≫ 

10 lokacija koje nikako ne bi trebalo propustiti prilikom posete Maroku

Zemlja poznata kao Kapija ka Africi, može se pohvaliti vrlo atraktivnim gradovima i lokalitetima

  • 0
Marakeš, Maroko Foto: Pixabay/franky1st

Zemlja neverovatnih raznolikosti, Maroko se često naziva i Kapija ka Africi. Planine i pustinjski predeli, drevni gradovi, puste plaže i gostoljubivost domaćina ono je što karakteriše ovu interesantnu zemlju.

Gradovi u Maroku smatraju se najuzbudljivijim na celom afričkom kontinentu. Ništa manje nisu interesantni ni planinski masivi, ni arheološki lokaliteti.

Pod kojim uslovima Srbi mogu da putuju u Maroko

Podsećanja radi, prema trenutno aktuelnim informacijama navedenim na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, građanima naše zemlje dozvoljeno je putovanje u Maroko. Uslov je posedovanje potvrde o vakcinaciji i to potpunoj.

Vakcine koje su priznate su: „AstraZeneca“, „Sinopharm“, „Sputnik“, „Pfizer“, „Janssen“, „Covishield“, „Moderna“ i „Sinovac“. Da bi potvrda o potpunoj vakcinaciji smatrana validnom, neophodno je da od primanja poslednje doze vakcine prođe minimun dve sedmice.

Putnici koji nisu vakcinisani, imaju pravo da prilože negativan PCR test, koji je sme biti stariji od 48 sati. Zapravo to vreme se odnosi na vreme uzorkovanja i ukrcavanja. Sve navedeno se odnosi na putnike starije od 11 godina. Od svih koji putuju u Maroko zahteva se i da popune dokument Fiche sanitarie, koji možete pronaći na ovom linku.

A kada već stignete u ovu lepu zemlju, ne propustite da upoznate mnoge njene znamenitosti.

1. Marakeš

Grad koji ne treba previše opisivati. Ipak je neophodno doživeti ga i osetiti atmosferu, po kojoj je specifičan. Glavni gradski trg Djemaa El Fna posebno je atraktivan. Smatra se jednom od najživljih tačaka u gradu.

2. Fez

Ako želite da doživite pravu avanturu, obiđite srednjevekovni grad, poznat po brojnim radionicama, skrivenim trgovima i zanimljivim građevinama. Ne propustite da uživate u lepoti arhitekture, po kojoj je Fez poznat.

Marakeš, Maroko Foto: Pixabay/dezalb

3. Visoki Atlas

Najviši planinski masiv na tlu kontinenta, proteže se po dijagonali u dužini od skoro hiljadu kilometara. Nazubljeni vrhovi Visokog Atlasa su svojevrsna barijera između blage mediteranske klime na severu i pustinjske na jugu.

4. Chefchaouen

Jedan od najslikovitijih gradova ne samo u Maroku, nego i u svetu, poznat je po plavoj boji. Ovde satima možete uživati u pogledu na nestvarne boje, po kojima je grad specifičan. U blizini je i planina Rif, kao i nacionalni park Talassemtane.

IAAP Ribbon, Ola Allouz (United Arab Emirates) – Chefchaouen Foto: Beograd foto/FSS/FIAP/Ola Allouz

5. Skoura

Savršeno mesto za odmor od ubrzanog gradskog načina života. Grad karakterističan po očuvanim podzemnim sistemima za navodnjavanje, poznat je po vrlo ukusnom voću i povrću koje meštani iz generacije u generaciju uzgajaju.

6. Dolina Draa

Utvrđenja koja su u davna vremena korišćena za dočekivanje karavana, danas su na raspolaganju gostima, koji mogu uživati u ukusima sveže ubranih urmi, hlebu pečenom u zemljanim pećima i sporijem tempu života.

7. Tafraoute

I još jedna lokacija poznata po bojama. Odlična baza za dnevne aktivnosti, poput planinarenja, vožnje bicikla po brdskim stazama i upoznavanja okoline. Jedna od opcija je i uživanje u šetnji ulicama grada, te poseta interesantnim radnjicama.

8. Planina Anti Atlas

Relativno neistraženi deo planinskog masiva, poznat je kao Planina ametista. Pejzaž je bogat i šarolik, tako da ljubitelji avanture bez sumnje mogu da uživaju.

9. Tandžer

Pre oko jednog veka, Tandžer je smatran jednim od prestižnijih mesta u oblasti Mediterana. Iako je prošao kroz neslavan period kasnije, danas pokušava da vrati stari sjaj.

10. Essaouira

Savršeno mesto za ljubitelje jedrenja na dasci i surfovanje, mesto je koje je obožavao i Džimi Hendriks. Bogata mešavina različitih kultura, piktoresna luka i fenomenalni lokalni gastronosmki specijaliteti, smatraju se osnovnim karakteristikama ove destinacije u Maroku.

Video: Magarci se takmičili u aktraktivnosti, ova lepotica uzela ozbiljnu lovu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA