≫ 

U ovu zemlju možemo bez PCR testa i potvrde o vakcinaciji: 5 atrakcija u Mađarskoj koje treba videti

Osim neverovatnih dvoraca i muzeja, u Mađarskoj postoje i brojne prirodne atrakcije

  • 0
Budimpešta, Mađarska

Foto: Pixabay/jstolp

Iako je mnogima prva asocijacija na Mađarsku njena prestonica, koja i te kako zna da očara posetioce, nema spora da u ovoj zemlji postoje mnoge znamenitosti koje vredi obići.

Budimpešta je svakako jedna od omiljenih destinacija, posebno za kraći boravak. Ali ništa manje za njom ne zaostaju ni čuvene banje u Mađarskoj, kao i zamkovi i druge znamenitosti.

Samim tim što se radi o zemlji koja nam je relativno blizu, odličan je izbor najpre za vikend izlete, ali i za duži boravak. Posebno je atraktivna gastronomska ponuda, kao i obilazak dvoraca i muzeja, kojima naročito mađarska prestonica obiluje. Ipak, u Mađarskoj postoje i mnoge druge, vrlo zanimljive lokacije koje vredi posetiti.

1. Muzej dvorac Helikon

 

U gradu Kestehelju, na putu za jezero Balaton, nalazi se dvorac Feštetič, koji je izgrađen u periodu baroka. U njemu je i muzej dvorac Helikon, poznat po mnogo čemu, a najpre po izuzetno bogatoj biblioteci.

Interesantno je zbog čega je uspela da ostane tako dobro očuvana. Naime, tokom Drugog svetskog rata, izvesni sovjetski oficir izdao je naredbu da se biblioteka Helikon jednostavno zazida. Upravo zato se danas posetioci mogu diviti njenoj neverovatno dobro očuvanoj zbirci, u kojoj se mogu pronaći kako dela na mađarskom, tako i na drugim jezicima.

U ovoj muzejskom dvorskom zdanju nalazi se i svojevrstan muzej lova, a posebno je atraktivna i bogata zbirka od 50 kočija, zaprega i saonica koje su vukli konji. U dvorcu Helikon se može videti i izložbena postavka maketa železnice, koja se smatra jednom od najvećih na području cele Evrope.

Posebno je atraktivan dvorski vrt, koji je okarakterisan kao zaštićeno prirodno područje. U njemu se, pored ostalog, nalazi i palmina kuća, poznata po brojnim mediteranskim i tropskim biljnim vrstama.

2. Tvrđava Fizer

 

Na najsevernijoj tački u zemlji, na vrhu kupe nekadašnjeg vulkana, početkom 13. veka sagrađena je tvrđava, koja danas može da se pohvali najlepšim pogledom u celoj zemlji.

Tvrđava Fizer nalazi se na samom istoku planine Zemplen, a na putu do nje se može obići Tokaj, oblast poznata po vinu.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Region Of Tokaj & Zemplén (@tokaj_hungary)

 

Profesionalni animatori u tvrđavi nude posetiocima mogućnost da se na najbolji mogući način upoznaju sa njenom bogatom istorijom. Iako u podnožju postoje brojni interaktivni sadržaji, pogodni za upoznavanje i tvrđave i celog područja, pogled sa same tvrđave je neprocenjiv i vredi svakog truda.

3. Jezero Heviz

 

Najveće termalno jezero na svetu, koje je biološki aktivno, nalazi se u mađarskom gradu Heviz, na padinama planine Kestelj.

Smatra se da je voda iz koje se danas napaja jezero Heviz, postojala pre više od 20.000 godina i da su u prošlosti njegove blagodeti koristili i stari Rimljani. Zbog izuzetno bogatog priliva vode, ovo jezero se u proseku na svaka tri dana u potpunosti obnavlja, što je još jedna od njegovih prednosti. Ukupne je površine oko 4,4 hektara, dok je njegova dubina 38 metara. Nekoliko vrsta lokvanja raste na ovom jezeru, a najpoznatiji je beli lokvanj, koji uspeva samo tu.

Temperature vode u njemu se tokom leta kreće između 38 i 38 stepeni, dok je zimi između 23 i 25 stepeni. Zanimljivo je da kretanje vode u ovom jezeru - čini da se kupači osećaju kao da ih neko masira, budući da se voda kreće u nekoliko pravaca.

U zimskom periodu bi ovo jezero trebalo da posećuju svi koji imaju problem sa glasnim žicama. Razlog je jednostavan - na samoj površini jezera se u zimskom periodu od kondenzovane pare stvara sloj koji se smatra idealnim prirodnim sredstvom za inhalaciju.

4. Hortobađ

 

Najveća pustara na području centralne Evrope nalazi se u Mađrskoj i uvrštena je na listu svetske baštine UNESCO. Zauzima površinu od oko 50 hektara.

Posetiocima se nudi mogućnost upoznavanja lepota ovog područja i to na vrlo specifičan način – u zaprežnim kolima ili biciklom. Inače, prvi mađarski nacionalni park otvoren je upravo ovde još davne 1973. godine.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Hortobágyi Nemzeti Park (@hortobagyi_nemzetipark)

 

Jedna od najpoznatijih atrakcija jeste i Most sa devet rupa, koji je dugačak 167 metara. Na njemu se održava tradicionalni vašar, kada lokalne zanatlije posetiocima nude ono što su izradili, dok lokalna folklorna udruženja upotpunjuju celokupan događaj.

Ždral je simbol ovog mađarskog nacionalnog parka i ako želite da uživate u letu ovih ptica nad pustarom, možda je najbolje da razmislite o poseti nacionalnom parku Hortobađ s jeseni, jer je to period kada veliki broj ždralova tu doleće.

5. Egersalok

 

Nalik na turske Pamukale, na oko sat vremena vožnje od mađarske prestonice, nalazi se ova atraktivna lokacija.

Slani bregovi se prostiru na površini od 1.200 kvadratnih metara. Na dubini od 410 metara je izvor termalne vode, koja ih je formirala, a koja dostiže temperaturu od 65 do 68 stepeni Celzijusovih.

Kada su 1961. godine na ovom području vršena istraživanja prirodnog gasa i nafte, sasvim slučajno su otkriveni i termalni izvori. Iako je Egersalok proglašen lekovitom banjom tek 2016. godine, mnogima je do tada ova voda pomogla da reše problem sa reumom i bolovima u zglobovima.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели ᴄsᴏᴅᴀʜᴇʟʏᴇᴋ© | ᴋᴀᴘʀɪɴʏᴀ́ᴋ ɴɪᴋɪ (@csodahelyek.hu)

 

Mnogi lekoviti elementi su prisutni u ovoj vodi, ali i sumpor, što može da izazove određenu dozu neprijatnosti, zbog izuzetno jakog i specifičnog mirisa. Ipak, celokupan prostor je fascinanatan i zato ga svakako vredi posetiti. U blizini se nalaze i banja i spa centar, sa brojnim bazenima i drugim zanimljivim sadržajima.

I za kraj, ono najbolje - državljanima Srbije za sada nije potreban ni negativan PCR, niti potvrda o vakcinaciji za ulazak u Mađarsku. Vremenske prilike su lepe za putovanja, pa iskoristite sve prednosti koje su vam u ovom trenutku na raspolaganju da krenete put Mađarske - sigurno je da ćete iz ove komšijske zemlje poneti prelepe uspomene.

Video: Nepregledne kolone na Horgošu za izlaz iz Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA