Segedin ima bogatu istoriju: Najsunčaniji mađarski grad nije samo za šoping

Iako mnogi Segedin posećuju zbog obilaska tržnih centara i hiper marketa, ne treba zaboraviti da je srpska zajednica u Segedinu bila nekada vrlo jaka, o čemu svedoči i Srpska pravoslavna crkva u ovom gradu

  • 0
Segedin, Mađarska Foto: Pixabay/csupordezso

Na mestu na kome je pre mnogo vekova postojalo antičko naselje Partiscum, gde se reka Moriš uliva u reku Tisu, nalazi se danas jedan od značajnih mađarskih gradova. Segedin je glavni grad Čongrada, jedne od županija i smatra se vrlo važni univerzitetskim i regionalnim centrom.

Smešten na raskrsnici značajnih puteva, može se pohvaliti i odličnim geografskim karakteristikama, budući da se smatra jednim od najsunčanijih gradova u Mađarskoj.

Svake godine počev od 1931. godine Segedin postaje jedna od najznačajnijih mađarskih atrakcija tokom leta, kada se organizuju operski koncerti na otvorenom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Nikola (@euronik)

U Mađarsku po znanje

Nadaleko poznat kao univerzitetski grad, Segedin je i značajno turističko odredište. Čini se da je i u prošlosti ovaj grad privlačio Srbe. Ali ne turistički.

Upravo je u Segedinu tokom 18. veka najviše bilo Srba koji su se školovali na tamošnjem Liceju. U prilog tome koliko je srpska zajednica u tadašnjoj Ugarskoj bila jaka, govori i činjenica da se nadomak Segedinske katedrale nalazi i Srpska pravoslavna crkva. Smeštena u užem jezgru Segedina, građena je u periodu između 1773. i 1781. godine, posvećena je prazniku Prenosa moštiju Svetog Nikole.

Segedin, Mađarska Foto: Pixabay/zajcsik

Atrakcije Segedina

Već pomenuta crkva, koja se nalazi u užem gradskom jezgru, svakako je prva aktrakcija ovog mađarskog grada koja mnogim našim turistima privlači pažnju.

Ništa manje interesantna nije ni Segedinska katedrala. Izgrađena kao zavetna, nakon poplava koje su krajem 19. veka potpuno uništile grad, katedrala je danas jedan od njegovih simbola. Sa kulama visine 91 metar i građevinom visine 54 metra, ovaj sakralni objekat smatra se četvrtim najvećim u celoj zemlji. Orgulje koje se nalaze u Segedinskoj katedrali imaju 9.040 dirki i izuzetno su raskošne. Zato i ne čudi što se smatraju trećim najvećim orguljama na području cele Evrope.

Segedin, Mađarska Foto: Pixabay/Barbi91

Na centralnom gradskom trgu Sečenji, nalazi se i Gradska kuća. Nakon posete kralja Franca Jozefa izgrađen je i Most uzdaha, sa kojim je građevina povezana. Nedaleko odatle je i sinagoga, izgrađena u prvim decenijama prošloga veka.

Građevine u neobaroknom i stilu secesije posebno privlače pažnju posetilaca. Muzička fontana, koja se nalazi na Dugonjićevom trgu vrlo je atraktivna. Tu je i zgrada Univerziteta, ali i dva spomenika znamenitim stanovnicima Segedina. Upravo na tom trgu se održavaju i različite manifestacije, po kojima je ovaj mađarski grad poznat.

Trgovi u Segedinu posebno su atraktivni. Pored ostalih, na trgu Klauzal nalaze se Zid kraljeva i statua Lajoša Košuta, dok se spomenik autoru prve novele na mađarskom jeziku, Andrasu Dugonjiću nalazi na istoimenom trgu. U blizini trga Arad se može videti i Kapija heroja, posvećena vojnicima koji su stradali tokom Velikog rata. Na tom trgu se nalazi i jedan od simbola univerziteta tokom srednjeg veka, muzički sat.

Ljubitelji prirode, ali i starina, mogu i te kako da uživaju u Segedinu. Bašta Stefania nudi upravo to. Sa jedne strane uživanje u parku, u kom se mogu videti vrlo retke biljne vrste, a sa druge obilazak ruševina starog zamka koji se tu nalazi.

I naravno, ako već posećujete Segedin ne propustite šoping. Brojni hipermarketi i tržni centri, ali i buvlja pijaca čine ovaj grad vrlo zanimljivim za ljubitelje kupovine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA