Dva remek dela prirode koja ostavljaju bez daha: Šta sve nude Plava i Nebeska laguna na Islandu

Iako vredi obići obe pomenute lagune, to i nije lako izvodljivo za putnike koji na Islandu ne borave duže

  • 0
Plava laguna

Foto: Pixabay

Mesto koje mnogi ljubitelji putovanja i upoznavanja neobičnih destinacija obično žele da posete nalazi se na Islandu. Čuvena Plava laguna (ebgl. Blue Lagoon) važi za jedno od svetskih čuda, a sada joj se pridružila i takozvana Nebeska laguna (engl. Sky Lagoon). U pitanju su udubljenja u zemlji, nastala prirodnim putem i ispunjena termalnim vodama.

Iako vredi obići obe pomenute lagune, to i nije lako izvodljivo za putnike koji na Islandu ne borave duže. Svakako treba znati i kako se do koje stiže i koje su razlike među njima, što će sve turistima pružiti informacije potrebne za donošenje odluke o tome koju od njih žele da posete. Naravno, idealno bi bilo da posete obe, ali to često nije slučaj.

Plava laguna je udaljena oko 50 kilometara od Rejkjavika, dok se Nebeska laguna nalazi na svega oko 5 kilometara udaljenosti.

Osnovne karakteristike laguna

 

Prostrana banja sa geotermalnom kristalno čistom morskom vodom, okružena zelenilom i ostacima crkne lave, poznata je kao Plava laguna na Islandu.

Nastala je zaslugom ljudi 1992. godine i smatra se jednom od najboljih turističkih atrakcija u zemlji. Lokalni dragulj, kako je nazivaju, poznat je po blagodatnom uticaju vode na kožu, jer su geotermalne vode bogate silicijumom i drugim mineralima.

Voda u laguni se obnavlja prirodno na svakih 48 sati i konstantne je temperature od 37,7 stepeni.

Otvorena krajem marta ove godine, Nebeska laguna se nalazi na 70 metara nadmorske visine. Iz nje se pruža čaroban pogled prema luci Karnes. Voda u ovoj laguni je dovoljno topla, da omogućava celodnevno opuštanje.

Cene ulaznica

 

Prilikom posete i jednoj i drugoj laguni, potrebno je platiti ulaznicu. Kada je u pitanju Plava laguna, postoji nekoliko opcija. Osnovna košta 53 dolara, dok je cena premium ulaznice 68 i takozvana Retreat spa ulaznica iznosi 372 dolara.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели IN BETWEEN FLIGHTS | Travel (@in.between.flights)

 

Uz svaku od pomenutih ulaznica omogućen je pristup laguni, jedno piće i korišćenje maski od lekovitg, silicijumom obogaćenog blata, prenosi Travelandleisure. Ali uz najskuplju od njih, posetioci imaju na raspolaganju ogrtač i papuče, čašu šapmanjca u lokalnom restoranu i potpuni pristup posebnom delu ove lagune, gde je posetiocima dostupan i ritual u podzemnim prostorijama.

Vrlo je sličan princip pristupa i u Nebeskoj laguni, a cene se kreću od 56,57 do 112, 49 dolara. Postoji razlika u ceni ulaznica za pojedinačne i porodične posete. U ponudi su različiti paketi usluga, pa posetioci biraju da li će koristiti samo peškire i imati pristup javnom prostoru ili će se opredeliti za korišćenje posebnih proizvoda za negu kože i privatnu svlačionicu.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели roxana botea (@roxanabotea)

 

Razlika u tretmanima

 

U obe lagune su dostupni posebni paketi, koji uključuju i spa rituale. U Plavoj laguni, on se sastoji od tri koraka, koji se organizuju u podzemnim komorama.

Takav ritual u Nebeskoj laguni uključuje sedam koraka i osmišljen je tako da zadovolji sva čula.

Dodatni sadržaji

 

U Plavoj laguni postoji kafić, koji je dostupan svim posetiocima. Usluge lokalnog restorana mogu da koriste samo posetioci sa plaćenim premium kartama. Osim privatnog bazena, oni koji se odluče za skuplje opcije ulaznica, imaju na raspolaganju i mogućnost korišćenja privatnog spa restorana, iz kofa se pruža fenomenalan pogled ka laguni.

S obzirom na to da u ovoj banji postoji i restoran, koga krasi jedna Mišelinova zvezdica, svi koji borave u lokalnom hotelu, imaju mogućnost da ga posećuju.

Ponuda u Nebeskoj laguni je ipak malo i skromnija i ležernija, pa osim kafića, u kome se može i prezalogajiti, posetiocima je na raspolaganju i lokalni bar, sa velikim izborom pića. Oba lokala su dostupna svim gostima, bez obzira koju vrstu ulaznice su odabrali.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA