nalaze se na par kilometara udaljenosti od grada.

Još jedna od nezaibilaznih stanica prilikom obilaska grada jeste i Trebinjski muzej, u kome postoje i stalna etnološla i arheološka postavka, kao i ona posvećena najčuvenijem Trebinjcu, Jovanu Dučiću.

Stari Grad je isto tako nezaobilazan, ukoliko želite da upoznate pravu dušu Trebinja, kao i poseta Gradskoj tržnici, na kojoj možete uživati u upoznavanju nadaleko čuvenih hercegovačkih gastronomskih proizvoda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Милорад

    22. avgust 2021 | 12:00

    Херцеговина извориште свесрпског што краси Србе ма где живели.Наравно век уназад све смо радили за друге за нашу нацију најмање,срећом окренули смо се нашим извориштима,херцеговини,црн.гори ,војводини шумадији косову итд...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA