≫ 

Čemu uopšte služi taj klitoris?

Za ove informacije o vagini, tačnije o klitorisu malo ko od nas zna, a vrlo su bitne

  • 6

Kada je u pitanju glavić penisa, možemo se složiti da je on i previše popularizovan, a jedan jako važan organ o kome se jako malo govori i kome se posvećuje vrlo malo mesta je klitoris. A evo i čemu on uopšte služi.

Stigao je 3D klitoris! Ovako će devojčice i dečaci učiti o seksu (FOTO) (VIDEO)

KLITORIS NIJE DASKA ZA HOBLOVANJE: Greške muškaraca zbog kojih im žene uskraćuju seks

Da li ste znali da je klitoris velik i kompleksan organ? Ako niste, nije vaša greška jer se vrlo malo mesta u udžbenicima posvećuje tom važnom organu, piše Net.hr.

Klitoris je kao santa leda - napolju je vidljiv tek jedan mali deo, dok je veći skriven. Studije u starim udžbenicima iz anatomije pokazale su da su prikazi klitorisa bili znatno ograničeni, a često i potpuno izostavljeni iz sredine 19. do ulaska u 20. vek.

Foto-ilustracija: Foter/Hammonton Photography Foto-ilustracija: Foter/Hammonton Photography

Potpuno zanemaren

Rekli bismo da je klitoris bio potpuno cenzurisan i zanemaren jer, recimo, sad mrtva Freudova teorija tvrdila je da je stimulacija klitorisa karakter nezrelosti i neuroze. Žene su tada konstantno učene da ne smeju da uživaju u seksu jer je on samo za reprodukciju, dok su se muškarci, naravno, seksali iz užitka.

Iako se tokom godina, zahvaljujući novim istraživanjima i naporima feministkinja, poboljšao kvalitet informacija o klitorisu, većina tekstova još uvek je kratka. U njima možemo saznati samo osnovne informacije i to samo o spoljnom delu klitorisa, penisu ili glaviću.


Sličan penisu

A photo posted by Michelle Hope (mhsexpert) on

Ono što mnogi još uvek ne znaju jeste da glavić klitorisa ima isti sastav kao i glavić penisa, zato i jeste toliko osetljiv. Ovakav nedostatak informacija i te kako ima uticaja na lečenje žena sa problemima u klitoralnom području. Osim glavića koji je prekriven kožom, klitoris se sastoji od "nožica", erektilnog tkiva i žlezda. Iako je glavić sličan penisovom, ima dvostruko više nervnih završetaka od penisa.

Zašto je toliko važan

Često se navodi kako je funkcija klitorisa da pruži čisto zadovoljstvo, ali istraživanja su otkrila da zbog njegove blizine mokraćovodu i vagini ima veliku ulogu u održavanju imunog sistema žene.

Cenzuriranje klitorisa u užbenicima pogrešno je zbog toga što lekari i drugo medicinsko osoblje nisu opremljeni za lečenje bolesti klitorisa. Ovo žene baca u rizik od seksualne disfunkcije zbog neadekvatnih operacija na mokraćnim i polnim organima.

Ilustracija: Wikimedia/Marnanel Ilustracija: Wikimedia/Marnanel

Klitoris je jako osetljiv i zato je podložan infekcijama, upalama i svakojakim bolestima. Česti primeri su svrab i bol zbog drozda, oticanje zbog modrica ili upala te bol zbog bolesti nepoznatog porekla zvane clitorodinia.

Vaginalna i klitoralna bol vrlo je česte u žena, a one zbog srama i društvene stigme ne znaju reći šta ih tačno muči. Potrebna su, stoga, dalja istraživanja kako bi se lekarima, ali i ostalima osigurala bolja edukacija o ovom veličanstvenom organu.

Pogledajte i šta Srpkinje najviše kupuju u seksi šopovima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • damir

    25. septembar 2016 | 15:49

    Ništa sladje sa sisanje od tog slatkog stvorenja i još kad je malo veći

  • stvarno?

    25. septembar 2016 | 08:31

    Freud. Marks und Engels kao i Einstein su naj veca zabluda 20tog veka. Idiot do idiota

  • damir

    25. septembar 2016 | 11:07

    Nasladi dio mesa na vagini

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA