UEFA menja pravila Lige šampiona! Da li će to uticati na Srbiju?

UEFA ozbiljno razmatra da za sezonu 2015/16 promeni način biranja nosioca u prvom šeširu

  • 12

Čelnici Evropske fudbalske unije (UEFA) ozbiljno razmišljaju da od naredne sezone uvedu novine prilikom određivanja grupa za Ligu šampiona.

Tačnije prilikom određivanja timova koji bi bili nosioci u prvom šeširu, a ideja je da umesto trenutnog sistema, gde klubovi na osnovu koeficjenta budu nosioci, u prvi šešir uđu šampioni osam zemalja koji u tom mometu imaju najbolji koeficjent u proteklih pet godina.

Narodski rečeno, šampioni Španije, Engleske, Nemačke, Portugalije, Italije, Rusije, Francuske i Ukrajine bi u ovom momentu bili nosioci šešira jer ove zemlje imaju najbolji koeficjent (gledaju se rezultati timova u proteklih pet godina).

Razlog za to leži u činjenici da se mnogi klubovi provuku do rvog šešira, iako su završili čak i na četvrtom mestu u domaćem šampionatu. Kao primer je naveden Arsenal, koji je ove godine nosilac bez obzira što je u grupnu fazu ušao preko kvalifikacija, dok je Mančester Siti u drugom šeširu, a šampion je Engleske.

Ukoliko se dogodi da neki od šampionskih timova iz pomenutih zemalja ne stigne do grupne faze, na njegovo mesto će uskočiti prvi ''slobodan'' šampion. Trenutno su Holanđani na devetom mestu, a Belgijanci na desetom.

Ostaje nejasno kako će UEFA organizovati raspored za ostale šešire i šta će se dogoditi sa šampionom Srbije. Da li će onda, na primer, prvak naše zemlje biti u boljem položaju nego četvrti iz Nemačke ili možda drugi iz Belgije i Ukrajine?

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • grobar do koske

    11. septembar 2014 | 20:19

    Nece ! Sto se Svetinje tice Institucija je Institucija i nas najuspesniji klub nezavisne Republike Srbije nece imati nikakvih problema!! A fk cz ce biti prvak,ali trece ili cetvrte lige Srbije,tako da i na njih ovo nece nista bitno uticati,posto im sledi SAH,MAT,KATANAC..KRAJ DEVASTIRANIMA ZA SVA VREMENA...Partizan-MIT ili cudo-PONOS SRBIJE !!!

  • Laz

    11. septembar 2014 | 20:20

    Pa kako god da bude srpski klubovi ce opet biti kanta za nabijanje...

  • peki

    11. septembar 2014 | 22:04

    Hoce bicemo nosioci ali u k....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA