≫ 

Kapadokiju znamo po letu balonom, a njena istorija je mnogo fascinantnija: Tu je rođen Sveti Đorđe

Ova oblast u Turskoj može se pohvaliti neverovatnim podzemnim gradovima, ali i savremenim sadržajima koji će oduševiti i najzahtevnijeg turistu

  • 0
kapadokija Pixabay.com

Pejzaža koje priroda uredi onako kako to samo ona ume, ima svugde u svetu. Jedan od njih, po svemu drugačiji, nalazi se i u Turskoj.

Smatra se da je oblast Kapadokije, poznata po stenama vrlo neobičnih oblika, nastalih usled dejstva lave, kiše i vetrova čak i jedinstvena u svetu.

Možda baš zbog toga, ali i zbog bogate istorije, ova oblast je izuzetno zanimljiva turistima iz celog sveta. Tim pre što u Kapadokiji postoji i vrlo interesantan hotel, smešten u podnožju tvrđave, dok se gostima nudi mogućnost da borave u sobama u stenama.

Stene Kapadokije

Iako su kamene strukture nastale usled dejstva vulkana, ali i vetra i kiše, te drugih prirodnih uticaja, na arhitekturu Kapadokije imali su uticaja i ljudi. Ne samo da su u stenama gradili svoje domove, već i svetinje.

Prema verovanju, u Kapadokiji je rođen i Sveti Đorđe, ali i drugi pravoslavni sveci, pa to područje prati i krilatica Zemlja svetaca. Danas se u nekima od njih nalaze hoteli, restorani i drugi ugostiteljski objekti.

kapadokija Pixabay.com

Istorijski podaci pokazuju prisustvo hrišćana na tom području još u drugom veku, tokom rimskih napada. Tome u prilog idu i otkrića podzemnih hodnika i čitavih gradova, ali i svetinja, koje su prvi stanovnici Kapadokije klesali u stenama.

Turistička ponuda Zemlje svetaca

Let balonom je prva od asocijacija na ovu tursku turističku atrakciju, iako Kapadokija ima još mnogo toga da ponudi.

Smeštaj u „Museum“ hotelu, podno tvrđave koja je okarakterisana kao deo svetske baštine UNESCO jedna od atrakcija. Sobe luksuzno opremljene su zapravo deo značajnog nalazišta. Uprkos tome što je u pitanju arheološki lokalitet, u pitanju je moderno uređen prostor, s tim što se u svakoj od soba nalaze i arheološki artefakti, koji upotpunjuju ambijent.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Asli Dayioglu (@aslidayioglu)

Sem uživanja u obilasku takozvanih vilinskih dimnjaka, odnosno vulkanskih kupa po kojima je Kapadokija poznata, turistima se nudi i mogućnost obilaska tri otkrivena podzemna grada. Uz podzemne gradove Kajmakli, Derinkuju i Ozkonak, u ovoj oblasti postoje i naseljeni gradovi, koje vredi obići, poput gradova Avanos, Nevšehir, Goreme i Urgup.

U svakome od njih se sreću brojne atraktivne lokacije. Tako turisti mogu posetiti verske objekte, ali i restorane u stenama, te hamame i muzeje.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Gezelim, Görelim 🙈 (@bayankus01)

Kompleks koji je nastao u periodu ranog hrišćanstva, a u kome se mogu videti crkve u stenama, nalazi se na području grada Goreme, inače poznatog i po brojnim podzemnim hodnicima i gradovima. Freske koje se u nekadašnjim hrišćanskim crkvama mogu i danas videti smatraju se možda i najlepšim iz perioda ranog hrišćanstva.

Za turiste koji žele više da uživaju u modernom, tu je Urgup, poznat po velikom izboru prodavnica i ugostiteljskih objekata.

I na kraju, a mnogima najzanimljivije, razmislite o uživanju u pogledu na Kapadokiju iz balona, jer je to ipak jedna od napoznatijih atrakcija ove oblasti zemlje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA