≫ 

Putovanje na Maldive: Ove stvari bi trebalo da znate pre polaska u raj na zemlji

Od turista se očekuje da maksimalno poštuju domaćine i njihovu kulturu

  • 6
Maldivi Foto: Telegraf.rs

Kad god imate priliku, možete da posetite ostrva u Indijskom okeanu, koja se često karakterišu kao raj na zemlji. Maldivsku Republiku čini 1.1.126 koralnih ostrva i karakteriše ih takva klima, da se u moru i suncu može uživati praktično tokom cele godine.

Maldivi su stekli nezavisnost od Ujedinjenog kraljevstva 1965. godine i jedna su od najpoznatijih egzotičnih destinacija. Iako okarakterisani kao raj na zemlji, Maldivi su ugroženi zbog porasta nivoa mora. Na 24 metara nadmorske visine nalazi se najviša tačka zemlje, koja je ujedno i najniža na celom svetu.

Od svih srpskih državljana koji putuju na Maldive zahteva se da prolože negativan PCR test, koji ne sme da bude stariji od 72 sata. Viza je obavezna i besplatna, a turisti je dobijaju na ostrvskom aerodromu. Viza važi do 30 dana.

Takođe je neophodno da putna isprava važi najmanje šest meseci, kao i da turisti prilože povratnu avio-kartu, te dokaz o tome da poseduju dovoljno finansijskih sredstava tokom boravka.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije navedeno je da to mora biti iznos od 100 američkih dolara i po 50 dolara za svaki dan boravka. Umesto toga mogu priložiti i dokaz o uplaćenom paket aranžmanu.

Poštujte pravila i uživajte

Većina stanovnika ostrva su sunitski muslimani. Poznato je da se suniti smatraju ortodoksnim muslimanima, pa se u tom smislu i od turista očekuje da se u potpunosti pridržavaju nekih pravila, koja su karakteristična za islamsku kulturu.

Zakonom je u ovoj zemlji zabranjen nudizam. Takođe nije dozvoljeno u većinu ugostiteljskih objekata ući samo u kupaćem kostimu, pa čak ni u lokale na plažama. Zabranjeno je i u zemlju unositi alkoholne napitke i naravno narkotike, ali i oružje i pornografski materijal.

Posebno je zanimljivo to što čak i turisti koji uredno budu prijavili svu opremu za ronjenje ili fotografsku opremu, a pod pretpostavkom da na tim uređajima imaju snimljen neki video materijal imaju obavezu da carinskim vlastima prijave sve te video zapise, kako bi dobili potrebno odbrenje za unošenje na teritoriju zemlje.

Zakon ove zemlje zabranjuje i iznošenje korala iz zemlje, ali i oklopa kornjača i kože krokodila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    28. januar 2022 | 21:11

    Ja još ne videh ničiju fotku kako se kupa u ovom raju, u moru, sve bazeni, bazeni svaka soba svoj bazen!!! Ajkule bato!!! More samo za slikanje!!!

  • Nenita

    31. januar 2022 | 19:44

    Kako se čita broj 1.1.126? Piše da toliko koralnih ostrva ima. 🤔

  • Vladimir

    30. januar 2022 | 11:07

    Vecina na komentarima bili a ovamo se zale ti isti kako tesko zibe u zemlji Srbiji....AE sada može svamo da kucka da je bio.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA