≫ 

Ljubitelji umetnosti i romantične duše u muzejima ovog toskanskog grada će uživati

Brojni su muzeji u Firenci, mada se lepota italijanske renesanse može videti na svakom koraku tokom šetnje gradom

  • 1
Firenca, Italija Foto: Pixabay/spalla67

Riznica renesansne umetnosti, iako površinski ne tako veliki grad, opčinjava turiste iz celog sveta. Naročito ljubitelje umetnosti i romantične duše. Skulpture i zdanja neprocenjive vrednosti čine Firencu idealnom destinacijom za posetu u toku cele godine.

Gotovo na svakom koraku se mogu videti skulpture i građevine, koje se mogu okarakterisati kao vrhunska umetnička dela. U ovom toskanskom gradu nalaze se i brojni muzeji.

1 Galleria degli Uffici

Najpoznatiji muzej u Firenci, jedan je i od njenih simbola. Uživanje u celokupnoj atmosferi, jednako je zanimljivo kao i lutanje kroz ogromni lavirint palate iz 16. veka. Kolekcija ovog muzeja smatra se najvećom kolekcijom italijanske renesansne umetnosti na svetu. Oko kilometar dug prolaz, Corridoio Vasariano povezuje Galeriju sa Palacom Pitti i trenutno se restaurira. Otvaranje je planirano za maj naredne godine.

2 Museo Villoresi

Neobičan muzej u kome se posetiocima nudi uživanje u ambijentu porodične palate proizvođača parfema iz 15. veka, Lorenca Vilorezija. Vrt ovog muzeja je posebna priča, budući da u njemu raste oko 80 aromatičnih biljaka.

3 Manifattura Tabacchi

U unutrašnjosti fabrike za preradu duvana i proizvodnju cigareta iz 1930. godine, u blizini glavnog parka nalazi se ovaj muzej. U pitanju je posve neobični umetnički koncept poznat kao NAM, što je skraćeno od Not a Museum. Predstavlja svojevrsnu suprotnost svemu onome što se može videti u Firenci, kada je u pitanju umetnost, navodi Lonelyplanet. Ovaj muzejski kompleks, raspoređen u 16 restauriranih hangara nekadašnje fabrike predstavlja primer italijanske racionalističke arhitekture. Tokom naredne godine se otvaraju i delovi, koji su trenutno u fazi rekonstrukcije.

4 Palazzo Strozzi

Muzej namenjen najpre porodicama idealan je da se i najmlađi posetioci upoznaju sa savremenom umetnošću, ali i da uživaju u šetnji kroz renesansnu palatu, izgrađenu tokom 15. veka, u kojoj je muzej smešten. Organizuju se i različite tematske radionice, u kojima posetioci mogu da uzmu učešće, ako žele.

5 Museo dell’Opera del Duomo

Kolekcija neprocenjivog sakralnog blaga predstavlja osnovnu karakteristiku ovog muzeja u Firenci. Ne samo da se poseta ovog zdanju može slobodno okarakterisati kao svojevrsna lekcija istorije, već posetioci imaju priliku i da upoznaju lepote firentinskog zanatstva na najlepši mogući način i uživaju u bogatoj kolekciji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA