≫ 

Ako putujete sami, svedite neprijatne situacije na minimum: 8 pravila iskusnih turista

Najbolji način da izbegnete neprijatne situacije na samostalnom putovanju jeste da se dobro pripremite

  • 4
Putovanja, štednja, jeftina putovanja Foto: Pixabay/veerasantinithi

Dok je ranije to bilo prilično retko, danas je uobičajeno da se mnogi odlučuju za samostalna putovanja. Bez obzira da li su u pitanju žene ili muškarci, solo putnici i te kako znaju da uživaju.

Ipak, postoje neke sitnice koje im mogu poremetiti putovanje. Najbolji način da ih izbegnu jeste da preduzmu sve na vreme, kako bi ih predupredili.

Ako ste žensko i rešili ste da na putovanje krenete samostalno, ovo je ono o čemu bi trebalo da vodite računa.

fotograf, devojka, putnik, putovanja Foto: Pixabay

1. Ne treba vam više od tri para cipela

Pakovanje brzinom svetlosti mantra je mnogih ljubitelja putovanja, bez obzira kom polu pripadaju i nevezano za to da li posećuju bližu ili dalju destinaciju.

Jedna od stavki koja mnogima otežava pakovanje jesu cipele. Ali je dobra vest da u principu, više od tri para cipela ne treba nositi ni na jednu destinaciju. Jedne udobne cipele za šetnju, jedne za izlazak, a one koje su najglomaznije možete nositi tokom samog putovanja.

devojka zena cipele kupovina odeca garderoba obuca Foto: Shutterstock

2. Lekovi su prioritet

Iako u principu možete kupiti sva medicinska i kozmetička sredstva, bez obzira gde putujete, sigurnije je da ih imate uz sebe. Važno je i da proverite uslove za nošenje lekove u zemlji u koju putujete, kako ne biste imali neprijatnosti.

Ne treba dodatno napominjati, ali lekovi protiv temperature, bolova, dijareje i medicinska sredstva potrebna za sanaciju hitnih stanja, trebalo bi da vam budu prioritet prilikom pakovanja.

3. Ponesite higijenska sredstva 

Naravno da većinu tih preparata možete kupiti i kada stignete na odabranu destinaciju. Ipak, sve je mnogo jednostavnije ukoliko ih imate uz sebe.

Četkica i pasta za zube, sredstva za osnovnu higijenu i druga osnovna kozmetička sredstva, poput higijenskih uložaka i tampona, takođe treba da se nađu u vašem prtljagu.

4. Pareo i šal su vrlo korisne stvari

U zavisnosti od toga u koje doba godine putujete i na koju destinaciju odlazite, imajte na umu da su pareo i šal ili marama odličan izbor, jer su u pitanju višenamenske stvari.

Ne samo da pareo možete koristiti kao idealnu odeću za odlazak na plažu, već i kao peškir. A ako ste inovativniji, čak vam može poslužiti i za izlazak.

5. Brže stičete prijatelje ako ste sami

Nije baš potrebno ovu konstataciju iskusnih putnica dodatno objašnjavati. Nekako se logično nameće da ljudi koji putuju sami lakše upoznaju nove ljude nego ako su u društvu.

Uz to, sve je više agencija širom sveta koje upravo pripadnicama nežnijeg pola nude organizaciju samostalnih putovanja. Većina takvih putovanja funkcioniše po principu povezivanja putnica sa ženama iz lokalnih zajednica na odabranim destinacijama, što svakako upotpunjuje putovanje.

6. Informišite se

Ne samo za dame, nego i za gospodu koja idu samostalno na putovanje, važi ovo pravilo. Uvek se treba informisati o destinaciji koju imate nameru da posetite.

Najbitnije je da obratite pažnju na zabrane, ako one postoje, kako ne biste rizikovali da ih prekršite i nađete se u nezgodnoj situaciji.

7. Samopouzdanje je OK, ali ne uvek

Podrazumeva se da treba da imate veru u sebe kad ste već odlučili da sami putujete, ali treba biti posebno obazriv u nekim zemljama. Upravo zato i jeste važno da se blagovremeno upoznate sa pravilima koja tamo važe.

Koliko god bili sigurni u svoje umeće snalaženja, ponesite sa sobom i vizit kartu hotela u kome ste smešteni.

8. Začinite život

Izlazak iz zone komfora i otkrivanje novih stvari tokom putovanja daju novi smisao vašem životu. Iako je neizostavno važno da budete pažljivi i vodite računa o bezbednosti, pronađite neku aktivnost koja će vašem odmoru dati dozu adrenalina.

Video: Jezero koje je voleo Cezar, na kom je živela Madona i mesto koje je inspirisalo slikare: Ovo je Komo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    13. oktobar 2021 | 18:36

    Ja se uvek drzim vojnicki,nosim samo onoliko koliko treba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA