≫ 

Grobnice u vidu košnica, naopako drveće i jastučići lave: 10 prirodnih čuda Omana

Sultanat Oman ima mnogo čuda prirode, koja je prilično lako istražiti

  • 0
Oman Foto: Pixabay/schamane27

Ušuškan u jugoistočnom delu Arabijskog poluostrva, Oman je tokom istorije bio prirodno izolovan planinama, peskom i morem. Danas je upravo zbog gotovo netaknute prirode dom nekima od neverovatnih atrakcija.

Od najveće pustinje na svetu do ugroženih morskih kornjača, ogromnih stabala baobaba i drevnih „jastučića lave“, Oman ima mnogo čuda prirode koja je prilično lako istražiti.

Lista 10 prirodnih čuda Omana Lonelyplanet, koje treba obavezno posetiti svako ko ima priliku, izgleda ovako:

1. Wadi Ghul: Arabijski Veliki kanjon

Na južnim padinama Džebel Šamsa, najvišeg vrha omanskih krševitih planina Hadžar, nalazi se predeo nalik čuvenom Velikom kanjonu. Primetne su naizmenične naslage krečnjaka i škriljaca, koje su oblikovale zidove ove klisure duboke 1.000 metara.

Posetioci mogu da zavire u njene dubine ako se usude da krenu u šetnju rutom, poznatom kao Balcony Walk. Ruta duga šest kilometara počinje na samom kraju puta do Al Katima i završava se u selu napuštenom 70-ih godina prošlog veka.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Joanna Karolczak (@jovanka_pl)

2. Delić Zemljinog omotača u Muskatu

Stene koje se retko gde mogu videti, deo su Zemljinog omotača. Barem su to bile pre oko 90 miliona godina, kada je reljef i formiran.

Bedemi tvrđave Mutrah, koju su preduzimljivi Portugalci izgradili krajem 16. veka, krivudaju uz jedno od brda, dok se kamena karaula sa koje se pruža neverovatan pogled prema moru nalazi u blizini pešačke staze.

3. Snake Gorge

Prva arapska ruta kanjoninga provlači se kroz tako tanak procep, da na pojedinim mestima možete ispružiti ruku i dodirnuti obe strane kanjona u isto vreme.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Abdalla Ahmed (@3bdallaahmad)

Klisura počinje u uskom prorezu u steni nekoliko metara od puta 4WD kroz Wadi Bani Awf, u blizini bujnih terasa Bilad Sajt. Da bi prešli stazu dugu tri kilometara, posetioci moraju da plivaju, skaču, spuštaju se i penju se oko velikih kamenih gromada u senci visokih krečnjačkih zidova. Svi koji su spremni da se upuste u ovakvu avanturu, mogu krenuti na izlete koje organizuju vodiči u Muskatu, uz svu neophodnu zaštitnu opremu.

4. Pećina Al Hoota

Jedina pećina na Arabijskom poluostrvu poznata je po izuzetnim stalaktitima i stalagmitima. Udaljena je nekoliko kilometara od Al Hamre.

Nude se organizovane ture u trajanju od 45 minuta, a posetioci mogu da upoznaju prvih 500 metara pećine koju su podzemne vode stvorile iz 95 miliona godina stare krečnjačke stene.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Pari Karani (@parikarani)

U vlažnom podzemnom okruženju postoji krhki ekosistem koji čine mekušci, puževi, vodene bube i posebna vrsta slepih pećinskih riba, koje se mogu naći samo na području od 10 kvadratnih kilometara na južnim padinama Džebel Ahdar.

5. Grobnice u vidu košnica

Smeštene ne usamljenom grebenu u senci Jebel Misht, jedne od najboljih stena za penjanje u tom delu sveta, nalaze se grobnice u vidu košnica, koje su stanovnici ovog regiona u bronzanom dobu mukotrpno gradili između 3000. i 2000. godine pre Hrista.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Nicola Chilton (@nicolachilton)

Kupole visoke sedam metara izgrađene su od blokova peščara lakiranog specijalnim pustinjskim lakom iz kamenoloma, nataloženog na dnu pre više od četvrt milijarde godina. U kombinaciji sa dva susedna arheološka lokaliteta koja se nalaze na listi Svetske baštine, ove grobnice iznad sela Al Ajn čine jedno od najkompletnijih naselja na svetu, koje datira iz trećeg milenijuma pre nove ere.

6. Drevni jastučići lave

U severnom delu Omana nalaze se tamne stene u obliku jastuka, koje se formiraju tamo gde se užarena lava trenutno hladi, dok curi direktno u hladno more. Jastučasta lava sultanata Oman nastala je pre 95 miliona godina, a zanimljivo je da se isti proces odvija i danas kod obala Havaja.

Pošto se ovi jastučići formiraju jedan preko drugog, oni izgledaju kao hrpa velikih crnih crva dugačkih nekoliko metara.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Ange (@ang_journey_of_a_lifetime)

7. Zelene morske kornjače

Prelepa obala u blizini Ras Al Jinz, najistočnije tačke Arabijskog poluostrva, ključno je mesto za ugrožene zelene morske kornjače koje se upravo tu gnezde. Nakon godina putovanja okeanom, ove izuzetne životinje se vraćaju do mesta na kome su rođene, kako bi baš tu položile svoja jaja.

Posetioci mogu u pratnji rendžera da obiđu Ras Al Jinz rezervat kornjača.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Naura (@nauratrekking)

8. Drveće baobaba

Mada se ovi gorostasi češće vezuju za afričku savanu, jedna od devet vrsta najdugovečnijeg i najčudnijeg drveća na svetu raste u sušnim dolinama visoko iznad južnog oboda grada Salalaha.

Put u planine istočno od prelepog vodopada u Wadi Darbatu prolazi pored nekoliko šumaraka baobaba, koji se lako razlikuju po stablima u obliku boce, širokim krošnjama i velikim, ovalnim plodovima. U regionu Dofar nalazi se oko 200 stabala ovih retkih listopadnih stabala, koja su poznata i po intrigantnim nadimcima, među kojima je najpoznatije „naopako drveće“.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Harshani Evanthika Perera (@eva_photgrapy)

9. More peska Sharqiya

Izuzetno fotogenično peščano more može da zahvali velikoj količini zrna peska, sa jedne i jakim vetrovima, sa druge strane. Peščane dine koje se prostiru pod uglom od 35 stepeni idealne su za surfovanje po pesku.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Tour—Drag & Drop Travel Plans (@officialtourapp)

10. Prazna četvrt (Empty Quarter)

Iako zauzima površinu veličine Francuske, pustinja Rub Al Khali ima manje peska od cele Sahare. U pitanju je oblast površine 660.000 kvadratnih kilometara, koje je poznato kao Prazna četvrt, zbog nedostatka naselja.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Corinthian Travel (@corinthian_travel)

Dostupni su noćni obilasci, koji uključuju vožnju uz i niz dine, jahanje kamila, posmatranje veličanstvenog zalaska sunca i tamnog neba, punog svetlucavih zvezda.

Video: Pronađena grobnica majke Aleksandra Velikog: Kraljica Olimpija sahranjena je u Korinosu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA