≫ 

Kako je Srbin za samo godinu dana postao najbolji igrač Slovenije: Zahovič i Milanič dobili ono što je ispustio Partizan (FOTO)

Saša Ivković proglašen za najboljeg igrača polusezone u Sloveniji, četvrti je strelac Maribora iako defanzivac, jedini u ekipi počeo sve utakmice jesenjeg dela šampionata, komandant najbolje odbrane u "Deželi"...

  • 4

Izgleda da je u Sloveniji jedan od važnijih "preduslova" sportskog uspeha imati prezime koje se završava na "ić", pritom ne mislimo na košarkaške mega zvezde u "Deželi" Dragića i Dončića. Ovaj čija je karijera stigla do važne tačke tera "žogu" po travi. Kažu Slovenci, sjajno to radi.

Srbin u Sloveniji, sportista, fudbaler - savršen spoj ako pitate Sašu Ivkovića (25), bivšeg igrača Partizana i Voždovca, sada Maribora, koga su u zemlji gde je našao uhlebljenje proglasili za najboljeg u polusezoni u slovenačkoj ligi!

Uz to je i u idealnom timu jeseni, sve to u izboru eminentnog sportskog lista Ekipa, koji najpodrobnije prati fudbalske prilike u Sloveniji, gde je Ivković trenutno jedan od najpominjanijih igrača. Uvek u fokusu.

Sasvim dovoljan razlog da pozovemo Sašu, strelca šest golova za Maribor ove sezone (četvrti strelac tima, iza Mlakara, Zahoviča - 9, i Hotiča - 8), komandanta najbolje odbrane u ligi, uz to i jedinog igrača u ekipi koji je startovao u svih 19 utakmica od početka sezone.

- Zaista sam prijatno iznenađen s obzirom na to da je bilo dosta igrača sa dobrim učinkom i dobrom igrom u ovom delu sezone. Zadovoljstvo mi je što sam izabran i to će mi svakako biti podstrek za naredni period, da pružam još bolje partije. Ali definitivno, nagrada je proizvod cele moje ekipe - kaže o lepom priznanju Ivković na početku razgovora za Telegraf.rs.

O Mariboru, u koji je u januara 2018. stigao iz Voždovca, govori samo u superlativu.

- Super mi je ovde. Od samog početka sam se dobro prilagodio, i klubu, i saigračima i stručnom štabu, sa te strane sam zadovoljan. Prilagođavanje u novoj sredini igračima je jako bitno, a meni je to prošlo stvarno super - evocira na prve dane u dresu Viole.

- Kad sam došao osećao sam se kao kod kuće, i do danas je tako. Znao sam od starta gde dolazim, u organizovan klub, što se posle i potvrdilo. Stvarno sam prezadvoljan sa svim što Maribor nudi. Sve je stvarno odlično.

U svlačionici Maribora je nakada kao u vicu: tu su Srbin, Bosanac, Crnogorac, Slovenci...

- Da, ima par fudbalera iz Crne Gore i Bosne, ali i Slovenci su odlični drugari, vrlo druželjubivi. Hajde, pomenuću (Amira) Derviševića (BiH Slovenac), sa njim sam jako dobar. Iznenadio sam se koliko su svi ovde druželjubivi, dobri, sjajno se družimo, što je, na kraju krajeva, bitno zbog terena i rezultata.

Igrao si u Partizanu, pa završio u "najgrobarskijem" klubu u Sloveniji, makar je to onaj njegov udarni deo - sportski direktor Zlatko Zahovič i trener Darko Milanič.

Naravno, pričamo o legendama slovenačkog fudbala, takođe i miljenicima Grobara.

- Baš kad sam došao, pričali smo o Partizanu. Milanič je veliki Grobar, isto kao i Zahovič, pa često pričamo. Voli  Zahovič da me pita šta se dešava u Partizanu, jer sam ja bliži, pratim više. Pričamo često, vidim da baš voli Partizan.

Zlatko Zahovič i Nikola Damjanac na jednoj od utakmica Partizana Foto: MN Press

Epizoda u Humskoj nije dugo trajala, bio si pod ugovorom od 2013-2015. Nije se "otvorilo" kako si očekivao?

- U Teleoptiku, gde sam igrao, izborio sam za ugovor sa Partizanom. Rašović je tad bio trener. Proveo sam šest meseci u klubu, odigrao jednu utakmicu u kvalifikacijama za Ligu Evrope (protiv Širaka), jednu u prvenstvu. Taj period je bio dosta dobar, bio sam mlad, pa nisam mogao odmah da se izborim za više minuta, ali je taj razvojni put dobro išao.

Posle toga...

- Međutim, posle je došlo do promene trenera, naravno kad se to desi dolazi i do promena u igračkom kadru. Dogovorili smo se, na moje instiranje, da odem na pozajmicu, opet u Teleoptik, ali je bilo lepo iskustvo što sam proveo u klubu koji je, uz Zvezdu, najveći u Srbiji. Znači to, malo mi je tada bilo krivo što nisam uspeo u Partizanu, ali sada gledam na to kao veliko iskustvo. Značilo je mnogo.

Saša Ivković u dresu Voždovca u duelu sa Aleksandrom Pešićem, iza je Srnić Foto: MN Press

Godinu dana si u Sloveniji, pa možeš da povučeš paralelu između srpskog i slovenačkog fudbala: gde smo mi, a gde oni, ima li sudijske nepravde i tamo, oronulih stadiona i "krš" terena?

- Sličnost je u kvalitetu fudbala, podjednak je, u Srbiji ima dobrih ekipa i igrača, takođe i u Sloveniji ih ima. Neke stvari su bolje kod nas, a ima stvari koje Slovenci rade bolje, pričam o kvalitetu igre. Nema velike razlike u tom smislu. Možda se ovde (u Sloveniji) igra "finiji" fudbal da tako kažem. Bolji su tereni dosta, stadioni su korektni, ima četiri do pet odličnih, ostali su manji, ali na njima su odlični tereni za igru. Što se tiče suđenja, u Srbiji je ono uvek diskutabilno, ovde ima manje primedbi, mirnije je dosta po tom pitanju.

Maribor, planovi?

- Imam još 2.5 godine ugovor ovde, sad smo u odličnoj situaciji (prvi, devet bodova više od šampiona Olimpije) i vezan sam za Maribor, želim da osvojimo Prvenstvo i Kup. To je neka najbliža ambicija. Naravno, svakom igraču je želja da se oproba u nekim jačim ligama, to bih voleo, no videćemo kad će se to desiti.

Nisi daleko od od očiju selektora Srbije, razmišljaš sigurno i u tom pravcu?

- Reprezentacija, to ne moram ni da govorim, kolika mi je želja da obučem dres Srbije. Najveća moguća, reprezentacija i neki jači klub, daće Bog da se to bude posložilo tako.

Za kraj razgovora, reč-dve o životu u Mariboru...

- Lepo, mirno, grad od oko 100.000 stanovnika, može baš lepo da se živi. Za fudbalere je odlično mesto. Javljaju mi se svi, veliki broj ljudi na ulici (smeh). Savršen je za život profesionalca. Nije kao Beograd, sviđa mi se zbog toga, nema stvari koje bi te odvukle od fudbala. Oko grada je Pohorje, čist vazduh, super je sve. Zadovoljan sam zaista gde sam došao. I Maribor kao klub daje mi sve uslove da napredujem.

VIDEO Zdenko Muf: Dao sam gol, skinuo dres i slavio u Partizanovom dresu usred Meksika!

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • grobari

    18. decembar 2018 | 20:05

    Jedan odličan fudbaler, koji je trebalo da uspe u Partizanu. Zreo je da ga pozove selektor, jer je deficit u odbrani a zna i gol da postigne. Srećno Saša.

  • Realan

    18. decembar 2018 | 21:48

    Bravo Sale odlican igrac a pre svega odlican momak! Svaka cast na odlicnim partijama u Mariboru!!!

  • Trener

    23. decembar 2018 | 19:23

    Sale svaka cast...Odlican fudbaler, decko koji je polivalentan igrac, igra jednako i levog i desnog centralnog beka a u skoku dominantan sto pokazuje i svojim golovima! Samo napred! Srecno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA