≫ 

Ako ovako bacite novčić u fontanu Di Trevi, veruje se da će vam želja biti ispunjena

Veličanstvena fontana Di Trevi jedan je od simbola italijanske prestonice

  • 0
Fontana Di Trevi, Rim, Italija Foto: Pixabay/patrizio1948

Legenda kaže da ako prilikom posete prestonici Italije bacite novčić u jednu od najčuvenijih fontana u Rimu i zamislite želju, ona će se ispuniti. A sva je prilika i da će vas bacanje novčiča u fontanu Di Trevi ponovo dovesti u Rim.

Blistava barokna fontana, bogata ukrasima, uz ostatke Koloseuma sigurno je jedan od najpoznatijih simbola Rima.

Da su turisti upoznati sa tradicijom bacanja novčića u ovu fontanu pokazuje i podatak da se u Di Trevi ubaci oko 3.000 evra kovanica i to na dnevnom nivou, navodi Lonelyplanet.

Istorija najpoznatije fontane u Rimu

U prvoj polovini 18. veka Nikola Salvi izradio je nacrt za ovu fontanu. Ideja je bila da barokni ukrasi predstave Okena, rimskog boga mora. Na kompoziciji on je predstavljen u školjci, okružen Tritonima i drugim mitskim ličnostima. Svaka od statua iz kompozicije predstavlja određene segmente života.

Fontana Di Trevi se napaja vodom iz podzemnog akvadukta Aqua Virgo, koji je izgrađen tokom 1. veka pre Hrista. Poreklo naziva je vrlo zanimljivo i dovodi se u vezu sa italijanskim rečima „tre vie“, odnosno tri puta koja se baš kod ove fontane spajaju.

Fontana Di Trevi, Rim, Italija Foto: Pixabay/timmz

Tri novčića u fontani

Da bi bili sigurni da će ponovo posetiti Rim, turisti bacaju novčiće u ovu fontanu. Tom prilikom bi trebalo i da zamisle želju, dok je fotografisanje nezaobilazan deo ovog rituala.

Smatra se da ova ideja vodi poreklo od filma „Tri novčića u fontani“, iz 1954. godine. Posebno je interesantno to što se na dnevnom nivou prikuplja novac iz fontane Di Trevi i predaje katoličkoj dobrotvornoj organizaciji „Caritas“.

Nepisano je pravilo da pre bacanja novčića treba okrenuti leđa fontani i novčić baciti desnom rukom, ali preko levog ramena.

Poštovanje bontona se podrazumeva

S obzirom na to da se radi o jednoj od gradskih atrakcija, to se podrazumeva da se od svih turista zahteva poštovanje određenih pravila.

Kupanje u fontani Di Trevi je strogo zabranjeno. Ukoliko to neko pokuša da učini, rizikuje da plati kaznu u iznosu od 500 evra.

Pravilo koje isto tako ni u kom slučaju ne bi trebalo prekršiti, osim ako ne želite da platite takođe kaznu u iznosu od 500 evra, zapravo je pravilo pristojnog ponašanja i podrazumeva da se na prostoru u blizini fontane, odnosno na stepenicama, ne dozvoljava turistima ni da jedu ni da piju.

Video: Jezero koje je voleo Cezar, na kom je živela Madona i mesto koje je inspirisalo slikare: Ovo je Komo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA