Pet činjenica o ljubavi koje niste znali

Ljubav je osećanje koje preplavi celo telo i koje nam daje neku nevrovatnu energiju i snagu. Neke stvari naučnicima ni dan danas nisu jasne, ali su ipak došli do nekih saznanja

  • 1

Ah, ta ljubav! Leptirići u stomaku, nepostojanje problema, sve je šareno, život je ružičast i ne postoji niko na planeti osim vas dvoje. Ne postoji osoba koja je protiv ljubavi, jer je ona najlepše moguće stanje koje čoveku može da se desi. Ipak, iako je ljubavi od kada je i sveta, neke stvari naučnicima nisu ni dan danas jasne. Verovatno nikada ni neće biti, ali ipak su uspeli da dođu do pojedinih saznanja koja bi mogla da vam budu interesantna.

Nalet dopamina

Čim zapazimo osobu koja nam se sviđa, povećava se aktivnost mozga povezana sa dopaminom, što čoveka čini euforičnim i slepim za sve ostalo. Ovo je razlog zbog kojeg je zaljubljen čovek spreman da pređe kontinente zbog samo jednog poljupca. Ljubav nam daje najbolji fokus i izdržljivost za postizanje bilo čega bez osećaja bola ili ikakve predstave o preprekama.

Ludi od ljubavi

Kada smo zaljubljeni nivo serotonina u našem mozgu pada, zbog čega možemo da budemo opsednuti partnerom, posesivni i zaštitnički nastrojeni. Pojačano izlučivanje hormona kortizola, poznatijeg kao hormon stresa, rezultira povišenim pritiskom i nesanicom.

Zašto slomljeno srce boli?

Dokazano je da psihička bol nakon gubitka voljene osobe može da bude stvarna i jaka poput telesne. Kad se suočimo s boli i neprijatnim raskidom, dve oblasti mozga koje reaguju na telesnu bol se aktiviraju. Veruje se da je bol koja nastaje zbog socijalnog odbacivanja jaka motivacija ljudima u traženju društvene interakcije i prihvatanja.


Ljubav i brak

Duge veze zavise od niza faktora koji obezbeđuju stabilnost i sreću sa nula kompromisa. Naučnici zaključuju da parovi koji idealizuju jedno drugo imaju veće šanse za srećan brak. Oba pola se smatraju podjednako srećnim ako osećaju da imaju uticaja na svog partnera i dobar seksualni život.

Ko ima atraktivan glas, ima i burnu prošlost

Zavodljiv glas može da bude povezan s velikim iskustvom. Istraživači na američkom Univerzitetu Albani okupili su 150 osoba i zamolili ih da ocene atraktivnost glasa koji čuju na snimku. Rezultati su pokazali da su glasovi koji su bili privlačniji pripadali ljudima koji su imali seksualne odnose u ranoj dobi, odnosno koji su imali više partnera i koji su skloni preljubi.

(Telegraf.rs/Ordinacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko bitan

    20. septembar 2013 | 21:33

    Eeeee... Leptirici u stomaku... To je prava stvar...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA