≫ 

Grad u kome je rođen čuveni moreplovac: Đenova je svojevrstan muzej na otvorenom

Državljanima naše zemlje dozvoljen je ulazak na teritoriju Italije, uz određena dokumenta

  • 3
Đenova, Italija

Foto: Pixabay/mirkobozzato

Glavni grad pokrajine Ligurija, smeštene u severozapadnom delu Italije, glavni je grad i okruga Đenova. Ne samo da se radi o jednoj od najvećih luka u zemlji, već je Đenova poznata i kao značajno turističko odredište.

Iako se u njoj nalaze i druge atrakcije, turisti najčešće posećuju staro jezgro grada, koje je prilično dobro očuvano i nalazi se po zaštitom UNESCO-a.

Svim državljanima naše zemlje trenutno je dozvoljen ulazak u Italiju. Prema aktuelnim informacijama, navedenim na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, od srpskih državljana se zahteva da popune dPLF formular (digital Passenger Locator Form). Imaju obavezu da dostave Zeleni sertifikat ili drugi relevantan dokument, kojim dokazuju da su propisno vakcinisani i to jednom od vakcina koje odobrava Evropska agencija za lekove. Druga opcija je dostavljanje negativnog PCR ili antigenskog testa, koji ne sme biti stariji od 72 sata.

Đenova, Italija

Foto: Ustupljene fotografije/Antonis Argiropoulos

Grad duge i bogate istorije

 

U doba postojanje Mletačke republike, koja je bila značajna pomorska i trgovačka sila, Republika Đenova joj je bila neka vrsta suparnika. Sve to sasvim jasno pokazuje značaj koji je imala.

Zahvaljujući položaju, grad je igrao značajnu ulogu u trgovini. Danas je to grad, koji je u turističkom smislu izuzetno atraktivan.

Izuzev Apenina, Đenovu okružuju i Ligurijski Alpi. Upravo zbog karakteristika samog terena na kome se grad nalazi, čak i do 800 metara je uočljiva visinska razlika između određenih lokacija u gradu.

Đenova, Italija

Foto: Ustupljene fotografije/Antonis Argiropoulos

Istorija grada nas vraća u vreme postojanja italskog plemena Liguri, koji se smatraju prvim stanovnicima Đenove. Materijalni tragovi pronađeni na gradskom groblju dokazuju da su u periodu 6. i 5. veka pre Hrista na tom području živeli Grci. Poznato je da su grad naseljavali i Etrurci i Feničani, dok je rgad 209. godine pre Hrista razoren od strane Kartaginjana.

Osvajači su se menjali, pa Đenovu osvajaju i Ostrogoti i Langobardi, posle čega je osvaja Franačka. Vremenom je Republika Đenova ojačala i postala ne samo značajna trgovačka, nego i pomorska sila. Svako od osvajača ostavio je određeni trag u arhitekturi i istoriji grada.

Kuća u kojoj je rođen Kristifor Kolumbo

Foto: Ustupljene fotografije/Antonis Argiropoulos

Znamenitosti Kolumbovog rodnog grada

 

Ako posetite Đenovu, ne propustite da prošetate i do kuće, u kojoj je polovinom 15. veka rođen trgovac i čuveni moreplovac, Kristifor Kolumbo.

Budući da se radi o prilično dobro očuvanom starom jezgru rgada, to je sasvim dovoljno prošetati njegovim ulicama i na najbolji način upoznati duh Đenove. Srednjevekovna vrata, po kojima je grad poznat, ali i glavni trg, na kome se nalaze Duždeva palata i zgrada đenovljanske opere, tek su neke od atrakcija ovog grada.

Drugi po veličini u celom svetu, akvarijum u Đenovi je jednostavno lokacija koju ni u kom slučaju ne treba zaobići, kada se već nađete u ovom gradu. Prostor na kome se nalazila stara luka, isto je vrlo zanmljiv, kao i La Lanterna. Ovaj stari svetionik, koji je još uvek u funkciji smatra se najstarijim u celom svetu.

Video: Pomoću štapa i kanapa: Fenomenalne komšije nazdravljaju u vreme epidemije korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruzica

    17. oktobar 2021 | 18:37

    Posetili smo je 2018. godine...prelep grad zaista, luka, stari deo...prilozili ste samo mali deo fotografija, zaista treba posetiti ko obilazi i taj deo Italije, meni omiljene zemlje EU 😊

  • Sale

    17. oktobar 2021 | 19:25

    Cela Italija je biser sveta. Predivna i neopisivo bogata prirodnim lepotama. Svaki deo Italije je veliki istorijski muzej. I Đenova i sva ostala mesta , sela, gradovi su božanstveni. Predobri ljudi. Italija je Italija i Napulj je Napulj!

  • Doktor

    17. oktobar 2021 | 20:29

    Italija je prelepa. Najlepša.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA