≫ 

Atrakcije u zemlji sombrera i čilija: Mesečeva piramida nikla na mestu gde čovek postaje bog

Državljanima Republike Srbije dozvoljen je ulazak u Meksiko, ali je neophodno da pribave vizu

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Sombrero, čili papričice, ostaci spomenika drevnih civilizacija i fenomenalne plaže, ali i brojne prirodne atrakcije, sve su to osobenosti Sjedinjenih Meksičkih Država ili kraće Meksika. Po površini na 13. mestu u svetu, graniči se sa Gvatemalom, Belizeom i Sjedinjenim Američkim Državama. Osim na Tihi okean, Meksiko izlazi i na Karipsko more i Meksički zaliv.

Nezavisna država od 1810. godine, Meksiko je bio dom drevnim narodima, među kojima su najpoznatiji narodi Maja i Asteka. Zbog brojnih atrakcija kojima obiluje smatra se turistički najposećenijom državom na tlu Latinske Amerike, dok se u svetu po broju turističkih poseta nalazi na visokom, desetom mestu.

Državljanima Republike Srbije dozvoljen je nesmetani ulazak u zemlju, ali je neophodno da pribave vizu. Pre putovanja je neophodno da putnici popune upitnik za identifikaciju faktora rizika, navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Kako da najbolje iskoristite odmor u Meksiku?

Meksiko siti kao glavni grad obično je prva stanica mnogim turistima koji žele bolje da upoznaju ovu interesantnu zemlju. Jedan od najvećih gradova na svetu poznat je po brojnim znamenitostima, među kojima posebnu pažnju privlače bašte na vodi u opštini Hočimilko.

Ništa manje nije interesantno ni staro jezgro grada, Latinoamerički toranj, Mitropolitanska katedrala, Nacionalni muzej antropologije i muzej posvećen Fridi Kalo.

Na oko 40 kilometara udaljenosti od glavnog grada Meksika nalazi se Teotivakan, arheološko nalazište iz perioda kada su to područje naseljavali Asteci. Tu se mogu videti ostaci velelepnih piramida. Iako je po površini slična egipatskoj Keopsovoj piramidi, terasasta Sunčeva piramida koja je visoka 70 metara, zbog svoje strukture izgleda mnogo niža. Mesečeva piramida je deo ovog arheološkog lokaliteta, za koji se verovalo da je "mesto gde čovek postaje bog". Tu je i čuvena Ulica mrtvih.

Za ljubitelje istorije, Meksiko je idealna destinacija. Zato ne bi trebalo propustiti posetu Čiapasu, koje odlikuju ne samo neverovatne prirodne lepote, nego i autohtoni stanovnici, indijansko pleme Čiapas i brojni arheološki lokaliteti koji svedoče o narodu Maja.

Uživanje na meksičkim plažama

Ukoliko ste odlučili da krenete put Meksika kako biste uživali u moru, nećete pogrešiti ako posetite Tulum. U središtu Rivijere Maja nalazi se plaža koja se smatra jednom od najlepših u zemlji. Plavetnilo karipskog mora i beli pesak nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. U blizini se nalazi i istoimeni grad, kao i rezervat biosfere i eko-turistički park.

Kabo San Lukas jedna je od najatraktivnijih destinacija u zemlji. Ništa manje interesantno nije ni ostrvo Kozumel, koje često posećuju zaljubljenici u ronjenje, zbog bogatog životinjskog sveta. I naravno, Kankun, poznat po brojnim plažama i odličnoj ponudi zabavnih aktivnosti, ali i bogatom noćnom životu.

Ne zaboravite na specijalitete meksičke kuhinje

Samim tim što je iz drugog pokušaja meksička kuhinja uvrštena na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva pre nešto više od deset godina, jasno je da lokalne nacionalne specijalitete ne treba propustiti.

Osim brojnih začina, karakterišu je raznovrsni, vrlo intenzivni ukusi i često vrlo žive dekoracije. Kukuruz je jedan od najzastupljenijih sastojaka, a odmah zatim i ljuta paprika, slatki krompir, paradajz i druge namirnice.

Na severu Meksika možete uživati u specijalitetima od nojevog, goveđeg i kozjeg mesa. Roštilj možete isprobati u centralnom delu zemlje, ali i tamales, menudo i druge lokalne specijalitete, dok je u jugoistočnom delu Meksika primetan uticaj karipske kuhinje. U mestima koja izlaze na Meksički zaliv i Tihi okean valja probati riblje specijalitete.

U kom god delu zemlje da se nađete, ne propustite da probate enčiladu, takose i buritose, ali i čokoladu i čuvenu kesadilju, tortilju od kukuruznog brašna najčešće punjenu sirom i začinima.

Mek

Video: Izgleda kao razglednica i ne znaš gde pre da gledaš: Da l u vodu, ribe il šumu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA