≫ 

Poseta od koje će vas proći jeza: U ovoj crkvi vas čekaju "duhovi"

Počev od jednog nemilog događaja, crkva u češkom selu bila je napuštena od 1968. godine. Od pre osam godina posećuju je turisti iz celog sveta

  • 0
Crkva svetog Đorđa u selu Lukova, Češka Foto> alice dias-didszoleit / Panthermedia / Profimedia

U malom češkom mestu Lukova postoji crkva stara oko sedam vekova. Jedan tragičan događaj doveo je do toga da ona bude potpuno napuštena.

Zbilo se to 1968. godine, kada je u toku sahrane pao krov crkve. U selu u kome živi tek oko 700 stanovnika to je bilo dovoljno da počnu govorkanja da je crkva ukleta.

Ideja jednog umetnika iz sela Lukova danas je učinila da baš crkva postane jedna od popularnijih destinacija u tom delu zemlje, jer u njoj žive duhovi. Dobro, ne baš pravi duhovi, već figure koje ih predstavljaju.

Crkva svetog Đorđa u selu Lukova, Češka Foto: Shutterstock

Da li ste spremni za upoznavanje sa duhovima?

Ako ste strašljivi, onda ova destinacija ipak nije za vas. Iako nisu u pitanju pravi duhovi, već skulpture koje ih predstavljaju i to u pravoj veličini, celokupan prizor unosi jezu.

Ukupno 32 figure su tako postavljene da prizor u crkvi deluje vrlo verno. Neke od njih „sede“ u klupama, neke se „okupljaju“ blizu oltara, a neke „stoje“ na vratima, tako da deluje kao da pozivaju posetioce unutra.

Crkva Svetog Đorđa izgrađena je tokom 14. veka. Najverovatnije je osvećena 1352. godine. Smeštena je na vrhu brda u češkom selu Lukova. Oko 2,5 sati vožnje deli ovo selo od Praga. Prema podacima u njemu živi 708 stanovnika.

Iako je ranije korišćena, od 1968. godine je potpuno napuštena, nakon što se njen krov urušio za vreme sahrane. Kako su meštani počeli da pričaju, ali i da veruju u priču o tome da je crkva ukleta, to su misu počeli da održavaju van ovog zdanja.

Vremenom je crkva potpuno napuštena i ostavljena da propada. Iako je lokalna zajednica donela odluku da pokuša da je spase, jednostavno nisu postojala novčana sredstva za to. Sasvim očekivano, uzevši u obzir da se radi o mestu u kome živi tek oko 700 stanovnika.

Crkva svetog Đorđa u selu Lukova, Češka Foto: Shutterstock

Sve se promenilo 2012. godine

I mada je sve delovalo bezbnadežno, Jakub Hadrava, umetnik iz Lukove došao je na ideju da pokuša da oživi crkvu. Zato je izradio 32 skulpture „duhova“ u prirodnoj veličini. Koristio je svoje kolege kao modele, pokrivajući ih čaršafima i praveći prema tim modelima gipsane odlivke, kako bi postigao što jeziviji efekat.

Figure su tako raspoređene da celokupnom prostoru daju sablasnu atmosferu.

Posebno je interesantno što su kroz figure predstavljeni Sudetski Nemci ili nemački Bohemi, etnička grupa koja je nekada živela na tom području, navodi Insider.

U pitanju su etnički Nemci, koji su nakon Drugog svetskog rata proterani iz Češke Republike, koja se tada nalazila u sastavu Čehoslovačke. Smatralo se da je bilo čak tri miliona Sudetskih Nemaca u Češkoj, koji su nakon proterivanja svoj život nastavili na tlu Nemačke i Austrije.

Pripremite se za posetu

Samo godinu dana nakon postavljanja skulptura, postavljen je i video materijal na mreže, što je u velikoj meri uticalo na njenu popularnost.

Turisti su počeli da dolaze, ali i da ostavljaju novčane priloge. Kako je u septembru 2018. godine za Lonely Planet naveo Petr Koukl, staratelj crkve, turisti su prikupili preko 600.000 kruna za renoviranje, što je bilo oko 26.000 dolara.

Kako je objasnio, mnogi posetioci su vrlo uzbuđeni prilikom dolaska. Ali nekoliko njih su jednostavno odbili da posete ovo mesto.

- Provirili su kroz vrata, ali nisu ušli jer im nije dobro zbog toga – dodao je.

Crkva je otvorena po nekoliko sati svake nedelje. Ako je posetite u neko drugo vreme, uvek možete da provirite i sa sigurne razdaljine vidite „duhove“ koji u njoj obitavaju.

Video: Crkva koja nije preživela rat: Pod ruševnim svodovima se i dalje čuju melodije molitve

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA