≫ 

U Napulju prave najbolju kafu i najukusniju picu: Ipak, jedne stvari se čuvajte

Naziv italijanskog grada sastoji se od dve grčke reči, koje se slobodno prevode kao Novi grad

  • 2
Italija, Napulj Foto: Pixabay

Ne samo po još uvek aktivnom vulkanu koji se nalazi u blizini, već je ovaj italijanski grad poznat i po odlično očuvanom starom gradskom jezgru. Nekima je, pak, Napulj najpre poznat po čuvenoj pici Napolitana, a nekima po isto tako čuvenoj kriminalnoj organizaciji.

Zvanični podaci pokazuju da glavni grad italijanske regije Kampanja naseljava nešto manje od milion stanovnika, prema rezultatima popisa iz 2011. godine.

Naziv grada se dovodi u vezu sa dve grčki reči, koje se slobodno prevode kao Novi grad. Još u 7. i 6. veku pre Hrista su Grci osnovali ovaj grad, koji se nalazi u sklopu Velike Grčke.

Grčki grad u Italiji

Iako su tokom narednog perioda Napuljem zavladali Rimljani, stanovnici su koristili izvorni, grčki jezik i poštovali tradicionalne grčke običaje. Mnogi narodi kroz istoriju osvajali su ovo područje, ali i dalje ostaje značajan uticaj osnivača.

U vreme postojanja Kraljevstva Dve Sicilije, glavni grad je bio upravo Napulj, koji je ranije bio proglašen i prestonicom Napuljske kraljevine.

Spomenici i građevine iz perioda kada su gradom vladali različiti narodi vidljivi su i danas na svakom koraku. Posebno je interesantno staro gradsko jezgro, koje je dobro očuvano i nalazi se na listi svetske baštine UNESCO-a. Sa oko 300.000 stanovnika, koliko ih je bilo tokom 17. veka, Napulj je bio na visokom drugom mestu po veličini među svim evropskim gradovima. Od njega je u tom momentu veći bio samo Pariz.

Šta videti u Napulju?

Kada se već nađete u ovom interesantnom italijanskom gradu, imajte u vidu da je ceo Napulj je zanimljiv i gde god se osvrnete, naići ćete na neki trag prošlosti.

S obzirom na to da se u blizini grada nalaze vrlo atraktivni lokaliteti, poput ruševina drevnih gradova Pompeje i Herkulanima, to je sam grad čini se malo skrajnut kada je u pitanju masovniji turizam. Šteta, jer se radi o gradu koji mnogi smatraju jednim od najlepših u celoj zemlji.

Bogato kulturno i istorijsko nasleđe je u Napolju vidljivo na svakom koraku. Trg plebiscita (it. Piazza del Plebiscito), Kraljevska palata (it. Palazzo Reale) i najstarija zgrada opere, koja je i dalje u funkciji, pozorište „San Karlo“, tek su neke od atrakcija koje ne treba zaobići.

Napulj, Italija Foto: Ustupljene fotografije/Antonis Argiropoulos

I ne zaboravite da uživate u čuvenoj napolitanskoj kafi, na koju su posebno ponosni. Podrazumeva se da poseta Napulju bez uživanja u pici Napolitana nije potpuna.

Dok šetate ovim zanimljivim gradom posebno vodite računa o saobraćaju. Napolitanci važe za „nezgodne“ vozače. Sve i da vam je u tom trenutku zeleno svetlo na semaforu, to ne znači da je potpuno bezbedno da pređete ulicu. Pogledajte dobro još jednom pre nego što zakoračite na pešački prelaz. Za svaki slučaj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA