Šimunić se žalio na uvećanje kazne Ustavnom sudu: Evo zašto mu je žalba odbijena!

Nekadašnji član A reprezentacije Hrvatske tvrdi da je presudom diskriminisan

  • 1

Bivši hrvatski reprezentativac Josip Šimunić žalio se državnom Ustavnom sudu zbog toga što mu je povećena kazna za povik "Za dom spremni".

 

Visoki prekršajni sud prihvatio je žalbu državnog tužilaštva da se poveća kazna Šimuniću, koji trenutno radi u stručnom štabu reprezentacije Hrvatske.

 

On je u žalbi Ustavnom sudu tvrdio kako je tom presudom diskriminirsan jer su u uporedivim slučajevima, u Kninu i Zagrebu, drugi oslobođeni.

 

Ustavni sud Šimunića je odbio, ali uz izdvojeno mišljenje sudije Miroslava Šumanovića, koji smatra da nema univerzalnog odgovora o prirodi korišćenja tog pozdrava, piše Večernji.

 

Ustavni sud je odbijanje žalbe obrazložio time što je u slučajevima u Kninu i Zagrebu riječ o prvostupanjskim odlukama pa se ne zna jesu li osporavane i ne može se govoriti o stabilnoj sudskoj praksi.

 

Ujedno, kao argument odbijanje žalbe, sud je istakao da slučajevi nisu uporedivi jer je u Kninu okrivljeni oslobođen zbog pogrešne pravne kvalifikacije, a u Zagrebu nije ostvaren bitan deo prekršaja – naročito drsko i nepristojno ponašanje koje je narušilo mir posetitlaca koncerta.

 

Šimunić je na stadionu "Maksimir" nakon utakmice Hrvatska – Island 2013. godine, s mikrofonom u ruci podsticao navijače da na njegov uzvik “Za dom” uzvrate “Spremni”, i tako četiri puta. Osuđen je za podsticanje mržnje na osnovu rasne, nacionalne i verske pripadnosti, jer je reč o pozdravu koji je u u NDH predstavljao manifestaciju rasističke ideologije.

 

(Telegraf.rs)

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA