≫ 

10 aktivnosti koje će vam pomoći da bolje upoznate i doživite Island

Zemlja snega i leda, Island je bogat i fjordovima i geotermalnim banjama, ali i mnogim drugim atrakcijama

  • 0
ISLAND PRIRODA REPORTAZA

Foto: Tanjug/Tamara Đurić

Tek je nekoliko destinacija koje tako zaokupljuju maštu kao što to čini Island. Zemlja vulkana, ali i leda, fjordovi uklesani u glečerima i livade na kojima uživaju divlji konji.

Sve je to Island. I mnogo više od toga.

Od upoznavanja čuvenih islandskih banja, pa do upoznavanja istorija i legendi, na Islandu možete doživeti neke neverovatne stvari.

ISLAND PRIRODA REPORTAZA

Foto: Tanjug/Tamara Đurić

1. Islandska saga

 

U mnogim muzejima širom Islanda posetioci su pozvani da se vrate u prošlost, tako da mogu da peku hleb na otvorenoj vatri, slušaju priče o drevnim herojima i heroinama ili zamahnu mačem u nekoj epskoj borbi. U jednom od muzeja na Zapadnom Islandu postoji mogućnost učešća i u simulaciji Bitke za Island iz 1238. godine. Posetioci tada mogu da koriste VR naočare za impresivno iskustvo jedne od najstrašnijih bitaka na Islandu.

Svakog leta se u blizini grada Akureiri odžava manifestacija poznata kao „Gasirovi srednjevekovni dani“. Tada se posetiocima nudi mogućnost da gledaju kako se kuvalo začinsko bilje, kako je kovač izrađivao sečiva ili kako su veštice gatale drevnim runama. Mogu se oprobati i u umeću korišćenja luka i strele, ali i kako se pripremao ćumur.

2. Uživanje u geotermalnim banjama

 

Dugo vremena je čuvena Plava laguna bila smatrana najboljom opcijom za doživljaj vrhunskog opuštanja na Islandu. Mlečnoplava geotermalna morska voda usred polja lave je i dalje savršena za oporavak i uživanje.

Poslednjih godina sve više je geotermalnih kupatila i banja, koje privlače posetioce ne samo svojom elegantnom arhitekturom, već i zadivljujućom okolinom i jedinstvenim iskustvom koje nudi.

3. Istraživanje islandskih pećina

 

Island nudi niz avantura za svakoga, posebno za ljubitelje misterioznih pećina. Malo je poznata činjenica da između Selfosa i Vika u južnom delu zemlje postoji čak dve stotine pećina, koje su nastale ili pre ili otprilike kada su stigli prvi naseljenici. Veruje se da su ih stvorili irski monasi, mada o tome nema relevantnih materijalnih dokaza.

Na području najvećeg evropskog glečera postoje i prirodne ledene pećine. Taj kristalizovani svet čuda moguće je istražiti samo uz iskusne vodiče. Alternativna opcija jeste poseta tunelu sa veštačkim ledom, koji se nalazi u Langjokulu ili poseta ledenoj pećini Perlanu u Rejkjaviku.

Širom Islanda postoji bezboroj malih i velikih pećina od lave, kao i pećinskih hodnika, koji otkrivaju iznenađujuće formacije i boje, poput stalaktita i stalagmita koji su se formriali stotinama godina.

ISLAND PRIRODA REPORTAZA

Foto: Tanjug/Tamara Đurić

4. Pešačite do aktivnih vulkana

 

Na Islandu postoji oko 130 vulkana, a erupcije se događaju u proseku na svake tri godine. Pre nekoliko meseci je bila erupcija u Geldingadaliru, u blizini međunarodnog aerodroma, izazvala pažnju posmatrača. Iako je bila manjeg obima, bila je interesantna zbog veličanstvenog, ali isprekidanog protoka lave.

Bilo je prisutno i verovanje da je vulkan Hekla zapravo prolaz u pakao. Dugo je smatran najaktivnijim vulkanom na Islandu, ali se njegova eruptivna moć poslednjih decenija smanjila. Njegov vrh nalazi se na 1.500 metara i panoramski pogled odatle je neverovatan.

5. Neobične nebeske pojave

 

Ako je sreća na vašoj strani, te Island posetite u pravo vreme, imaćete priliku da uživate i u polarnoj svetlosti i u mnogim drugim neobičnim nebeskim pojavama.

Poseta Islandu u vreme polarnih noći nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ukoliko želite destinaciju da doživite na drugačiji način, najbolje je da Island posetite baš u vreme ove pojave.

Osim posmatranja Aurore borealis u Perlanu ili u „Northern Lights“ centru, posetiocima se nudi mogućnost posete određenim opservatorijama ili lokacijama, koje su posebno interesantne za posmatranje različitih nebeskih pojava.

6. Idite na kupanje

 

Najautentičniji i za budžet svakako prijatan način da posetioci uživaju na Islandu, definitivno je poseta javnim bazenima. Benefiti geotermalne vode su veliki.

Dobro u svemu tome jeste što gotovo svako selo ima barem po jedan geotermalni bazen, dok ih u gradovima ima više.

ISLAND PRIRODA REPORTAZA

Foto: Tanjug/Tamara Đurić

7. Iskoristite sneg na najbolji način

 

Skijališta na Islandu svakako ne manjka. Sezona skijanja traže do maja u zaleđu, te se nude mnoge atrakcije posetiocima.

Moguća je vožnja motornim sankama, skijanje od vrha planine do obale i druge zanimljive aktivnosti.

8. Posmatrajte kitove

 

Kada se nađete na otvorenom okeanu i osetite slani vazduh i vetar u kosi, osećate posebnu vrstu slobode. Ako obratite pažnju, lako se može desiti da primetite i neke neobične ptice, pa čak i kitove.

Najbolje mesto za posmatranje kitova na Islandu je Husavik. Tu posetioci čam mogu, ako budu imali naročito sreće, da vide i plavog kita.

9. Isprobajte lokalno pivo

 

Čak i ako niste ljubitelj piva, dobro je da posetite jednu od mikropivara na Islandu. Iako je prva mikropivara osnovana pre 15-ak godina, neke od njih su se posebno istakle svojim proizvodima. Ono što posetioce posebno može da iznenadi jeste naročito veliki broj mikropivara, koje postoje na Islandu.

10. Upoznavanje zadivljujuće prirode

 

Možete pešačiti ili voziti bicikl kroz zadivljujuće predele. Biciklističkih staza ima sasvim dovoljno i svaka nudi neku posebnu atrakciju. Pogled na planine, vodopade i tirkizna jezera otkriva Island na drugačiji način.

Video: Proradio vulkan na Islandu: Lava obojila nebo u crveno, a meteorolozi kažu da je erupcija bila mala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA