≫ 

Čarobni grad na dva kontinenta: Mesto različitih kultura u kome se uživa cele godine

U koje god doba godine da izaberete da posetite Istanbul, u ovom gradu i njegovim lepotama ćete uživati

  • 0
Turska, more, Istanbul Foto: Shutterstock

Teško da može da se pogreši kada god da se odlučite za posetu  Istanbulu. Koji god period  godine da turisti odaberu da dođu u ovaj grad  na Bosforu,  koji se prostire na dva kontineta - Aziju i Evropu, naći će nešto čime će biti opčinjeni.

Istorijske atrakcije grada su interesantne u svako doba godine. Ali se atmosfera u Istanbulu menja tokom različitih godišnjih doba. U skladu sa time neretko variraju i cene smeštaja.

Kada već planirate putovanje u Stambol na Bosforu, trebalo bi da znate i za dva najveća muslimanska praznika, Ramazan i Kurban Bajram, kada se očekuju i veće  gužve i viši troškovi.

Turska, more, Istanbul Foto: Shutterstock

Visoka sezona: od juna do avgusta

Letnji period se smatra vrhuncem turističke sezone u Istanbulu. U to vreme čak i mnogi stanovnici grada odlaze na odmor, uglavnom u druge delove zemlje. Neretko su troškovi smeštaja u tom periodu veći, kao i gužve.

Vreme je u tom periodu toplo i u vazduhu ima dosta vlage, ali je sunce u gradu na Bosforu veličanstveno. Turisti mogu uživati u nekom od brojnih istanbulskih kafića i restorana, te na koncertima i drugim događajima, koji se uglavnom u tom periodu održavaju na otvorenom.

Srednja sezona: od marta do maja i od septembra do novembra

Duge, uglavnom prijatne prolećne i jesenje sezone su posebno pogodne za razgledanje gradskih znamenitosti i šetnje po četvrtima Istanbula.

Nema naročitih gužvi, ali su ipak brojni događaji kojima turisti mogu prisustvovati, kako bi upotpunili doživljaj Istanbula.

Pogled na Bosfor sa terase paviljona u cetvrtom dvoristu palate Topkapi u Carigradu. Tamo, preko moreuza, tamo je Azija Pogled na Bosfor sa terase paviljona u četvrtom dvorištu palate Topkapi u Carigradu. Tamo, preko moreuza, tamo je Azija. Foto: Wikimedia Commons/Gryffindor

Niska sezona: od decembra do februara

Vreme idealno za ljubitelje muzeja i gradskih atrakcija, ali i za putnike koji nemaju naročita finansijska sredstva na raspolaganju. Sivi, kišni i iznenađujuće prohladni zimski meseci nisu baš najprivlačnije vreme za posetu Istanbulu, iako mu baš taj period daje dozu romantike, ali i melanholije.

Bolja strana je to što će turisti verovatno prilično lako pronaći ne tako skup smeštaj, a imaće priliku i da uživaju u brojnim gradskim znamenitostima bez gužve.

Početak godine u Istanbulu

Obično je januar hladan mesec, kada čak postoji mogućnost i snežnih padavina. Mada se turisti uvek mogu ugrejati uz čaj u nekom od lokala ili u čuvenom salepu, kremastom toplom napitku sa cimetom, koji se služi mahom u toku zime.

Tokom februara vetrovi sa Bosfora uvek duvaju jače, ali istanbulske kafane i ostali ugostiteljski objekti pružaju utočište turistima, tako da mogu upoznati i tu stranu života grada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA