≫ 

7 skrivenih lepota na Karibima: Ova mesta su raj na zemlji

Asocijacija mnogih na Karibe je luksuz i duge plaže prekrivene finim, belim peskom, iako u tom delu sveta ima još uvek neotkrivenih lepota

  • 1
Dominikana Dominikana / pixabay.com

Iako važe za destinaciju za ljude sa dubljim džepom, gde mnogi odlaze na krstarenja ili svojim jahtama, Karibi su mnogo više od toga.

Svaka od karipskih destinacija ima određene specifičnosti, bilo da se radi samo o ludim zabavama ili o boravku u nekom od najluksuznijih hotela.

Međutim, sa pravom se postavlja pitanje šta je sa onim destinacijama na području Kariba, koje nisu toliko poznate, a podjednako su interesantne. Ovo su samo neke od njih.

Havana glavni grad Kube Foto: Tanjug/AP

1. Neverovatan izlet na Vrelo jezero

Jedna od zanimljivijih karipskih destinacija, Dominika nudi mnoge atrakcije. Pešačenje je jedna od aktivnosti koja može da bude vrlo interesantna. Iako staza baš i nije laka, svi koji se okušaju mogu da uživaju u pogledu na Vrelo jezero (eng. Boiling lake).

Jezero široko nešto više od pet metara prekriveno je parom, dok njegovu sivkastu površinu prekrivaju mehurići. Bez obzira koliko to možda želeli, ne ulazite u jezero ni pod razno. Naziv jezera je vrlo opravdan. Poznato je da temperatura vode u njemu može dostići i tačku ključanja, a posebno je interesantno što se to može desiti bez ikakve najave. Dolina pustoši (eng. Valley od Desolation) je naziv za celo područje na kome se nalazi ovo jezero. Nastala je kao rezultat vuklanske erupcije, koja se zbila 1880. godine.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Ronni Bunk (@ronni_bunk)

2. Karipska Pompeja

Posle četiri stoleća zatišja, vulkan na brdima Soufriere je proradio 1995. godine, uništivši grad Plimuth, tada glavni grad i luku Monserata. Naknadna erupcija na prekomorskoj teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva posle dve godine odnosi i 19 života. Posle svega toga, oko 11 hiljada stanovnika napušta ostrvo.

Danas turisti imaju mogućnost da krenu u turu obilaska vozilom do napuštenog grada i vide jezive scene sa brda Garibaldi.

I nekada glavni grad Martinika je imao sličnu sudbinu. Tokom erupcije 1902. godine je stradao grad Sent Pjer, a od svih 30 hiljada stanovnika, preživelo ih je samo troje. Danas o tome svedoče brojne ruševine.

3. Očaravajuća Barakoa

U blizini zloglasnog zaliva Gvantanamo, na istoku Kube, nalazi se jedno od najvećih inženjerskih čuda u zemlji.

Put poznat kao La Farola dug je oko 55 kilometara i igrađen je 1964. godine. Upravo on vodi do Barakoe, jednog od najintrigantnijih gradova na Kubi. Relativno izolovana od nastanka 1511. godine, Barakoa je poznata po strašnim legendama, odličnim kokosima i planinarenju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Erick Sacramento Ortega (@ericksacramento.1988)

4. Aerodrom na Saba litici

Poznat po najkraćoj pisti na svetu, aerodrom „Juancho E. Yrausquin“ nalazi se na području specijalne opštine Holandije u Karipskom moru.

Zbog piste duge tek 400 metara, avioni se praktično ne podižu sa zemlje. Zapravo letilica biva iznenada zaustavljena pred kraj piste i doslovno pilot izbacuje avion sa ivice litice. Podjednako zanimljivo iskustvo je i sletanje na ovaj aerodrom. Pod uslovom da se ne bojite letenja.

5. Skrivena plaža Dominikanske republike

Najpoznatija dominikanska letovališta definitivno su Punta Kana i Bavaro. Ali na ostrvu ima i plaža koje su još uvek neotkrivene i na kojima možete uživati u miru i tišini.

Ukoliko krenete putem Hwy 104 zapadno od ovih letovališta, stižete do Limun plaže (šp. Playa Limón), koja je vredna posete.

6. Ptice u Trinidadu i Tobagu

Mada je u pitanju karipska destinacija koja se ne pominje često kao naročito atraktivna, ljubitelji prirode, a posebno ptica tu zaista mogu da uživaju. Oko 430 vrsta ptica se može videti ovde.

Posebno je interesantna poseta parku prirode Asa Wright, udaljenom oko 90 minuta vožnje od glavnog grada.

7. Mesto za osamu na Devičanskim ostrvima

Potpuni mir i uživanje u njemu će obezbediti poseta zalivu Issac na Devičanskim ostrvima. Ali kao i za većinu dobrih stavri, tako i ovde važi nepisano pravilo da je ipak potrebno malo pomučiti se.

Potrebno je pešačiti oko 20 minuta da biste stigli do jednog od najlepših pejzaža u tom delu sveta. S obzirom na to da se radi o divljem predelu, treba imati na umu da u zalivu nema nikakvih sadržaja, ali ni hladovine.

Video: Raj na zemlji: Upoznajte grčko ostrvo za koje je malo ko čuo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA