≫ 

Tragična ljubavna priča proslavila je ovaj grad: Mesto u kome se ljubav oseća na svakom koraku

Verona je poznata po jakom rimskom uticaju, ali i po tome što se karakteriše kao odredište za zaljubljene

  • 0
Verona

Verona / Foto: Pixabay

Grad koji je veliki Vilijam Šekspir ovekovečio u svom maestralnom delu "Romeo i Julija", čest je izbor turista kada je u pitanju Italija. Šarmantni grad nalazi se na listi svetske kulturne baštine UNESCO i smatra se draguljem severne Italije.

Verona je poznata po jakom rimskom uticaju, ali i po tome što se karakteriše kao odredište za zaljubljene. Na kraju krajeva, to je grad Romea i Julije, pa se sasvim sigurno može reći da se u Veroni ljubav oseća u vazduhu.

U osnovi, to je najpre grad umetnosti, prošaran tragovima bogate prošlosti, drevnom istorijom, ruševinama iz rimskog perioda, srednjovekovnim ostacima, ali i venecijanskim i austrijskim. Turisti prolaze pored starinskih trgova, palata, mostova i divnih crkava, trudeći se da upiju pomalo svega toga. Vrlo je teško ne primetiti bogatstvo arhitekture u Veroni, iako je lako zavoleti ovaj grad koji osvaja na prvi pogled.

Verona Italija

Foto: Tanjug/AP

Julijina kuća

 

Nema tog turiste koji je posetio Veronu, a da se nije uputio u upoznavanje ove atrakcije. Kuća koja potiče iz 13. veka bila je u vlasništvu porodice Del Kapelo i danas se na njenoj fasadi može videti porodični grb.

Balkon koji gleda na dvorište izrađen je tokom dvadesetog veka i veruje se da su se baš na tom mestu sastajali Šekspirovi Romeo i Julija. Suvišno je reći da je to jedna od omiljenih turističkih atrakcija u Veroni i to naročito žena, koje se nadaju da će dok gledaju sa balkona ugledati negde i svog Romea.

Julijina kuća u Veroni

Foto: Pixabay

Uprkos činjenici da su Romeo i Julija izmišljeni likovi i da Šekspir zaista nikada nije posetio Veronu, to ne umanjuje značaj Julijine kuće u turističkom smislu. Na samom ulazu nalazi se bronzana statua Julije, a upravo to je mesto koje je najčešće fotografisano.

Lokalna legenda veli da ukoliko neko dodirne desnu dojku Julijine statue, sigurno će ga tokom života pratiti ljubav i sreća. Čak postoji verovanje da ako to neko uradi, upoznaće novu ljubav koja će trajati ceo život.

U unutrašnjosti Juline kuće nalaze se brojne fotografije i slike, te kostimi, kao asocijacija na Šekspirove tragedije. Na zidovima se mogu videti napisana imena brojnih posetilaca, iako je ta praksa sada zabranjena. Ranijih godina su neki posetioci čak na zidovima pisali ljubavna pisma, a danas je sve to usmereno na elektronsku poštu.

Julijina kuća

Foto: Airbnb.com

Romeova kuća

 

Srednjovekovna građevina nedaleko od Juline kuće, koja je ujedno i grobnica porodice Skala, takođe je jedna od atrakcija Verone.

Relativno je mala i smatra se da potiče iz 13. veka, te da je navodno pripadala Romeovoj porodici. U pitanju je privatan posed i turistima nije dozvoljen ulazak. Kuća je opasana visokim zidinama i ima unutrašnje dvorište. Iako turisti nemaju dozvolu da posete tu kuću, mogu da posete obližnji restoran i uživaju u njegovoj ponudi. Na fasadi se nalazi citat iz Šekspirove tragedije.

Trg Delle Erbe

 

Srce Verone ujedno je i njen najživlji deo. U severnom delu ovog trga nalazi se gradska većnica, zatim sudijska dvorana i kuća porodice Mazzanti. Tu je i barokna palata Maffei i čuvena statua lava Svetog Marka, koja se smatra simbolom nekadašnje Republike Venecije.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Hotel Lajadira & Spa (@lajadirahotelcortina)

 

U blizini trga nalazi se i Casa dei Mercanti (Kuća trgovaca), kao i brojne zanimljive građevine.

Najstariji spomenik na centralnom trgu u Veroni izgrađen je još 1368. godine i poznat je po statui Madone Verone, rimske skulpture za koju se veruje da je nastala 380. godine.

Pored toga što mogu uživati u nekom od brojnih restorana na trgu, posetiocima se nudi mogućnosti i da tu pazare suvenire u nekoj od brojnih suvenirnica u blizini.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Elisa Todesco (@elisa_todesco)

 

Bazilika San Zeno

 

Omanja bazilika koja je poznata po svojoj zadivljujućoj arhitekturi, ali i po tome da je u njoj trebalo da se venčaju Romeo i Julija, nalazi se u blizini benediktanske opatije u Veroni. Posvećena je Svetom Zenu, koji se smatra zaštitnikom grada.

Prema lokalnoj legendi, tu je ranije postojala manja crkva, da bi tokom 9. veka na njenom mestu bila podignuta današnja bazilika i manastir koji joj pripada. Nekoliko puta je obnavljana, a njena specifičnost je takozvani Točak sreće. Veliki prozor ružičaste boje koji se nalazi na fasadi. U unutrašnjosti bazilike posetioci mogu videti freske, za koje se smatra da potiču iz perioda 13. i 14. veka. takođe, u njoj se nalazi i statua Svetog Zena, koja je izrađena od crnog mermera i na kojoj je ovaj svetac prikazan nasmejan. Posebno je zanimljiva freska koja prikazuje raspeće, čiji je autor Altikijero.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Karin (@karinarmanni)

 

Arena u Veroni

 

Još jedna od atrakcija grada se nalazi na trgu Bra i smatra se da je nastala tokom prvog veka. Upravo to je još jedan od simbola grada Verone, koji turisti prvo primete, jer se sa arenom susretnu čim uđu u grad.

Važi za jednu od najbolje očuvanih drevnih građevina, a u njoj se uglavnom održavaju značajne operske predstave. Prema procenama, arena u Veroni može da primi oko 15.000 ljudi. Sačinjena je od koncentričnih krugova. Njih ukupno tri. Ranije su tu održavane borbe gladijatora, a danas je jedna od turističkih atrakcija i uglavnom se koristi za održavanje značajnih umetničkih događaja.

Video: DUŠO MOJA: Ana Ivanović i Bastijan Švajnštajger vraćaju veru u ljubav

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA