≫ 

7 tajni koje morate znati ako želite da vam poseta Istanbulu ostane u divnom sećanju

Ponuda poseta brojnim istanbulskim atrakcijama je uobičajena. Baš zato se treba raspitati o svemu i pronaći ono najlepše u gradu na Bosforu

  • 1
Turska, more, Istanbul

Foto: Shutterstock

Kao i u svakom drugom gradu, tako i u Istanbulu postoje neke atrakcije koje bi možda trebalo propustiti ili ih posetiti u neko posebno vreme. Nema sumnje da ukoliko posećujete ovaj grad, zabave neće manjkati. Takođe, Istanbul je grad bogate istorije, pa u njemu mogu uživati i ljubitelji starina.

Bilo kako bilo, trebalo bi pre toga biti upoznat sa brojnim atrakcijama, koje grad na Bosforu nudi i sa time koje su preporuke vezano za posetu.

1. Nemojte ostati u Taksimu

 

Većina građevina na Taksimu izgrađene su mnogo pre savremenih sistema koji su prisutni u noćnim klubovima.

Taksim, Istanbul, Turska

Foto: Pixabay/Shahrokh

Živost ovog predgrađa Istanbula i nedostatak policijskog časa zbog buke znači da je ona prisutna do sitnih sati. Zato Taksim definitivno nije mesto za umorne turiste. Umesto toga, možete potražiti smeštaj u četvrti Galati, recimo, koja se nalazi nadomak centra i u toku noći je mnogo mirnija.

Iako je Taksim možda loše mesto za spavanje, definitivno je dobra opcija za buđenje. Postoje ulice pune lokalnih restorana, u kojima vredi započeti dan. Porodice obično sede za stolovima na otvorenom, dok mlađi ljudi uživaju da se penju strmim stepenicama do okolnih restorana sa prelepim pogledom.

2. Ne preterujte sa Topkapijem

 

I mada se možda mnogi neće saglasiti, osim ako nisu veliki ljubitelji istorije, palata Topkapi ne zavređuje ni toliku cenu, ni toliko gužvu. Čak i u sred zime, a i kada pada kiša, ovde se može videti veliki broj turista.

Umetnička vrednost i arhitektura ove palate su bez sumnje veličanstveni, ali se nešto slično definitivno može videti na starim zgradama i u galerijama širom Istanbula.

Umesto Topkapija, posetite palatu Dolmabahče. Pored toga što ima bogatu kolekciju kao Topkapi, u ovoj palati se nudi potpuno besplatni obilazak harema. To je mesto koje obeležava prelazak Turske iz carstva u republiku. Pogled odavde je fantastičan, a poznato je i da se u palati Dolmabahče nalazi luster koji je na drugom mestu po veličini u svetu.

3. Ne pominjite grčku kuhinju

 

Nema spora da Grčka i Turska imaju dosta sličnosti u pogledu hrane. Poznato je i da dugo traje spor oko toga ko je šta izmislio i od koga je koje jelo poteklo. Turci su ponosni na svoju kuhinju, a sugerisanje da su neki gastronomski specijaliteti imitacija grčkih i te kako može da izazove negativna osećanja kod domaćina.

Čak i ako vam sir može ličiti na grčku fetu, a žestoko piće na grčki "uzo", ne propustite da narudžbinu izvršite na lokalnom jeziku.

Kada vam turski domaćin nudi čaj ili vas pozove u svoju kuću, znajte da to znači da vam iskazuje naklonost i da želi da vam ukaže pažnju. Ukoliko odbijate hranu ili piće to se smatra nepristojnim, a jedna od najlepših osobina Turaka je njihova neumorna društvenost, na koju ne utiče čak ni jezička barijera.

Taksim, Istanbul, Turska

Foto: Pixabay/Samueles

4. Ne zamarajte se taksijem ako je moguće

 

Saobraćaj u Istanbulu je često zagušen, naročito tokom špica. Zato je poželjno da izbegavate vožnju taksijem i autobusom, pod uslovom da je to moguće. Ukoliko posećujete destinaciju koja je prilično daleka za hodanje, trebalo bi da istražite istanbulsku podzemnu železnicu, tramvajske linije ili metrobus. Iako i na njima ima gužve, definitivno su brže od taksija.

Naravno da je najbolje ako je moguće da pešačite po Istanbulu, pa je potrebno pre toga da istražite okolinu.

5. Nemojte pogrešno shvatiti pravila oblačenja prilikom posete džamijama

 

Žene koje stoje u redu ispred ulaza u Plavu džamiju na posetioce često deluju zbunjujuće. Sve one imaju pokrivenu glavu. Međutim, ovde nije potrebno da posetioci najpre pokriju kosu, već je mnogo važnije kakvu odeću nose prilikom posete džamijama. Trebalo bi to da bude odeća bez dekoltea, bluze dugog rukava i suknje ili pantalone primerene dužine.

Ukoliko ipak krenete u posetu džamiji u kratkim pantalonama ili kratkim suknjama, biće od vas zatraženo da se ogrnete, kako biste ušli propisno odeveni.

U džamijama postoji određeno vreme za molitvu, ali su mnoge od njih otvorene za turiste i u tom periodu. Budući da je u pitanju verski objekat, vodite računa o tome da ne koristite mobilni telefon, te da ako morate da razgovarate, to učinite tiho. Imajte na umu da su u džamijama odvojeni muški i ženski delovi.

6. Nemojte živeti od donera i baklave

 

Definitivno se radi o gastronomskim specijalitetima Istanbula koji su i jeftiniji i dostupni na svakom koraku. Ali baš zato, turisti se često zasite, pa pokušavaju da otkriju neke druge specijalitete.

Dezerti poput pudinga od pirinča ili lepljivog sladoleda, poznato kao dondurma, zatim ljuti iskender kebab, kao i supa od sočiva tek su neki od specijaliteta koje treba probati. Umesto da jedete na ulici, isprobajte neki od lokalnih restorana.

Krstarenje Bosforom, Istanbul, Turska

Foto: Pixabay/sulox32

7. Upoznajte Bosfor na pravi način

 

Pored toga što je krstarenje Bosforom jedna od uobičajenih turističkih atrakcija, ona je i prilično skupa. Na brodu postoji dosta mesta za sedenje, ali sedišta uz prozore vrlo brzo budu zauzeta. Trosatno krstarenje podrazumeva zaustavljanje na azijskoj strani i pogled na Crno more, kao i na ruševine male tvrđave iz predosmanskog perioda.

Ako želite da zaista upoznate Bosfor i okolinu Istanbula, postoji mnogo bolja opcija. Stanovnici ovog grada koriste trajekt do Prinčevih ostrva u Mramornom moru. Pored toga što je jeftinije od krstarenja Bosforom, vožnja trajektom pruža pogled na Istanbul i njegove južne obale. A kada se već nađete na Prinčevim ostrvima, tamo možete plivati, planinariti ili iznajmiti bicikle.

Video: Aja Sofija: Građevina koja deli i spaja civilizacije i nacije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    20. septembar 2021 | 21:14

    Svukud prodji ali kuci dodji,obisa sam svet ali ljubim zemlju kad dodjem u Srbiju,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA