POŽELIMO IM SREĆU NA DEBIJU! Srbi se takmiče sa svetskim silama u drevnom indijanskom sportu! (VIDEO)

U jedinstvenom mestu Sirakuza u Njujorku, 23 momka koji predstavljaju našu zemlju imaće priliku da se predstave svetu

  • 3

Mnogi za ovaj sport nisu čuli, niti su imali priliku da ga gledaju u Srbiji, ali mnogi bi ipak morali da znaju da će naša zemlja imati predstavnike među 13 ekipa, koji će se boriti za titulu šampiona sveta u lakrosu od 18. do 26. septembra.

Većina ovih momaka svega pet godina trenira drevni indijanski sport, a dvoransko prvenstvo će se održati Sjedinjenim Američkim Državama, konkretno u Sirakuzi, državi Njujork. Dalek put ih čeka na takmičenje gde ih čekaju prave sile u ovom sve popularnijem sportu.

Mesto održavanja je posebno interesantno: rezervat plemena Irokezi, a moto ovog prvenstva je:  lakros se vraća kući. Indijanci su primarnu verziju lakrosa koristili u ceremonijalne svrhe, ali i u slučajevima kada su plemana rešavala međusobne nesuglasice.

- Ako vidiš da loptica ide ka tebi, čuvaj glavu, jer je loptica teška - na vreme smo dobili upozorenje od Milana Bibeškovića, koji je posmatrao saigrače na treningu.

Mi smo o lakrsou već pisali - osim "field" lakrosa, koji se igra na otvorenom, postoji i "box" ili dvoranski lakros.

Šta se prvo primeti na lakros meču?

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Igrači obe ekipe imaju štapove sa mrežicama, koji im služe za dodavanje loptice, a cilj je, ubaciti lopticu u gol. Od svih igrača na terenu, pod punom opremom obavezan je da bude golman.

>>> Ovakav gol u lakrosu još nije viđen! (VIDEO)

Dueli nisu naivni, a jedan od igrača Ivan Negrojević kaže da je ovaj sport za sve one koji mogu da trče i žele da žive zdravo.

- Nije nužno da budete jači, jer brzinom može da se nadoknadi masa - tvrdi on.

Na prvi pogled, ovaj sport podseća na "suvi" hokej, pogotovo zbog štapova i opreme. Lakros se smatra najbrže rastućim sportom u svetu, čak i projektovanim za Olimpijske igre u budćnosti. U Evropi se igra poslednjih 20-30 godina.

Sport ima dugu tradiciju , a u Srbiji je prisutan tek oko pet godina, zahvaljujući Kanađaninu Brajanu Gorodeckom, koji je "čovek za sve" za lakros tim Srbije - trener, igrač, tim menadžer reprezentacije.  Savez je osnovan kasnije (2013), a glavni cilj jeste popularizacija i osnivanje novih i jačanje postojećih klubova, uz pravljenje domaće lige.

Zbog svega toga, ka Sirakuzi će iz Srbije krenuti desetak igrača, a minimum je inače 23. Zato će ekspedicija iz Beograda ranije doputovati, da bi se sastala sa igračima srpskog porekla, koji će igrati za našu reprezentaciju. Selektor je Stu Stepern.

- Ovo je prvi put da srpska reprezentacija učestvuje na najvećem turniru u boks lakrosu. Naša očekivanja su da prođemo grupu - rekao je kapiten, Aleksandar Jovanović.

Odlazak na Svetsko prvenstvo kao jedini predstavnik iz regiona zapravo je rezultat velikog truda i entuzijazma - momci uglavnom troškove plaćaju iz svog džepa. Pred prvenstvo su dobili jednog sponzora.

- Mi se nadamo da će sport nastaviti da se razvija, a važan korak je ovo Svetsko prvenstvo. Želimo veći broj igrača koji mogu da budu treneri, i da krenemo agresivnije u kampanju, da privučemo igrače. Ljudi samo treba da postanu svesni da sport postoji, jer ubeđeni smo da može da se dopadne ovom narodu. Kad formiramo ligu, smatramo da ćemo uspeti da privučemo i sponzore, možda i od države da dobijemo neka sredstva, i da dovedemo na znatno viši nivo - ističe član reprezentacije, Uroš Matijašević.

Na prvenstvu će učestvovati reprezentacije: SAD, Irokezi, Kanada, Češka, Švajcarska, Irska, Engleska, Izrael, Nemačka, Srbija, Australija, Finska i Turska. Timovi su podeljeni u dve grupe: Zelena i Plava divizija.

Za sav trud, rezultat i buduće ambicije, već treba čestitati ovim momcima: Fjodor Jemcov, Miloš Ivanišević, Jordan Pavić, Aleksandar Gajić, Mladen Bukarović, Uroš Matijašević, Ilija Gajić, Stevan Kris, Stiven Simeunović, Rajan Pavić, Milan Bibešković, Ivan Negrojević, Lazar Matijašević, Brajan Gorodecki, Marko Čelić, Aleksandar Jovanović, Rajan Ferizović, Sava Konstantinović, Stefan Lazić, Miloš Pantelić, Nik Bilić, Miloš Vukašinović, Stefan Trajković.

Pratite Telegraf i na Vajberu!

(B.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA