≫ 

Iranska pustinja Lut proglašena je najtoplijim mestom na planeti: Prestigla je čak i Dolinu smrti

Površinska temperatura u pustinji Lut viša je za 26 stepeni nego u Dolini smrti

  • 0
Pustinja Lut, Iran Foto: Pixabay/parxel

Naša čudesna planeta obiluje zanimljivim, ali i mestima poznatim po ekstremno visokim ili niskim temperaturama.

U ne tako dalekoj prošlosti je mesto sa zlokobnim nazivom, Dolina smrti, privlačilo pažnju mnogih, budući da je baš ta dolina držala rekord po visokim temperaturama. Međutim, pojavili su se novi dokazi, koji pokazuju da na zemljinoj površini ipak postoji mesto na kome su temperature više.

Zapravo, ne samo jedno, nego dva mesta u svetu beleže višu površinsku temperaturu nego područje na kome se nalazi Dolina smrti. Nalaze se na lokacijama koje su prilično udaljene od civilizacije, pa je samim tim bilo prilično teško izvršiti sva potrebna merenja.

Pustinja Lut, Iran Foto: Printskrin/Youtube/fariborze razeghi

Kako navodi portal Science, sofisticirani instrument NASA, poznat kao MODIS, korišćen je prilikom istraživanja. Zahvaljujući njemu, otkrivene su dve lokacije na kojima je izmerena rekordna temperatura od 80,6 stepeni Celzijusove skale.

Zanimljivo je da je jedna od tih lokacija Sonorska pustinja, koja se nalazi na granici Sjedinjenih Američkih Država i Meksika, a druga u Iranu, u pustinji Lut. Obe lokacije su proglašene za najtoplija mesta na planeti, ali je ipak jedna od njih pobednik.

Iranska pustinja kao pobednik

Sasvim očekivano, otkriće da postoje dva mesta na planeti na kojima je izmerena istovetna površinska temperatura bilo je predmet brojnih rasprava u naučnim krugovima širom sveta.

Najpre je ekolog Dejvid Mildrekler 2011. godine došao do otkrića da je temperatura u iranskoj pustinji Lut viša za 26 stepeni nego u Dolini smrti, koja je do tada smatrana najtoplijim mestom na planeti Zemlji - u Dolini smrti izmereno je 54,4 stepena Celzijusa.

Sve to bi po prirodi stvari dovelo do proglašenja pustinje Lut za najtoplije mesto na svetu. Ali je onda iznenada objavljeno otkriće da je Sonorska pustinja zabeležila potpuno istu temperaturu tokom naredne godine.

Ipak, posle brojnih rasprava i istraživanja, iranska pustinja Lut je proglašena najtoplijim mestom na celoj zemlji. Pretpostavlja se da je razlog tome što se radi o većoj površini na kojoj se beleže ekstremno visoke temperature. Sve to, naravno ima uticaja i na pustinjske životinje, za koje se stvara svojevrsno neprijateljsko okruženje, a posebno za one kojima su voda i hladovina najbitnije za održavanje u životu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA