≫ 

15 turskih jela zbog kojih vredi posetiti Istanbul: Specijaliteti od kojih ide voda na usta

Mada određena jela podsećaju na našu kuhinju, prilikom posete Istanbulu treba isprobati nacionalne gastronomske specijalitete, pa čak i tursku kafu

  • 7
turska pita sir pita Printskrin/Youtube/Emilina Kuhinja

Gastronomski specijaliteti koje turisti mogu isprobati prilikom posete Istanbulu, samo su jedan od razloga za povratak ovom gradu. Od uživanja u isprobavanju specijaliteta turske kuhinje kod uličniih prodavaca do posete čuvenim restoranima sa fenomenalnim pogledom, u ovom gradu ima svačeg zanimljivog. Simit, krofne, baklave i burek spadaju u najpoznatije, mada je spisak mnogo duži.

1. Simit

Gotovo na svakom koraku u brojnim istanbulskim ulicama prodaje se ovaj specijalitet. Uvek je svež i nude ga ulični prodavci. Svojevrsni đevrek je posut susamom i nema tog turiste, koji nije odlučio da ga isproba prilikom posete ovom gradu.

2. Šiš kebab

Meso na štapiću, nalik grčkom suvlakiju, svojevrsna je gastronomska atrakcija, koju morate isprobati. Pileći ili jagnjeći, mnogima je svejedno, jer će vas ukus svakako očarati.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели LEZZETLİİ.TARİFLERRR (@lezzetlii.tariflerrr)

3. Turska kafa

Možda i kod kuće pijete domaću kafu, pa ste navikli na njen ukus, ali ne bi trebalo propustiti ni ovu priliku. Kafa je, uz čaj, sastavni deo života i kulture ove zemlje. Za razliku od one, koja se priprema na ringli, turska kafa se u izvornom obliku peče na tihoj vatri, što utiče i na njen ukusu. Možda vam se dopadne, a možda i ne, ali definitivno je nešto što treba probati dok ste u Istanbulu.

4. Lahmacun

Podloga od testa za ovaj specijalitet priprema se na poseban način. Zatim se preliva filom od mlevenog mesa, najčešće, u koji je dodat sos, biber i peršunov list, pa se sve to zapeče u peći na drva. Obično se tek ispečen lahmacun preliva sokom od limuna. Može se naći i u drugim varijantama.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Koçari Karadeniz Pide Kavacık (@kocaripide)

5. Pide

Vrlo sličan lahmacunu, pide je zapravo varijacija sa aspekta preliva. Mnogo više liči na picu i najčešće se služi sa filom od sira, mada postoje i druge opcije.

6. Kofte

Jelo vrlo slično našim ćuftama. Pripremaju se obično od jagnjećeg mlevenog mesa, uz dodatak luka i peršunovog lista. Najčešće se služe uz sos od paradajza, a po želji se dodaje i mlečni preliv. Osim u restoranima, mogu se jeste i u formi sendviča.

Varijacija su takozvane Icli kofte, koje se mogu okarakterisati kao pohovane ćufte.

veganska ishrana ćufte Foto: Shutterstock

7. Kuzu tandir

Uz jedinstven i još uvek neotkriven način pripreme jagnjećeg mesa, nema sumnje da je ovo jelo vrlo zanimljivo. Iako je u pitanju, praktično jagnjetina, poslužena sa pirinčem, definitivno zavređuje da ga probate.

8. Slani doručak

U brojnim turskim hotelima, koji nude doručak na bazi švedskog stola se nudi svež hleb, uz puter, masline, sir i različite mesne namaze. Obično je dodatak u vidu zelene salate, kuvanih jaja i krastavaca, tako da mnoge tolika ponuda podseti na ručak, a ne na doručak.

Jedna od opcija, ali ne kada je doručak na bazi švedskog stola je i menemen, što je mešavina prženih umućenih jaja sa paradajzom i lukom.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Safahat Lokantası (@safahatlokanta)

9. Meze

Iako i u našoj kuhinji postoje meze, ipak treba isprobati i ovaj specijalitet. Od slučaja do slučaja, uključuje različite mesne specijalitete, masline, sir, pa čak i pasulj, turšiju i naravno hleb.

10. Durum

Jelo od kuvanog jagnjećeg mesa, sa prelivom, durum se priprema tako da bude hrskavo. Obično se služi uz luk i paradajz, a poslužuje bez sosa, mada je moguće tražiti ga.

11. Manti

Ukusna testenina punjena mesom, prelivena sosom od jogurta, ali hladnog, podseća na italijanske raviole. Služi se sa začinjenim crvenim sosom.

12. Borek

Ako niste probali pravi turski burek, mnogo ste propustili. Služi se ili kao rolat ili kao lisnato testo, a osim sa filom od sira, moguće je probati i borek sa spanaćem ili mlevenim mesom.

Burek Foto: Wikimedia/Nikola Škorić

13. Su boregi

Jelo koje u velikoj meri podseća na lazanje, ali i na grčku musaku, a zapravo je mnogo bogatiji i slojevitiji tip boreka. Može se jesti i kao predjelo i kao glavno jelo. Obično se filuje sirom i spanaćem, mada postoje i drugačiji filovi.

14. Doner

Ćevap u sendviču, kako mnogi karakterišu doner, poznat je i kod nas, mada u Turskoj nekako ima drugačiji ukus. Služi se uglavnom preliven povrćem i obično bez dodatka sosa, mada možete tražiti na primer preliv od majoneza.

15. Baklava

Ovde nije potrebno gotovo nikakvo objašnjenje. Iako svi znamo kakvog je ukusa baklava, svakako je treba probati, a posebno onu sa pistaćima.

Video: Išli smo u Bor da probamo hamburek

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    10. septembar 2021 | 21:09

    Pre bih preporucio slicne stvari u Sarajevu gde secta hrana prilsgodima nasem ukusu. Bosanski lonac, begova corba, imam baildi, jelandi dolma, sogan dolma, cufte sa bamjom, cevapcici u somunu......i puno raznih slatkisa kao tufahije, urmasice, razne vrste baklava, ruzice, kadaif, tulumbe.....uz jos bolju kafu i hladnu vodu sa Bascarsije.

  • zasto

    10. septembar 2021 | 22:01

    u Istanbul,pa turci su to nama ostavili u nasledje,a mi kao mi to svojatamo kao nasa nacionalna jela

  • Dejan

    10. septembar 2021 | 19:30

    Burek sa sirom u originalnom turskom izdanju, a u Bosni nevera.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA