≫ 

VODIČ ZA TRUDNICE: Namirnice koje žene moraju da jedu tokom svakog tromesečja

Pogledajte šta trudnice moraju da jedu od prvog do trećeg tromesečja

  • 1

Buduća mama mora da vodi računa o sebi i svom detetu dok je još u stomaku, zato je ishrana veoma važna jer se na taj način zdrave navike prenose na plod.

Evo šta MORATE da jedete tokom TRUDNOĆE ako želite da vam deca budu INTELIGENTNA

TRUDNICE, OPREZNO: Samo čaša alkohola u trudnoći može da izazove promene na LICU DETETA

5 BIZARNIH stvari koje mogu da utiču na TRUDNOĆU i zdravlje deteta

Svaka trudinica zna da tokom drugog stanje ne sme da se konzumira alkohol, kafein, suši, nepasterizovan sir... Zabranjene namirnice su poznate, dok se malo toga zna kada su dozvoljena i preporučena hrana za razvoj deteta.

- Ako pokušavate da zatrudnite, folna kiselina je od ključnog značaja za razvoj nervneh cevi. Ove cevi počinju da razvijaju odmah nakon začeća, a većina žena prvih šest ili osam nedelja ne znaju da su trudne - Franses Largemen - Rot, autorka Vodiča za zdravu ishranu trudnica.

Prenatalni vitamini dovešće vas na pola puta do preporučene dnevne doze od 800 mikrograma folne kiseline, a ostatak može da se dopuni bogatom hranom, kao što su pomorandže i sok od pomorandže, boranija, sočivo, i spanać.

Prvo tromesečje

Folna kiselina je ključna u prvom tromesečju zbog razvoja nervnih cevi. Gvožđe je takođe kritično, količina krvi se povećava za 50 odsto tokom trudnoće. To je razlog zbog kojih polovina trudnica dobije anemiju-  jer nemaju dovoljno gvožđa - 30 miligrama dnevno. Iz tog razloga, preporučuje se dopunjavanje vitamina sa tabletama i hranom, kao što su biftek, pileće grudi, kuvani spanać i žitarice. Vitamin C pomaže organizmu da apsorbuje gvožđe.

Foto: Pixabay, promo Foto: Pixabay, promo

Kalcijum je još jedna od hranljivih materija na koji bi trebalo obratiti pažnju, jer se i u trećem mesecu razvijaju bebine kosti i pupoljci zuba - kaže Largeman-Rot.

Dobijanje preporučenih 1.000 miligrama dnevno je lako uz uzimanje suplemenata ili konzumiranja mlečnih proizvoda - jogurt, sir, mleko, zatim sok od pomorandže, losos u konzervi i suve smokve.

Ovde bi trebalo da se vodi računa. Ne preporučuje se u isto vreme konzumiranje kalcijuma i gvožđa. Najbolje bi bilo da se gvožđe unosi u organizam ujutro, a kalcijum pred spavanje.

Drugo tromesečje

Drugo tromesečje je velika faza rasta, tako da je od suštinskog značaja da se uzima najmanje 60 grama proteina dnevno. S obzirom da telo može da apsorbuje samo 30 grama proteina odjednom, važno je proširiti količinu proteina tokom dana. Životinjski protein je odličan.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Holin je od presudnog značaja za razvoj mozga bebe i igra važnu ulogu u sprečavanju oštećenja ploda, takođe može da doprinese memoriji i sposobnosti deteta da uči. Srećom, holin se nalazi žumanacu jajeta, karfiolu, svinjskoj šnicli. Ako trudnice odluče da doje, trebalo bi da nastave da unose što više holina.

Na kraju, vitamina A je od vitalnog značaja i za kožu i rast oka ćelija, i mogu se naći u šargarepi, spanaću, kelji, dinjama, slatkom krompiru, kajsijama i mangu.

Treće tromesečje 

Tokom trećeg tromesečja, preporučuje se 300 miligrama omega-3 masti, koje su od suštinskog značaja za razvoj i rast nervnog sistema mozga. Obično se nalaze u ribljem ulju - lososa, haringe, tune, bakalara i sardine. Veganke mogu da unesu suplimente algi.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mali

    9. jun 2017 | 12:22

    На шта смо спали мили боже. Супруга од кад је трудна ждере више таблета од мог дједа који је три рака оперисао, слијепо цријево, смањује шећер и остало. Кад кажем идемо на село живјети поглед ме пресјече на пола. А баба са села, остала трудна у четрдесетој, каже, сине била срамота ваљала се по бурету, сједила на хладном бетону, доктор дао неке отрове и сад тетка са 30 здрава. А баба још здравија, опрости јој Господе.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA