≫ 

Vodič kroz turski hamam korak po korak: Doživljaj koji vredi priuštiti

Da biste uživali u svim benefitima koje čuveni turski hamami nude, potrebno je da obratite pažnju na neke detalje

  • 0
Turski hamam

Foto: Pixabay/Engin_Akyurt

Čuveni hamami jedna su od atrakcija Istanbula. Ali, da bi provod u njima bio očekivan, potrebno je povesti računa o nekim detaljima.

Za početak, najbitnije je da odaberete jedan od brojnih hamama. Dobro je znati da većina recepcionera i osoblja u hamamima govore engleski, tako da je i sporazumevanje olakšano stranim turistima.

Posle toga sve ide lako.

Turski hamam

Foto: Pixabay/smuldur

Korak po korak kroz hamam

 

Pošto odaberete tretman, biće potrebno da platite uslugu koju ćete koristiti. Nakon toga, osoblje će vas sprovesti do prostora za presvlačenje. U većini hamama, to će biti prostor samo za jednog gosta. Uglavnom se zaključava i u njemu može ostaviti stvari dok odete na tretman.

Kada budete čuli rečenicu: "Svucite se!", imajte na umu da to znači upravo to i nemojte biti začuđeni. Većina hamama ima odvojene parne sobe za muškarce i žene.

Ipak, u ovoj situaciji očekuje se da muškarci pokriju bedra, dok žene ne moraju biti baš toliko oprezne. Iako većina Turkinja vodi računa o tome da ipak bude prekrivena i tokom kupanja, strankinje koje žele da uživaju kao od majke rođene to mogu i da učine u većini hamama. Ukoliko su gošće stidljivije, prihvatljivo je da nose samo donji ili oba dela kupaćeg kostima. Žene koje posećuju hamam, koji nema odvojene prostorije za žene i muškarce, trebalo bi da nose makar donji deo kupaćeg kostima.

Turski hamam

Foto: Pixabay/Engin_Akyurt

Osoblje hamama će svakom posetiocu dati peškir ili bade-mantil koji će koristiti da prođu od svlačionice do samog hamama. Takođe će svaki posetilac hamama dobiti i odgovarajuće papuče ili klompe.

Kada već uđu u hamam, gostima će biti data mogućnost da uživaju na zagrejanom mermeru. U većini hamam postoji i kamen za stomak, okrugla centralna platforma na kojoj posetioci mogu da se izležavaju i uživaju. Ako im to ne odgovara, mogu da sednu i naslone se na topao zid. Ideja boravka u hamamu je da se posetioci znoje i pročiste pre kupanja.

Postoji mogućnost da posetioci samostalno operu svoje telo i pripreme ga. Takođe postoji mogućnost i da to učini osoblje hamama. Priprema obično traje oko 15 minuta.

Najpre je potrebno koristiti grubu rukavicu za suvu masažu. U zavisnosti od toga da li posetioci koriste usluge osoblja ili ne, ovo zaista može biti prijatno iskustvo, ali isto tako i prilično neprijatno ako vaš pratilac koristi nešto grublju rukavicu.

Sledi sapunjanje. Pratilac priprema bogatu penu i počinje da koristi prilično veliki sunđer. Pena može biti pripremljena od magarećeg mleka, latica od ruža i drugih mirisnih sastojaka. Računajte na to da će se miris kupke uvući u svaku poru na vašem telu. Posle toga sledi ispiranje, pa pranje kose i izlazite potpuno čisti.

Turski hamam

Foto: Pixabay/couleur

Posetioci koji se odluče za neku od masaža zatim bivaju odvedeni u drugu prostoriju. U većini hamama ovakve masaže ne traju dugo i ne podrazumevaju neka luksuzna ulja, ali su svakako prijatne.

Posle pripreme, kupanja i masaže, posetioci bivaju prepušteni dodatnom uživanju. Iako mnogi odluče da odmah posle toga napuste hamam, preporuka je da ipak ostanete još neko vreme. Poenta je da se vaši mišići, ali i nervni sistem potpuno opuste. Tako ćete zaista osetiti sve prednosti koje hamam može da ponudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA