Pariz sadi 170.000 stabala kako bi poboljšao klimu u gradu

Cilj je borba protiv klimatskih promena

  • 4
Pariz, Francuska, Ajfelova kula

Foto: Pixabay

Pariz je godinama bio jedan od gradova sa prekomernim zagađenjem vazduha pa sada glavni grad Francuske želi da poboljša klimu grada sadnjom 170.000 novih stabala.

Dodatno drveće posadiće se gde god ima mesta, uz ulice, na trgovima, u parkovima, ali i uz autoputeve oko grada, objavila je gradska uprava. Cilj je borba protiv klimatskih promena.

Drveće apsorbuje ugljendioksid, poboljšava kvalitet vazduha i doprinosi hlađenju grada tokom letnjih toplotnih naleta toplote. Osim toga, drveće je prirodna prepreka buci i vizualnom zagađenju, što poboljšava zdravlje Parižana i smanjuje stres.

Pariz je već sada jedan od Evropskih gradova sa ​​najviše drveća, naglasila je gradska uprava. U samom gradu ima oko 200.000 stabala, a još 300.000 u urbanim šumama Bulonje i Vinsena.

Dodatna stabla trebala bi da budu posađena do 2026. U prvoj sezoni sadnje 2020./21. već je posađeno gotovo 14.000 mladih stabala.

U tu svrhu grad ima sopstveni rasadnik drveća. Iz sigurnosnih razloga moraćeda se ruši manje od 1.5 odsto drveća, navodi se.

Od 2014. Pariz prati svoju populaciju stabala pomoću automatizovanog sistema, svako stablo ima svoju digitalnu ličnu kartu i pregleda se na godišnjem nivou.

Drveće duž ulica u proseku nije starije od 80 godina. Državno veće Francuske na leto je dalo do znanja da su napori za bolju klimu u Parizu hitno potrebni.

Kaznilo je državu milonima zbog prekomernog zagađenja vazduha u nekoliko metropola, uključujući Pariz.

(Telegraf.rs/HINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Licemerka

    16. oktobar 2021 | 13:30

    Hajde da i Beograd uradi isto!?!🌴☘️🌿

  • Hgf

    16. oktobar 2021 | 22:05

    Kako? Pa kod nas seku Kosutnjak .... Posekose svo drvece po Beogradu i dizu solitere.... Vazduh nikada gori ali to su krivi radnici

  • VD

    17. oktobar 2021 | 00:14

    A Beograd divni stari Beograd osakaćen.A setite se kako su nekad izgledali prijatno i toplo Skadarlija, Trg Republike, Bulevar, Knez ... a kako sada.Ponekad osetim kao da nisam vise u svom rodnom gradu, u gradu mog oca i bake, nego u nekoj nakaradnoj palanki koju je krojio priučeni arhitekta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA