≫ 

Upoznajte zemlju koju slikovito zovu najvećom šoljicom kapućina na svetu

Stopa kriminala u zemlji je svedena na minimum, a od turista se očekuje poštovanje strogih zakona i tradicije domaćina

  • 3
Oman Foto: Pixabay/bhart9070

Zaljubljenici u prirodne atrakcije, ali i bogatu tradiciju, jednostavno ne mogu da propuste upoznavanje Sultanata Oman. Jedna od zemalja na Arabijskom poluostrvu je zemlja neverovatnih prirodnih lepota i atrakcija, a pesnički nadareni turisti često je opisuju kao "najveću šoljicu kapućina na svetu" zbog neverovatnih nijansi braon boje koje se prelivaju duž cele države - od planina do peščanih dina.

Osim sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Oman se graniči i sa Jemenom i Saudijskom Arabijom. Ima izlaz i na Arabijsko more i na Omanski zaliv, koji povezuje Arabijsko more sa Persijskim zalivom.

U ovom trenutku, svim državljanima Republike Srbije dozvoljen je ulazak na teritoriju Sultanata Oman. Kako je navedeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, od svih putnika se zahteva da prilože negativan PCR test, koji ne sme biti stariji od 72 sata. Takođe je neophodno da poseduju vizu i da se prijave na aplikaciju Ministarstva zdravlja Sultanata Oman. Ono što je isto tako važno za sve putnike, jeste da najmanje šest meseci mora biti rok važenja pasoša, kada je u pitanju turističko putovanje na ovu destinaciju.

Arapski dragulj

Krilatica koja se koristi za ovu zemlju, poznatu po prirodnim lepotama, zanimljivim lokalitetima i ljubaznim domaćinima, u potpunosti joj odgovara. Oman zaista jeste arapski dragulj, smešten na samom ulasku u Persijski zaliv.

Sve do 70-ih godina prošloga veka, zemlja nije bila atraktivna u turističkom smislu. Sultan koji je tih godina stupio na vlast, smatra se najzaslužnijim za turistički procvat Omana. Upravo to i jeste razlog što lokalno stanovništvo taj period smatra renesansom, jer se ubrzano radilo na modernizaciji zemlje.

Ipak, uprkos značajno modernijem uređenju, ne treba izgubiti iz vida da je u pitanju islamska zemlja, u kojoj važe prilično strogi zakoni. U tom smislu se od svih posetilaca očekuje i njihovo poštovanje, što se odnosi na pripadnike oba pola.

Atrakcije Sultanata Oman

Grad Muskat, budući da je prestonica zemlje, sasvim sigurno je jedna od atrakcija. Ne samo zbog činjenice da je njegova pozicija zanimljiva, jer se nalazi na lokaciji smeštenoj između planina, sa jedne i mora, sa druge strane, već i zato što se može pohvaliti bogatom arhitekturom i znamenitostima. Mnogim turistima sam Muskat liči na tvrđavu, koja je vrlo vešto uklesana u celokupni predeo.

Mala Indija je zapravo četvrt Ruvi, interesantna za mnoge turiste, jer se u njoj nalaze trgovački centri i prodavnice sa najrazličitijom robom. Međutim, ništa manje nije interesantna ni četvrt Mutrah, poznata po prostranoj i lepo uređenoj promenadi.

Oman Foto: Pixabay/mhafish

Prilikom posete glavnom gradu Omana ne treba propustiti ni obilazak Muskat Gate muzeja, kao ni Nacionalnog muzeja Omana.

Glavna džamija u gradu, Sultan Qaboos velika džamija, jedna je od retkih u svetu u kojoj je dozvoljen ulazak i osobama, koje nisu islamske veroispovesti. U periodu od 08 do 11h, osim petkom, dozvoljen je besplatan ulazak. Podrazumeva se da posetioci moraju poštovati pravila, odnosno da i žene i muškarci moraju biti propisno obučeni. Za žene to znači da moraju nositi odeću koja im pokriva ruke, noge i kosu, dok se za muškarce podrazumeva odeća koja prekriva noge i ramena.

U navedenom periodu turisti mogu posetiti i Mohammed Al Ameen džamiju, koja je novijeg datuma. Izgrađena je od belog mermera i posebno je atraktivna u večernjim satima, kada je osvetljena plavičastim svetlima.

U glavnom gradu se nalazi i Qurum plaža, te Al Qurum nacionalni park, koje svakako vredi posetiti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Cooking Malandrina (@alicedumi)

Meteor je „krivac“

Jedna od izuzetno zanimljivih atrakcija u Omanu je i Bimmah Sinkhole. Mesto podseća na čuvenu plažu na ostrvu Tasos.

U pitanju je vodena površina dimenzija 50x70 metara. Lokalno stanovništvo smatra da je nastala na posve neobičan način i da je pad meteora glavni „krivac“ za njen nastanak. Ulazak na ovu plažu je potpuno besplatan, a u njenoj okolini se nalaze toaleti i omanji, lepo uređen park.

Plaže u Omanu su posebno atraktivne, ali su wadiji doline mnogim turistima zanimljivije. U pitanju su mesta sa prirodnim, omanjim jezerima. Smešteni uglavnom u predelima netaknute prirode, nije ni čudo što se smatraju naročito atraktivnim.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Martina (@marmartiina)

Put do Wadi Shab možda nije naročito lagan, ali uživanje u prirodnim jezercima vredi svakog napora. Najpre zato što se radi o gotovo netaknutim prirodnim lepotama, jedne pretežno pustinjske zemlje.

Poseta pustinji i uživanje u peščanim dinama, još je jedna od atrakcija za turiste. Organizuju se i fakultativni izleti do tradicionalnih pustinjskih sela, gde se turistima nudi mogućnost boljeg upoznavanja lokalne kulture i tradicije.

Video: Na ovakvom mestu zaboraviš na sve: Sedneš, ćutiš i uživaš, dok pogled pred tobom puca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cinjenica

    14. oktobar 2021 | 21:32

    Kako doci do Omana za rad i zivot?Pitam ozbiljno?

  • Hello ,

    15. oktobar 2021 | 07:43

    U Omanu kao i u ostalim Arapskim zemljama nisu bas velike zarade kao u Australiji ili Svajcarskoj ali za nase pojmove jesu , U Omanu i ostalim Arapskim zemljama ima ogroman broj radnika iz Pakistana , Bangladesa , Egipta , Indije , Indonezije itd ... koji rade za male pare koje salju da prehrane porodice u svojim zemljama Ogroman broj je i zena iz Filipina koje su medicinske sestre i rade po bolnicama , klinikama ,ambulantama ili po prodavnicama ili kao kucne pomocnice itd ... Kao i Inzinjera , IT Inzinjera , Programera , Doktora , Gradjevinskih i ostalih Inzinjera iz Zapadnih zemalja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA