≫ 

Zanimljivosti o Diznilendima širom sveta: 10 činjenica koje verovatno niste znali

Neke od njih će vas iznenaditi

  • 0
Diznilend Foto: Pixabay.com

O Diznilendu, kao i o samom Dizniju ispredaju se razne priče. I koliko god da nekoga zanima ta tema, ima infomracija koje retko ko zna.

U tematskim parkovima širom sveta se mogu videti Diznijevi dvorci. Ono što je posebno zanimljivo, jeste što je svaki od njih jedinstven po nečemu. Na zamku Uspavane lepotice u Diznilendu postoji pokretni most, koji je spušten do sada samo dva puta. Da bi u tematskom parku „Walt Disney World“ bio izgrađen Ppeljugin zamak, bilo je potrebno 18 meseci.

I to su tek neke od zanimljivosti o Diznilendu, koje navodi Insider.

Diznilend, Orlando, Florida Foto: Pixabay/stinne24

1. Dvorac Uspavane lepotice predstavljen pre filma

Od kada je ovaj, najčuveniji tematski park otvoren 1955. godine, dvorac Uspavane lepotice je postao jedna od najpoznatijih atrakcija. Međutim, iako je ovaj dvorac nazvan tako, animirani film o Uspavanoj lepotici bio je plasiran tek početkom 1959. godine.

2. Mozaici koji pokazuju Diznijevu verziju Pepeljuge

U unutrašnjosti Pepeljuginog zamka nalaze se ogromni mozaički murali, za čiju izradu je bilo potrebno duže od dve godine, a na kojima je prikazana Diznijeva verzija tog animiranog filma. Posebno je interesantno videti lica Pepeljuginih zlih sredstava u momentu kada ona isprobava staklenu cipelicu, pa se navodi da je jedna prikazana crvena, a druga zelena u licu, iz čistog besa.

3. Svi zamkovi imaju odlično osvetljenje za fotografisanje

Ovo je definitivno jedna od najinteresantnijih informacija. Budući da su svi zamkovi u Diznilendu tako pozicionirani, da su okrenuti u pravcu sever-jug, to je prisutno i odlično osvetljenje za dobre fotografije. Baš zato i ne čudi što su sve fotografije dvoraca iz ovog tematskog parka odlične.

4. U Diznilendu u Hong Kongu postoje planine

Ovaj tematski park u Hong Kongu izgrađen je na takvom mestu da se planina nalazi u njegovom sastavu. Zapravo je planina deo rezervata prirode i često upotpunjuje brojne fotografije iz tog Diznilenda.

Diznilend, Šangaj Foto: Tanjug/AP

5. Tajni apartman u Pepeljuginom zamku

U ovom dvorcu postoji apartman, koji je trebalo da bude stan za Volt Diznija i njegovu porodicu, kada su planirali da dođu u posetu ovom tematskom parku u Orlandu. Međutim, on je preminuo pre nego što je park završen, tako da je taj apartman nekorišćen uglavnom u narednih 40 godina. Ali se on ni danas ne može iznajmiti, već je potrebno učestvovati na namenskim takmičenjima ili učestvovati u nagradnim igrama, koje organizuje kompanija.

Diznilend Foto: Pixabay.com

6. Gotovo je istovetan Pepeljugin zamak u Americi i Japanu

Po uzoru na originalni Pepeljugin zamak u Diznilendu u Orlandu izgrađen je onaj, koji se nalazi u tematskom parku u Japanu. Vrlo su male razlike među tim građevinama. Osnovna je ta što američki zamak poseduje i mozaike, dok tokijski podrazumeva mnogo detaljniju šetnju kroz dvorac.

7. U francuskom Diznilendu postoji zmaj

Najveća figura u francuskom Diznilendu, koji se nalazi u Parizu je zmaj i nalazi se ispod zamka Uspavane lepotice. Figura je duga oko 25 metara, a teška oko 2,5 tone.

Diznilend Foto: Tanjug/AP

8. Najveći zamak nalazi se u Diznijevom parku u Šangaju

Ovaj park je otvoren 2016. godine i može se pohvaliti najvećim Diznijevim zamkom do sada, koji dostiže visinu od blizu 58 metara. Pored toga što ima nekoliko nivoa, specifičan je i po tome što nije posvećen samo jednoj princezi.

9. Skoro 18 meseci je trajala gradnja jednog zamka

Da bi Pepeljugin zamak u Diznilendu bio izgrađen, bilo je potrebno mnogo truda i rada, što je trajalo skoro 18 meseci. Zanimljivo je da za gradnju nisu korišćene cigle, već fiberglas i drugi materijali.

10. Vrhunski majstori su izrađivali vitraže na zamku u Parizu

Piter Čepman zaslužan je za izradu prozora, odnosno vitraža na dvorcu Uspavane lepotice, kako prenosi Radio Tiumes. Upravo on je bio zadužen i na poslovima restauracije znamenitih građevina, poput Vestminsterske opatije i Notr Dama.

Video: Ovo morate da pogledate: Kad se beba i mače raspravljaju sve gori od slatkoće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA