AH, TA LJUBAV: Ipak bira pamet, a ne srce!

Proces zaljubljivanja u neku osobu traje manje od sekunde. Zapravo, potrebna je jedva petina sekunde da se osećate kao da vas je pogodila Amorova strela

  • 18

Verovali ili ne, da bismo “pali” na nekoga, treba nam manje od sekunde. Istraživanja pokazuju da je proces zaljubljivanja u nekoga sličan onom kao kada se konzumira kokain.

Kada se osoba zaljubi, čak 12 područja mozga počinju sinhronizovano da rade i proizvode dopamin, adrenalin, oksitocin i vazopresin, koji se oslobađaju u isto vreme. Ove hemijske supstance odgovorne su za onaj budalasti i sladunjavi osećaj.

Ova otkrića pokrenula su pitanje da li se zaljubljuje naše srce ili mozak? Prema mišljenju istraživača sa Sirakuza univerziteta, to je zaista stvar mozga, a ne srca. Utvrdili su to tako što su uradili magnetnu rezonancu mozga volontera kako bi utvrdili kako se ispuštaju spomenute supstance kada se osoba zaljubi.

Zaključili su da je srce samo koncept za koji vežemo zaljubljenost. Čak je i efekat “leptirića u stomaku” samo posledica moždane akcije ispuštanja adrenalina.

(Telegraf.rs / kliX)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pantić

    19. septembar 2013 | 20:40

    živela živela ljubav.. bem ti ljubav.

  • Ivana

    20. septembar 2013 | 14:19

    Ironicar@nije baš tako...ja sam jako lepa devojka:-) a zaljubila sam se na prvi pogled u svog sadašnjeg muža...tad nisam ni znala ni dal ima kola,para itd...imao je samo posao...živeo da mamom i tatom u iznajmljenom stanu bez kola...ništa mi nije smetalo...jel je bio divan prema meni i prelep...bilo je hemije medju nama...sad skoro pet godina kasnije,imamo predivnu ćerku svoja kola i nas stan...kad ima ljubavi,sve nekako dodje na svoje...bez ljubavi ne vredi ništa...

  • Zeljko_1977

    20. septembar 2013 | 17:20

    Ivana a sta trazis ti non stop ovde ako je tako? Citajuci tvoje komentare izgleda da ti fali nesto!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA