≫ 

U zemlji šarenih balkona, na mističnom kamenom stubu, nalazi se crkva o kojoj se malo zna

Ova država, koja se nalazi na području Zakavkazja, sve je interesantnija za turiste, puna je zanimljivih sadržaja, a svetinja je atrakcija za koju ne zna mnogo ljudi

  • 1

Na samom vrhu stene visoke 39 metara nalazi se crkva, verovatno najudaljenija i na najvišoj lokaciji na svetu. Godinama se mogu čuti razne misterije o kamenom stubu Katski u Gruziji, iako i dalje ostaje nepoznanina kako je crkva izgrađena na vrhu monolitne stene i ko ju je sagradio.

Prema lokalnim legendama, u pitanju je "stub života" i "simbol pravog krsta" na kome je razapet Isus Hristos. Poput Stounhendža ili piramida, ova svetinja na neobičnom mestu i dalje privlači pažnju brojnih istraživača.

Nema mnogo podataka o ovoj crkvi. Za sada se pouzdano zna samo da je bila napuštena, sve dok se tim planinara nije popeo na vrh te stene 1944. godine. Tajanstvena svetinja nalazi se na oko 360 kilometara udaljenosti od Tbilisija, glavnog grada zemlje.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Заготовка Человека (@signori_della_fortuna)

Otkriće crkve

Tim planinara, koji je predvodio Aleksandar Japaridze otkrio je ostatke dve crkve, za koje se najpre mislilo da datiraju iz 5. i 6. veka. Mnoge askete su kasnije boravile u ovoj svetinji, tragajući za duhovnim ciljevima i uzdržavajući se od svake vrste zadovoljstva. Ipak, novije studije pokazuju da su crkve bile izgrađene nešto kasnije i to tokom 9. ili 10. veka.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели الجزيرة الوثائقية (@aljazeeradocumentary)

Budući da se uspon uz monolitnu stenu, na čijem vrhu se nalazi crkva, smatra vrlo opasnim, to vrlo često tokom istorije nije bilo dozvoljeno penjanje. Da to urade usuđivali su se samo oni najhrabriji. Potrebno je oko 20 minuta peti se uskim čeličnim stepenicama da bi se savladala stena visoka 39 metara.

Za sada je jedino monasima dozvoljeno da se upute na hodočašće ovoj svetinji. U podnožju stene nalaze se i kripta i podrum, ali i omanje utvrđenje i tri kelije za askete.

Verski život u crkvi na vrhu stuba obnovljen je devedesetih godina prošloga veka, dok je 2005. godine obnovljena i svetinja.

Crkva na steni je samo jedna od mnogih atrakcija Gruzije koja nije mnogo poznata.

Ova prelepa zemlja sa monumentalnim crkvama i srednjevekovnim tvrđavama i manastirima, simpatičnim starim kućama sa šarenim balkonima, dinamičnim gradovima punim dobrog provoda i kuhinjom za koju kažu da je jedna od najboljih na svetu,  poslednjih godina postala je hit turistička pononuda u mnogim svetskim agencijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    12. januar 2022 | 14:59

    Kad oni mrze Ruse iz dna duše, onda to nisu nikakvi pravoslavci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA