≫ 

U zamku Vindzor postoji više od 950 prostorija: Nazivaju ga i engleskim Versajem

Izgrađen pre 10 vekova, Vindzor se smatra najstarijim u celom svetu

  • 0
Vindzor, Velika Britanija Foto: Pixabay/diegotorres

Zamak Vindzor je ne samo najveća, već i najstarija tvrđava na svetu, koja je neprekidno naseljena. Jedna je od glavnih rezidencija britanske kraljice i koristi se i za državne manifestacije.

Priča o britanskom zamku nas vraća u drugu polovinu 11. veka. Vilijam Osvajač je 1071. godine naredio izgradnju tvrđave na vrhu brda. Njegov praunuk Henri II je nakon jednog veka zamenio prvobitno zdanje kružnom kulom od kamena. Gotičku palatu je dodao Edvard III, Elizabeta severnu terasu, dok je barokne elemente dodao Čarls II, stvarajući svojevrsni britanski Versaj.

I ostali vladari su dodavali druge delove i elemente. U Vindzoru danas postoji 951 prostorija, navodi Lonelyplanet. Celokupna građevina je mešavina stilova i materijala, bogata atrakcijama.

Vindzor, Velika Britanija Foto: Pixabay/stevebidmead

Unutrašnjost zamka Vindzor

Postoji tri dela, ugrubo rečeno. U Vindzoru se razlikuje Donje, Srednje i Gornje područje. Posetioci mogu videti kapele i raskošno uređene apartmane. Neke prostorije mogu biti i zabranjene za posete, u slučaju da se u datom momentu koriste za prijem zvaničnika. 

Unutrašnja dvorana, koju je u prvoj polovini 19. veka izgradio Džordž IV za posete šefova država i druge zvaničnike, danas je često posećivana. Interesantno je da je unutrašnja dvorana sve do pre dve godine bila zatvorena, odnosno zazidana. Zabeleženo je da je 1866. godine kraljica Viktorija naredila da unutrašnja dvorana bude zapečaćena i to kamenim zidom.

Dizajnirana za kraljicu Meri u razmeri 1:12, kuća za lutke takođe privlači pažnju posetilaca. Opremljena je potpuno funkcionalnim vodopadom, a detalji su toliko savršeni da uključuju i električna svetla i toalete i vozni park od šest automobila u garaži, pa čak i vinski podrum.

U gornjem području zamka nalaze se brojne sobe, od kojih su mnoge otvorene za javnost. Tu posetioci mogu videti i statue sa ukrštenim mačevima. U Velikom predvorju nalazi se i statua kraljice Viktorije, a posetioci će imati prilike u tom delu da vide i mnoge trofeje britanske imperije.

Kapele u zamku

U drugoj polovini 15. veka je Edvard IV naredio rgadnju kapele posvećene Svetom Đorđu, a završio ju je Henri VII, te poslove nastavio njegov naslednik.  Koristi se kao kraljevski mauzolej, uz Vestminstersku opatiju. U novije vreme, tu je sahranjen princ Filip, ali se i oženio princ Heri.

Memorijana kapela posvećena Edvardu Ispovedniku poznata je i kao mala Alebrtova memorijalna kapela. Obnovljena je po naredbi kraljice Viktorije 1861. godine, a nakon smrti njenog muža Alberta. Iako on nije tu sahranjen, u memorijalnoj kapeli počivaju zemni ostaci Albertovog sina, princa Leopolda koga istorija pamti kao vojvodu od Albanija.

Poseta Vindzoru

Ukoliko odlučite da bolje upoznate lepote zamka Vindzor, trebalo bi da znate da se ulaznice moraju rezervisati ranije. Multimedijalni vodič je uračunat u cenu ulaznice.

Odrasli plaćaju ulaznicu 23,5 funti, dok je cena za studente i starije od 60 godina 21,2 funte. Ulazak za decu do pet godina je potpuno besplatan, dok 13,5 funti košta ulaznica za decu uzrasta od 5 do 16 godina.

Porodična ulaznica, koja podrazumeva dvoje odraslih i do troje dece, iznosi 60,5 funti.

Kada već posećujete Vindzor, ne propustite da vidite i promenu straže. Iako možda ne liči na smenu evzona na atinskom trgu Sintagma, svakako je vrlo zanimljivo za videti. Obično se smena straže organizuje u 11 sati po lokalnom vremenu i to utorkom, četvrtkom i subotom, mada je to vreme podložno izmenama.

Video: Princ Filip: Potekao sa Krfa, obnavljao Hilandar a zbog nove porodice morao je da se odrekne svega

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA