≫ 

Svetski poznata mesta na kojima je zabranjen ulazak ženama: Ovo su razlozi i svi su različiti

Iako su razlozi za ovakve zabrane mahom nejasni, one do danas ostaju aktuelne

  • 3
Sveta Gora, manastir Pantokrator

foto: pixabay.com

U slučaju da niste shvatili, nalazimo se u 21. veku. Uprkos tome, čini se da ima problema širom sveta koji i dalje nisu rešeni, kao i tokom prošlog veka.

Koliko dobro svako od nas funkcioniše danas zavisi samo od privilegija koje ima i naravno od perspektive. Što će u ovom slučaju reći, u zavisnosti od toga ko je kog pola. Iako i dalje sve bolje funkcioniše za muškarce, može se reći da su žene i dalje u zaostatku kada su u pitanju osnovna ljudska prava i pozicije stvarnog autoriteta. Bilo o kom segmentu da je reč, činjenica je da je pred ženama i dalje dug put prema istovetnim mogućnostima sa muškarcima.

U tom smislu, ima mesta na svetu, gde je samo ženama pristup zabranjen. Često su razlozi za takve odluke mnogima nejsani, ali oni ipak važe i danas.

Sveta Gora

 

Poslednje među poluostrvima u oblasti Halkidikija u Grčkoj, Atos je svojevrsna monaška zajednica, koja se od 1988. godine nalazi na listi Svetske baštine UNESKO. U pitanju je poluautonomna republika i smatra se svetim mestom za pravoslavnu zajednicu.

Postoje striktno definisana pravila, kako o ulasku, tako i o boravku na Svetoj Gori. Ali ona važe samo za muškarce. Ženama je pristup Bogorodičinim vrtu, kako se Sveta Gora još naziva, zabranjen i dalje.

Sa jedne strane, činjenica da žene ne smeju da posete Atos sigurno pomaže monasima da održe svoje zavete. Sa druge strane, budući da se smatra vrtom Device Marije, Svetom Gorom samo Bogorodica ima pravo da hodi. Koji god da je razlog, nema sumnje da žene mogu uživati u pogledu na Atos samo na slikama ili tokom izleta brodićem oko polusotrva, koji se tokom sezone organizuju iz obližnjih letovališta.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Buddhistdoor Global (@buddhistdoor_)

 

Planina Omine

 

Za one koji zastupaju učenja takozvane planinske religije, poznate kao „shugendo“, još tokom 7. veka je En no Gioja sagradio manastir na planini Omine, u blizini japanskog grada Nari, na ostrvu Honshu.

Vernici poznati kao Yamabushi, što se slobodno prevodi kao planinski monasi, pristalice su posebne religije, koja kombinuje elemente budizma i šintoizma, ali i druga verovanja koja su lokalnog karaktera.

Razlog zbog koga ženama nije dozvoljena poseta ovom manastiru zapravo je vrlo jednostavan – bez žena nema iskušenja.

Međutim, za razliku od Atosa, ovde se zabrana primenjuje na dobrovoljnoj bazi. Svaka žena koja poštuje lokalnu kulturu, rpaktično se dobrovoljno uzdržava od posete manastiru.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Nidhi Sharma (@nidhisharma01)

 

Hram gospodara Kartikeya

 

U gradu Puškar, u Indiji nalazi se jedan od hramova u kome je, doduše nezvanično, zabranjen ulaz ženama. Nezvanično podrazumeva da će svaka od njih biti upućena u to da će biti prokleta, ako bude insistirala na tome da poseti hram.

Hram je posvećen jednom od dvojice sinova Šive. Kartikeya i njegov brat Ganeš su se takmičili ko će naslediti oca. Međutim, Ganeša je u tom utrkivanju uspeo da nadmaši brata. On je potom za poraz okrivio bratovljevu majku i objavio da će svaka žena roditi mrtvo dete čak sedam puta, ako ga bude ugledala. Priča o toj kletvi često je dovoljan razlog da se žene i dalje drže podalje od ovog hrama.

Hotel Ewing Annex

 

Iznajmljivanje jedne, prilično male sobe, samo za jednu osobu i za vrlo malo novca, princip je rada nekih hotela u Americi. Ali ponuda važi samo za muškarce.

Takvi hoteli su mahom bili namenjeni radnicima, koji su migrirali u gradove, ne bi li pronašli posao. Većina njih je nestala, ali američki hotel Ewing Annex i da posluje prema istovetnom principu.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели #DinerPhotos (@andres_deleon)

 

Samim tim što iznajmljivanje sobe u ovom hotelu košta samo 19 dolara, odličan je izbor za radnike sa neredovnim ili niskim primanjima. Tokom zime naročito, ovaj hotel posećuju čak i beskućnici. Tačnije, svi koji mogu sebi da priušte.

Iako su postojali predlozi da se hotel zatvori, on je opstao do danas.

Akva park Galaxy Water Slide World

 

Možda zvuči čudno, ali i Nemačkoj postoji akva park, u kome su određeni sadržaji zabranjeni ženama. Tačnije, zabranjena im je vožnja na jednom od vodenih tobogana u ovom akva parku u Bavarskoj.

Razlog je krajnje praktične prirode. Nakon što se određeni broj dama 2012. godine žalilo na povrede intimne regije, uprava parka je zabranila upotrebu vodenog tobogana „X-treme Faser“ ženama.

Plaža Mlimadji

 

Počev od 2012. godine na ostrvu Veliki Komori, poznatom po jakom islamskoj zajednici, ženama je zabranjen pristup plaži. Ranije je ona bila dostupna pripadnicima oba pola, ali su tada lokalni verski poglavari podneli zahtev da ženama bude zabranjen pristup iz verskih razloga.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Gregory Coraux (@vengakoro)

 

Ostrvo Okinošima

 

Na ovom japanskom ostrvu nalazi se hram, izgrađen tokom 17. veka, koji je bio zatvoren za žene.

U njemu se jednom godišnje okuplja 200 ljudi, koji odaju počast japanskim mornarima, stradalim početkom prošlog veka tokom rata protiv Rusije. Ali da bi muškarci mogli da u tom ritualu učestvuju, moraju biti kao od majke rođeni. Pre toga prolaze proz takozvani ritual pročišćavanja, te se zavetuju na ćutanje.

Ne postoji zvanično objašnjenje zbog čega je zabranjen ulazak ženama, ali se pretpostavlja da je zato što pristalice šintoističke religije menstrualnu krv smatraju nečistom. Svakako, da bi i muškarci smeli da posete ovo mesto, potrebno je da pribave različite dozvole.

Video: Ušli smo u zabranjenu vojnu zonu na grčkoj granici: Bodljikava žica, mine i turska straža

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    18. septembar 2021 | 21:01

    Нисте поменули енглеске клубове за "џентлмене".

  • Tamo neki

    19. septembar 2021 | 03:10

    Neke hriscanske zajednice i kod nas ne dozvoljavaju da u crkvama u oltarno mesto udje zena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA