≫ 

Kad naručujete turski "sramotni slatkiš", recite samo "onaj kolač" i razumeće vas

U turskom gradu Urfu raste oko 20 miliona stabala pistaća. Sem po brojnim slanim specijalitetima, grad je poznat i po siliku, kolaču čiji naziv asocira na žene koje se bave najstarijim zanatom na svetu

  • 0
Turski dezert Sillik Sanliurfa Turkey Foto: Shutterstock

Tokom letnjeg odmora u nekim od turskih letovališta, mnogi naši turisti osim uživanja u moru i fenomenalnim plažama, uživaju i u gastronomskim specijalitetima. Posebno kada su u pitanju slatkiši, bivaju oduševljeni. Tim pre što mnogi od gastronomskih specijaliteta koji se mogu isprobati u Turskoj podsećaju na jela naše nacionalne kuhinje.

Jedan od gradova koji je, čini se u turističkom smislu nepravedno zapostavljen, nudi mogućnost upoznavanja neke drugačije Turske. Grad Šanlijurfa ili samo Urfa nalazi se na području između reka Tigar i Eufrat, u istočnom delu zemlje.

Prilaz gradu je posebno zanimljiv ukoliko se putuje automobilom. Posetioci imaju prilike da uživaju u pogledu na stabla maslina i pistaća, ali i u idiličnim pejzažima.

Urfa, Turska, pistaći Foto: Pixabay/reklam43

Grad zelenog zlata

Oblast jugositočne Anadolije smatra se prvom u proizvodnji pistaća u Turskoj. Više od 20 miliona stabala pistaća raste upravo na području grada Urfa.

U tom gradu se nalazi i jedinstveni spomenik posvećen zelenom zlatu, kako se još stabla pistaća nazivaju.

Urfa, Turska, pistaći Foto: Pixabay/pixel2013

U gradu su i druge atrakcije, poput dvorca koji je podignut tokom drugog veka pre Hrista, kao i Golbaši park, poznat po Avramovom bazenu.

Slatkiši u Urfu su posebna priča

Iako je grad poznat najpre po slanim gastronomskim specijalitetima, koji se pripremaju uz dodatak jedinstvenog začina, Urfa bibera, postoji jedan slatkiš koji je nadaleko poznat, a potekao je upravo iz ovog grada.

Posebno je zanimljivo to što je njegov naziv zapravo pogrdna reč, jer se njime označava osoba ženskog pola koja se bavi najstarijim zanatom na svetu. Ovaj „sramotni“ naziv često pravi probleme prilikom naručivanja, jer ga lokalni stanovnici neretko u restoranima naručuju kao „onaj kolač“, da ne bi izgovorili neprikladnu reč.

Kolač poznat kao sillik se, naravno priprema uz dodatak pistaća, kao i oraha. Možda će nekoga podsetiti na baklavu, zbog slatkog sirupa kojim se preliva testo pripremljeno od mleka i brašna, pa nafilovano orasima i posuto sitno iseckanim pistaćima.

Video: Mančmelou pena iz vaše kuhinje: Evo kako da napravite čuveni slatkiš

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA