≫ 

9 stvari koje nikako ne bi trebalo da radite tokom putovanja avionom

Da bi putovanje bilo što manje stresno i neprijatno i putnicima i stjuardesama, valja voditi računa i o ovim sitnicama

  • 0
Stjuardesa Foto-ilustracija: Shutterstock

Kada bismo malo više mislili na druge, svet bi bio mnogo lepše mesto. Postoje recimo stvari koje tokom putovanja avionom ljudi čine, svesno ili ne, a koje mogu biti dosadne i naporne ne samo kabinskom osoblju, nego i saputnicima.

Ignorisanje bezbednosnih najava, nepuštanje vode u toaletu, hodanje bez obuće i naručivanje više pića odjednom, može biti vrlo frustrirajuće za neke stjuardese. Mnoge stjuardese ne vole kada putnici koriste dugme za hitne slučajeve, iako zapravo slučaj uopšte nije hitan.

Između kašnjenja letova i skučenog prostora, putovanje može da bude stresno za sve, uključujući i stjuardese. Kada imaju posla sa desetinama ili čak stotinama putnika svakoga dana, lako mogu da na smojoj koži osete kako izgleda ponekad dosadno, ponekad i nepristojno ponašanje. U razgovoru za Insider, tri stjuardese su pristale da otkriju neke od stvari koje rade ili ne rade putnici tokom letova, a koje i te kako mogu da budu frustrirajuće.

Avion Foto Mateja Beljan

1. Raspakivanje torbi iznad glava putnika vrlo je frustrirajuće tokom leta

Zaustavljanje procesa ukrcavanja iritira i saputnike i stjuardese, rekla je Hejli Foks, sjuardesa jedne američke avio kompanije.

- Najbolji način da maksimalno iskoristite svačije vreme i učinite da vas saputnici ne mrze je da sve svoje potrepštine držite u ličnom prostoru na svom sedištu – rekla je Hejli i dodala: Ako uđete u avion, sednete na svoje sedište i morate da raspakujete svoju veliku torbu na sred prolaza, samo da biste došli do slušalica, onda ste vi najgori.

stjuardesa, Avion, putnici, putnički, kabina, let, Foto-ilustracija: Roland Liptak / Alamy / Profimedia

2. Traženje nepotrebnih stvari tokom demonstracije bezbednosnih mera je nepristojno

Čak i ako možda neko od putnika ne obraća pažnju na to, demonstracija bezbednosnih mera vrlo je važna.

- Sačekajte da prođu kritične faze leta, kao što su poletanje i sletanje, da biste zatražili stvari koje su vam neophodne – rekla je Foks.

I ako stjuardesa u tom trenutku hoda kroz prolaz prikazujući kako se koristi prsluk za spasavanje, nekako je nepristojno da je pozovete da vam donese na primer ćebe.

stjuardesa, avion, putnici Foto: Pixabay

3. Naručivanje više pića odjednom usporava uslugu

Druga stjuardesa je naglasila da ovo posebno frustrira i nju i njene koleginice. One moraju tada da prođu kroz celu kabinu. Pa ako baš i moraju da naruče više od jednog pića, bilo bi lepo makar da sačekaju da svi putnici budu usluženi.

Takođe se osvrnula i na one putnike koji, iako su obavešteni o tome koja pića su na raspolaganju, ipak pitaju da li ima ovo ili ono piće.

4. Pristojno ponašanje je poželjno

Možda biste želeli da podignete pogled sa zemlje i izvadite slušalice kada vas stjuardese pozdrave, rekla je Monserat Andujar, stjuardesa jedne američke kompanije.

- Ako vas pozdravim, budite ljubazni da mi odgovorite. Nemojte me ignorisati ili se pretvarati da ne postojim. Probudila sam se verovatno ranije nego vi i radiću posle vašeg dolaska kući, zato budite ljubazni i zapamtite da je pristojno ponašanje uvek dobrodošlo.

5. Bez izuvanja, molim

Ne treba zaboraviti da su kabine aviona zajednički prostor, pa bi ga trebalo održavati što čistijim.

- Nikoga nije briga da li ste se istuširali jutros. Ono do čega je ljudima stalo je čistoća mesta na kome sede i gde jedu – izjavila je Monserat.

stjuardesa, hrana, pice , avion, serviranje, ruca u avionu Foto: Shutterstock

6. Ne pomaže ni molba za sedište u prvoj klasi

Pitati stjuardesu da vas besplatno smesti na sedište u prvoj klasi, još je jedan promašaj i situacija koja smeta stjuardesama. Trebalo bi da putnici znaju da stjuardesa uopšte nema ovlašćenja da tako nešto dozvoli, pa je samim tim i pitanje besmisleno.

7. Odvratno je kada putnici ne puštaju vodu u toaletu

Postoji veliko, vrlo uočljivo dugme u boji, koje jasno pokazuje gde treba pritisnuti da bi bila puštena voda u toaletu. Uprkos tome, putnici to „zaborave“, što posebno iritira stjuardese.

8. Ne preterujte sa zahtevima

Tokom obuke stjuardese uče da je neophodno da odmah reaguju kada ih putnici pozovu preko specijalnog dugmeta. Međutim, one ne znaju unapred da li je to zaista hitan poziv ili ne.

- Nemojte ga zloupotrebljavati za male zahteve, kao što je bacanje smeća – rekla je Foks.

9. Ne hodajte bosi kroz avion

- Verovatno najodvratnija stvar koju biste mogli da uradite je da izujete cipele i čarape, pa da bosi prošetate po avionu – rekla je Dženifer, dodajući da se pod baš i ne čisti često.

Zato poštedite stjuardese i ostale putnike pogleda i mirisa vaših bosih nogu.

Video: Anđeli neba, a na fotkama su prave đavolice: Sad znamo zašto se baš svi ložimo na stjuardese

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA