≫ 

Top 15 najlepših ostrva na svetu: Neka od njih ste možda i posetili

Na svakom ostrvu može se naći nešto neobično, što će privući pažnju turistima

  • 9
Dominikana, Karibi Foto: Pixabay/mbaum1971

Savršena mesta za odmor su po mišljenju mnogih ostrva. Neki ih smatraju i otrgnutim parčem raja, što zapravo i nije čudno kada se uzmu u obzir sve one prelepe plaže, prekirvene belim peskom i plavetnilo mora. Ali, opet, nisu sva ostrva tako čarobna.

Na nekima se zaista može uživati u lepoti morskog plavetnila i prirodi. Neka očaravaju posetioce svojim kulturnim znamenitostima, a na nekima su uočljive i prave pravcate džungle. Pa ipak, jedno je sigurno - svako ostrvo je priča za sebe.

Nije lako odabrati koja su to ostrva najlepša na svetu, jer na svakome od njih se može naći nešto neobično, što će privući pažnju turistima. Ipak, lista Planetware izgleda ovako.

1. Bora Bora, Francuska Polinezija

Vulkansko ostrvo bujne vegetacije u južnom Pacifiku, ostrvo Bora Bora je poznato i po zanosnoj laguni, ali i bogatom životinjskom svetu i čistom moru.

Bali Plaža na ostrvu Bali / Foto: Pixabay

2. Bali, Indonezija

Plivanje, sunčanje i surfovanje su omiljene aktivnosti posetilaca ostrva Bali. Uz fenomenalne hotele, ne treba propustiti ni obilazak hinduističkih hramova i drugih znamenitosti ovog indonežanskog ostrva.

3. Maldivi

Iako zvanično najniža tačka na planeti, arhipelag Maldiva se često poistovećuje sa rajem na zemlji. Plaže prekrivene belim peskom i kristalno čisto more, u neverovatnim nijansama plave boje, ono su što čini ova ostrva prepoznatljivim.

Ujedno je u pitanju destinacija koja se smatra idealnom za ronioce, zbog izuzetno bogatog živog sveta.

4. Kua’i

Lepota ovog havajskog ostrva ogleda se najpre u izuzetno raskošnoj prirodi. Međutim, obala nastala vulkanskom aktivnošću je ono što posetioce često ostavi bez daha.

5. Fidži

Izuzev prirodnih lepota po kojima je ovo ostrvo poznato, toplina naroda koji naseljava Fidži trajno ostaje posetiocima u sećanju. Popularne aktivnosti su i surfovanje, ali i pecanje i ronjenje.

Sa više od 300 ostrva, nije tako nemoguće pronaći ono koje će ispuniti sva vaša očekivanja.

6. Sveta Lucija

Za razliku od mnogih drugih karipskih ostrva, Sveta Lucija nije poznata samo po fenomenalnim plažama. Izvori lekovite tople vode, vodopadi i šume kokosovih palmi, atrakcije su koje ne treba propustiti.

7. Kapri

Glamur je prva asocijacija na obalu Amalfi u Italiji, od koje je ostrvo Kapri udaljeno oko 20 kilometara. I na ostrvu se oseća glamur, a priroda na njemu je očaravajuća.

8. Ko Phi Phi, Tajland

Jedino naseljeno ostrvo omanjeg arhipelaga, Ko Phi Phi se u potpunosti oporavio nakon cunamija 2004. godine. Majmunska plaža jedna je od atrakcija ostrva, koje ronioci obožavaju.

Sejšeli, Sejšelska ostrva Foto: Pixabay/fleglsebastian7

9. Sejšeli

Ne mogu se lako nabrojati sve atrakcije arhipelaga, koga čine 115 manjih i većih ostrva. Sejšeli se sa pravom svrstavaju među najlepša ostrva na svetu. Ujedno se mogu pohvaliti i izuzetno bogatim ribljim fondom, pa su odličan izbor i za ljubitelje ronjenja.

10. Ostrva Whitsunday, Australija

Australijska verzija fantastične destinacije su 74 ostrva u blizini Velikog koralnog grebena. Jedna od najpopularnijih aktivnosti ovde je jedrenje.

11. Santorini, Grčka

Najčešće fotografisano grčko ostrvo, Santorini poznato je i kao jedna od skupljih destinacija. Karakteristična arhitektura ostrva, oličena u plavim kupolama i beloj fasadi, čini ga lako prepoznatljivim. Iako je vulkanskog porekla i ne može se baš pohvaliti naročito atraktivnim plažama, ovo grčko ostrvo važi i za jedno od najposećenijih.

12. Sardinija, Italija

Plaže prekrivene belim peskom, odlična kuhinja, drevno arheološko blago i neverovatna mešavina kultura. Sve to je Sardinija. I mnogo više od toga. Smaragdna obala, poznata po brojnim uvalama i čistom moru, najčešći je izbor turista koji posećuju ovo italijansko ostrvo.

Kukova ostrva Foto: Pixabay/Julius_Silver

13. Kukova ostrva

Svih 15 ostrva ovog arhipelaga, smeštenog između Samoe i Francuske Polinezije važe za najlepša u tom delu Pacifika. Brojne lagune, tirkiz plava boja mora, vulkanski vrhovi i plaže sa palmama, čine Kukova ostrva naročito atraktivnim.

14. St. Barts

Karipsko ostrvo poznato po glamuru, ujedno je i vrlo šarmantno. Idealno je za sve one koji izbegavaju gužve, budući da su smeštajni objekti tako koncipirani da turisti neće imati baš mnogo dodira sa ostalima, ako to ne žele. Zato i ne čudi što važi za jedno od najskupljih karipskih ostrva.

15. Palawan, Filipini

Jugozapadno od Bornea nalaze se ostrva blistavih plaža, prekrivenih belim peskom. Uz zanimljiva ribarska sela, ostrv arhipelaga Palawan mogu se pohvaliti i smaragdnim jezerima, ali i izuzetno bogatim životinjskim svetom.

Nacionalni park Puerto Princesa Subterranean River, koji se nalazi u ovom arhipelagu, poznat je i po impresivno dugoj podzemnoj reci i sistemu pećina od krečnjaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA