≫ 

5 najzanimljivih banja na evropskom tlu: Neke su nam i u komšiluku

Osim za kratki predah od dnevnih obaveza, banje su odličan izbor i za pravi odmor

  • 2
Plava laguna Foto: Pixabay

Dok su naše bake i deke ranije makar jednom godišnje odlazile u neku od banja, uglavnom u Srbiji ili Hrvatskoj, danas u lekovitim termomineralnim izvorima mnogih banja u svetu uživaju i mladi ljudi.

Poznato je da boravak u banjama ili termama, kako se često nazivaju, pogoduje gotovo svima, a naročito ljudima koji žele da se odmore od stresnog života. Danas se u svetu sve veća pažnja poklanja takvoj vrsti turizma, pa ne čudi što su većini zemalja postoje terme koje su naročito na glasu.

Treba imati na umu da se od svakog posetioca očekuje ne samo da se pridržava definisanih pravila ponašanja, već i da poštuje smernice u vezi da dozvoljenim vremenom boravka u bazenima koji su napunjeni termomineralnim vodama, kako ne bi osetili neku nelagodnost. Takođe se podrazumeva da je neophodno poštovati i ograničenja, ako postoje, a koja se tiču boravka osoba sa određenim oboljenjima u izabranom lečilištu.

Jezero Heviz, Mađarska Foto: Pixabay/ivabalk

1. Plava laguna, Island

Na oko pola sata vožnje od Rejkjavika nalazi se čuvena Plava laguna. Predeo je po svemu specifičan - banjski kompleks je podignut na mestu gde je u prošlosti eruptirala lava.

Vodom se napaja iz bogatih mineralnih izvora, čija voda se koristi i za obližnju geotermalnu elektranu Svartsengi. Gostima su na raspolaganju i kade sa belim geotermalnim blatom koje je bogato silicijumom.

2. Jezero Heviz, Mađarska

Najveće biološki aktivno jezero na celom svetu nalazi se u obližnjoj Mađarskoj. Pored toga što se jezero bogato lokvanjima i poznato po lepo uređenim parkovima može posetiti u toku zime, naročito je atraktivno tokom letnjih meseci. Prosečna temperatura vode tada je 38 stepeni.

3. Terme Bath SPA, Engleska

Jedini termalni izvor na tlu Velike Britanije poznat je od davnina. U blagodetima vode sa ovog izvora uživali su različiti narodi koji su obitavali na tlu današnje zemlje. Poznato je da je britanski princ Bladud otkrio ove izvore još 863. godine pre Hrista.

Uz izvor iz koga se napaja obližnji gradski muzej rimskih kupatila, Terme Bath SPA posetiocima nudi uživanje u parnim sobama i termalnim kupkama. Ovde se nalazi i bazen na otvorenom, smešten na krovu građevine. Odatle se pruža neverovatan pogled na čitavu opatiju Bath.

4. Terme Vals, Švajcarska

Udaljen oko 200 kilometara od Ciriha, ovaj kompleks je uređen u minimalističkom stilu i vrlo je zanimljiv za kraći predah.

U blizini se nalazi i hotel „Therme Val“, čijim gostima je dozvoljeno i da uživaju u noćnom kupanju.

5. Bains de Dores, Francuska

Omanji izvor mineralne vode bogate sumporom nalazi se na 1.450 metara nadmorske visine, na obroncima Pirineja. Smatra se dobrom alternativom ozbiljnijim banjama u Francuskoj.

Nalazi se u blizini granice sa Španijom i smatra se da se još u rimsko doba znalo za lekovitost vode sa ovog izvora. Temperatura vode se kreće između 37 i 40 stepeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leki

    27. oktobar 2021 | 21:21

    A gde su nase? Kupila ih bagatela i sad ne moze obican covek da pridje od skupoce jel?

  • Četnik

    28. oktobar 2021 | 08:05

    Nase banje su najbolje u Evropi! Posetite Jošaničku,Matarušku Banju! U Jošaničkoj cist planiski vazduh, milina za opuštanje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA