Tradicionalni turski lek protiv mamurluka možete kupiti u gradu na Bosforu

Kišeljenje povrća (tursu) vrlo verovatno datira iz ranijeg perioda Otomanske imperije. Vremenom je ta tradicija postala sastavni deo, inače raznolike, turske kuhinje

  • 1
Turska, more, Istanbul Foto: Shutterstock

Kao sastavni deo turske kuhinje, kiseli krastavci i drugo povrće igraju značajnu ulogu u specifičnim ukusima brojnih jela. A čaša soka od kiselih krastavaca poznata je kao brz, ukusan i nadasve prirodan lek protiv čak i najjačih glavobolja.

U skromnim prodavnicama u Gradu na Bosforu postoje prodavnice, u kojima se može kupiti i ukišeljeno povrće i sok od kiselih krastavaca. Ono što je posebno zanimljivo, jeste da se sve to spravlja po tradicionalnim receptima.

Kišeljenje povrća (tursu) vrlo verovatno datira iz ranijeg perioda Otomanske imperije. Vremenom je ta tradicija postala sastavni deo, inače raznolike, turske kuhinje.

Kiseli krastavčići Foto: Shutterstock

Najbolje se zastupljenost kiselih kratsavaca i kiselog povrća uopšte može primetiti u istanbulskom kvartu Eminon. Nema lepšeg iskustva od uživanja u sendvičima sa ribom na niskim stolicama, sa pogledom na Bosforski moreuz. Upravo tu se mogu videti i štandovi, na kojima se uz sok od kiselih krastavaca prodaju i ukišeljeni kupus, šargarepa i paprika, kao izvrstan dodatak sendvičima.

Starinski način očuvanja povrća je, čini se, u Turskoj najinteresantniji. Tim pre što se mogu sresti i neke posve neobične kombinacije. Primera radi, u ovoj zemlji se kisele čak i trešnje, bamije i zelene šljive, koje se odlično kombinuju uz neke od gastronomskih specijaliteta zemlje.

Iako se sok od kiselih krastavaca uglavnom ne konzumira uz obroke, postoji napitak koji je vrlo popularan i to naročito uz večernje obroke. Takozvani sagam je često vrlo začinjen napitak, koji se uglavnom služi uz rakiju od anisa, a u okviru večernjih mesnih obroka, koji mahom podrazumevaju specijalitete sa roštilja. Napitak je tamnoljubičaste boje, jer se u tom slučaju kombinuju sok od kiselih krastavaca, repe, cvekle i šargarepe.

- Prodavnice kiselog povrća u Turskoj nisu samo zanimljive, već oslikavaju raznovrsnost lokalnih proizvoda i održivi pristup koji postoji prema tom segmentu turske kuhinje i tradicije - izjavio je za BBC Somer Sivrioglu, turski kuvar koji vodi dva poznata restorana u Sidneju i dodao: Od klasičnih sorti paprika i krastavaca do retkih primera poput nedozrelih punjenih patlidžana, zelenih badema i oraha, kišeljenje povrća je drevna kultura Anadolije koja podrazumeva da se sveži proizvodi konzumiraju u toku sezone, a višak se kiseli i koristi tokom drugih perioda u toku godine.

Turšija Foto: Pixabay/ArmbrustAnna

Posebno je zanimljiva trvdnja da je sok od kiselih krastavaca i tradicionalni lek protiv mamurluka. U većini slučajeva se radi o napitku, koji se meša sa sokom od cvekle. Tradicionalno se konzumira u zemlji ne samo kao odlično prirodno sredstvo protiv mamurluka, nego i glavobolje uopšte.

Ipak, treba imati u vidu da je od presudne važnosti za ukus ovog turskog specijaliteta najpre pravilan odabir sorte krastavaca, a zatim i tradicionalna receptura, koja se prenosi sa generacije na generaciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA