≫ 

Zimski grad čuda: Aomori je najsnežniji grad na celom svetu

Sneg visok i do sedam metara uobičajen je u ovom japanskom gradu od novembra do aprila

  • 0
Aomori, Japan Foto: Shutterstock

Svake godine grad Aomori na severu Japana pogode jake snežne oluje, što grad čini jednim od najsnežnijih gradova na planeti i zanimljivim izborom za putovanja u tom periodu.

Ekstremne snežne padavine u ovom gradu podrazumevaju više od sedam metara visok snežni pokrivač u periodu od novembra do aprila.

Uzrok tome su hladni sibirski vetrovi, koji svake godine duvaju sa severozapada. Kako hladan vazduh prelazi toplije vode obala zemlje, tako nakuplja vlagu, koja se zatim podiže i pretvara u sneg.

Život u jednom od najsnežnijih gradova na svetu

U Japanu takozvani sneg sa mora je zaslužan što grad sa oko 300.000 stanovnika biva prekriven debelim slojem snega i leda u toku zime. Tlo ovog grada i krovovi građevina su gotovo potpuno beli do aprila, navodi CNN Travel.

Mnoge ulice u centru grada su oivičene svojevrsnim zidovima punim leda, koji nastaju svaki put kada mašine za sneg pokušavaju da razgrnu snežni pokrivač i formiraju put.

Međutim, uprkos stalnim snežnim olujama, Aomori nikada nije zatvoren u toku zime. Umesto toga postaje prava zimska zemlja čuda za skijaše i turiste koji imaju želju izbliza da uživaju u predelu sa tolikim snežnim pokrivačem. Mnogi posetioci biraju Aomori kao destinaciju kako bi isprobali neke od najsvežijih i najboljih morskih plodova u Japanu.

Aomori, Japan Foto: Shutterstock

Samo putovanje do ove destinacije nije toliko komplikovano, kao što mnogi misle. Godinama je sve prilagođeno tako ekstremnim uslovima. Na međunarodnom aerodromu u Aomoriju dnevno ima oko 20 letova, dok je grad povezan i železnicom sa Tokijom, od koga je udaljen oko tri sata vožnje vozom.

Zanimljivo je pomenuti da nijedan let nije odložen ili otkazan za više od dve decenije, koliko kao čistač snega na lokalnom aerodomoru radi Daishuke Saito, navodi Newsbeast. Čak 120 ljudi učestvuje na održavanju aerodromske piste.

Da se tolika količina snega ne bi nagomilala i pravila dodatne poteškoće, specijalni kamioni ga odvoze do luke na severnoj obali gradskog zaliva Mucu i istovaruju ga u more.

Video: Akropolj pod snegom: Lepota zime izazvala je haos na ulicama glavnog grda Grčke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA